Olej kokosowy – tłuszcz, który odchudza!

Oleje na odchudzanie

Czy olej kokosowy rzeczywiście odchudza?

Olej kokosowy tłoczony na zimno i nierafinowany to naturalny produkt posiadający niezliczone walory zdrowotne i pielęgnacyjne. Jedną z ważniejszych jego właściwości jest wpływ na odchudzanie. Olej ten od lat stanowi główny składnik diety mieszkańców wysp Południowego Pacyfiku, którzy cieszą się dobrym zdrowiem, a problem otyłości w tym rejonie praktycznie nie występuje. Wszystko to dzięki niezwykłym właściwościom zawartym w oleju tłoczonym z orzecha kokosu.

Informacja, iż olej kokosowy ułatwia odchudzanie, jest często bagatelizowana. Dlaczego olej miałby pomóc schudnąć? W powszechnej opinii to właśnie tłuszcz jest jednym ze składników odpowiedzialnych za tycie. Otóż nie. Głównym winowajcą jest cukier oraz węglowodany proste, natomiast tłuszcz może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. W tym miejscu naszym najlepszym sprzymierzeńcem będzie jedyny w swoim rodzaju tłuszcz spożywczy, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, a wręcz odwrotnie – redukuje ją!

 

Naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno - Olejarnia Gaja
Naturalny olej kokosowy – Olejarnia Gaja

 

Dlaczego odchudzanie z olejem kokosowym jest skuteczne?

  • nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej (mimo że sam jest tłuszczem)
  • organizm zamienia zawarty w nim tłuszcz na energię! Olej kokosowy dzięki swojej budowie przyspiesza przemianę materii, co wpływa na szybsze spalanie kalorii
  • jest bardzo sycący – na długo zaspokaja głód, przez co zapobiega przejadaniu się. Dodając go do potraw, rzadziej sięgamy po przekąski pomiędzy posiłkami, a więc ograniczamy ilość spożywanych kalorii.
  • pomaga w usuwaniu z organizmu toksyn oraz wpływa na regulację wypróżnień, co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
    jest jedynym na świecie tłuszczem naturalnym o niskiej zawartości kalorii. W 100 g oleju kokosowego znajduję się 690 kcal. Natomiast w 100 g pozostałych olejów jest średnio 900 kcal.
  • pomaga w wykorzystaniu cukru zawartego we krwi i zapobiega insulinooporności – jednej z głównych przyczyn otyłości.
  • jest szybko trawiony i łatwo przyswajalny, a także bogaty w naturalne witaminy (E, B,C) i minerały (Ca, Ze,Mg, Na, Zn, K, P) oraz aminokwasy. Ponadto poprawia wchłanianie wielu składników odżywczych.

Olej kokosowy jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu wagi ciała, wręcz przeciwnie – działa odchudzająco!

 

Efekty odchudzania z olejem kokosowym – jak to możliwe?

Otóż, wszystko zawdzięczamy specyficznej budowie oleju kokosowego, który w ok. 90% składa się z średniołańcuchowych trójglicerydów. W tym właśnie miejscu produkt ten różni się w znaczący sposób od innych tłuszczów stosowanych w codziennej diecie. Zdecydowana większość (98%) produktów spożywczych zawiera kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach. Aby organizm je przyswoił, muszą zostać podzielone na mniejsze części, które wraz z krwią są transportowane do tkanek, w których się odkładają, powodując tycie. Olej kokosowy natomiast składa się z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha. Kwasy te są trawione i metabolizowane w inny sposób niż pozostałe tłuszcze – nie muszą być dzielone na mniejsze fragmenty i trafiają one bezpośrednio do komórek, gdzie od razu są spalane i wykorzystywane przez organizm do produkcji energii.

Olej kokosowy nie odkłada się zatem w postaci tkanki tłuszczowej. Z kolei wzrost dostępnej energii stymuluje metabolizm, co skutkuje szybszym spalaniem kalorii. W praktyce, po spożyciu posiłku wraz z olejem kokosowym, organizm otrzymuje wyższy poziom energii, co powoduje przyspieszenie przemiany materii i szybsze spalanie kalorii. Z kolei więcej spalonych kalorii oznacza, że mniejsza ich ilość pozostanie niewykorzystana i zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej.
Na tym właśnie polegają cudowne „odchudzające właściwości” oleju kokosowego. Tłuszcz ten, dodany do posiłku, zmniejsza jego rzeczywistą kaloryczność. Innymi słowy – jedzenie większej ilości oleju kokosowego spali więcej kalorii! Olej kokosowy jest do tego stopnia skuteczny w przyspieszaniu metabolizmu, że nie tylko pomoże zachować smukłą sylwetkę, lecz także przyspieszy usuwanie tłuszczów zmagazynowanych już w organizmie.

 

Olej kokosowy jako remedium na otyłość brzuszną

Fałdki tłuszczu w okolicach brzucha, czyli tzw. „oponka”, to problem wielu osób borykających się z nadwagą, ale nie tylko. Coraz częściej osoby generalnie szczupłe skarżą się na odkładanie tłuszczu właśnie w tych okolicach. Pamiętajmy, iż tłuszcz skupiony na brzuchu to nie tylko problem estetyczny, ale przede wszystkim zdrowotny. Otyłość brzuszna może doprowadzić do wielu poważnych kłopotów ze zdrowiem, a w szczególności: zaburzeń przemiany materii, cukrzycy oraz nadciśnienia tętniczego, które zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dolegliwości te mogą w znacznym stopniu pogorszyć jakość naszego życia.

Badania potwierdzają skuteczność oleju kokosowego w walce z tzw. otyłością brzuszną. Testy przeprowadzano zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, którzy spożywali 30 ml oleju kokosowego dziennie przez okres 4-12 tygodni. We wszystkich przypadkach stosowanie oleju kokosowego doprowadziło do znacznego obniżenia poziomu BMI oraz obwodu talii.

 

Olej kokosowy stabilizuje poziom cukru we krwi i insuliny

Olej kokosowy pomaga w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Zapobiega także rozwojowi insulinoodporności, która prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – stanowi przyczynę otyłości.

Wiele osób cierpiących na nadwagę zastanawia się, dlaczego pewne osoby jedzą dużo, często bez ograniczeń, i nie tyją, natomiast u innych nawet niewielka ilość kalorii powoduje przybieranie na wadze. Skąd taka niesprawiedliwość? Otóż winna jest często właśnie insulinoodporność.

Kiedy po spożyciu węglowodanów wzrasta poziom cukru we krwi, organizm (trzustka) otrzymuje informację ponaglającą do produkcji insuliny. Osoby, które są odporne na insulinę, muszą jej dostarczyć znacznie więcej. Organizm jest zatem zmuszony do produkcji większej ilości insuliny, co z kolei wpływa na naszą wagę. Ponieważ wyższy poziom insuliny powoduje automatyczne odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie, osoba cierpiąca na insulinooporność może spożyć niewielką ilość węglowodanów i przytyć, podczas gdy osoba właściwie reagująca na insulinę może schudnąć, spożywając taką samą ilość kalorii. Olej kokosowy pomaga w usprawnieniu wydzielania insuliny i uwrażliwieniu na nią komórek, dzięki czemu odwraca skutki insulinooporności i jest doskonałym sposobem na odchudzanie.

 

Stosowanie oleju kokosowego w diecie odchudzającej

Dzienna, zalecana dawka to 30 ml oleju kokosowego (co odpowiada 2 łyżkom stołowym). Olej można spożywać samodzielnie lub jako dodatek do potraw lub napojów.

Olej kokosowy doskonale znosi wysokie temperatury – nadaje się do gotowania, smażenia, pieczenia – oraz może być podawany na zimno jako składnik koktajli, deserów itp. Polecamy dodawać łyżeczkę oleju kokosowego do kawy lub herbaty. Z powodzeniem możemy zastąpić nim masło – nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans, czyli jest całkowicie naturalny. Dania przygotowanie z użyciem oleju kokosowego są bardzo smaczne oraz niskokaloryczne.

Wystarczą 2 łyżki oleju kokosowego dziennie, aby zrzucić wagę, poprawić stan zdrowia i czuć się świetnie!

Który olej kokosowy jest najlepszy?

  • Wybieraj tylko nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony olej kokosowy, gdyż tylko taki olej zawiera cenne właściwości zdrowotne oraz jest w 100% naturalny. Produkt nierafinowany zachowuje piękny, delikatny zapach i smak orzecha kokosowego.

Oleje rafinowane poddawane są chemicznym procesom, najczęściej przy użyciu rozpuszczalników oraz środków ropopochodnych. Rafinacja pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, dlatego nie wyróżnia się swoim charakterystycznym zapachem oraz smakiem.

  • Tłoczony na zimno – nasz Olej Kokosowy GAJA tłoczony jest w temperaturze nie przekraczającej 40 st., dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości znajdujące się w orzechu kokosa
  • Świeży – pomimo, iż olej kokosowy posiada długi, bo 12-miesięczny okres przydatności do spożycia, to jednak najlepszy jest ten świeży. W naszej Olejarni poddajemy go tłoczeniu dwa razy w tygodniu – na świeżo, nie stoi on zatem w magazynie czy na półce i nie jełczeje. Jest tłoczymy na Twoje zamówienie!
  • Wykonany z najlepszego surowca – od sprawdzonych dostawców

Tu znajdziesz nierafinowany olej kokosowy, tłoczony na świeżo, prosto z małej, rodzinnej olejarni. Olejarnia Gaja!

Jedz olej kokosowy i chudnij!

Wiele osób od lat walczących z nadwagą marzy o cudownym środku, który pomógłby zrzucić wreszcie zbędne kilogramy oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Tymczasem, taki niezwykły specyfik istnieje i w dodatku jest całkowicie naturalny. Jest nim właśnie olej kokosowy.
Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o zdrowotnych właściwościach oleju kokosowego tłoczonego na zimno? Zapoznaj się z tym artykułem!

 

 

2 thoughts on “Olej kokosowy – tłuszcz, który odchudza!”

  1. Kupiłem, smaruje nim brzuch i rzeczywiscie dziala, moj bebenek zamienil sie w kaloryfel pierwszej klasy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *