Olej konopny to prawdziwe bogactwo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 oraz Omega-3, które stanowią aż 80% jego zawartości i występują w doskonałej dla zdrowia organizmu proporcji – 3:1. Są one niezbędne w zbilansowanej diecie, jednakże organizm ich sam nie produkuje, więc muszą być dostarczane zewnętrznie – idealnym ich źródłem jest właśnie olej konopny.
Dobrodziejstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin
Kwasy tłuszczowe spożywane w odpowiednich proporcjach zmniejszają ryzyko zawału serca, powstawania zakrzepów, zaburzeń rytmu serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie, zmniejszają stany zapalne układu pokarmowego, jak również hamują namnażanie się tkanki nowotworowej. Ponadto kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne stawów, poprawiają wygląd skóry przez zwiększenie jej elastyczności, są pomocne w leczeniu chorób skórnych. Szczególną właściwością oleju konopnego jest poprawa wydolności umysłowej.
Obok zdrowych tłuszczów, olej konopny zawiera przeciwutleniacze, witaminy (A, B, D, K, E), minerały (magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk), niezbędne aminokwasy oraz karoten, fitosterole i fosfolipidy. Co więcej, posiada również wiele substancje o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz antyseptycznych. Oprócz tego, nasiona konopi to źródło wysokiej jakości białka, porównywalnego do białek zwierzęcych. Należy w tym miejscu zwrócić uwagę na fakt, że nie dostarczają cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nasiona konopi charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.
W gronie olejów roślinnych, olej konopny znajduje się w ścisłej czołówce pod względem wartości prozdrowotnych i wszechstronności zastosowań.
Wpływ oleju konopnego na zdrowie
- Układ sercowo-naczyniowy: wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie, poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiega miażdżycy oraz zatorom. (ponieważ hamuje agregację, czyli sklejanie się krwinek, co powoduje powstawanie zakrzepów i czopów, które zatykają naczynia krwionośne.)
- Układ odpornościowy: olej konopny jest doskonałym antyoksydantem, zwiększa naturalną odporność organizmu wzmacniając florę jelitową, która chroni przed dostępem groźnych bakterii.
- Układ hormonalny: jednym z kluczowych składników oleju konopnego jest kwas gamma-linolenowy. Dlaczego? Ponieważ nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu, ale również reguluje gospodarkę hormonalną organizmu. pożywanie oleju konopnego łagodzi syndromu napięcia przedmiesiączkowego.
- Ochrona przed nowotworami: olej konopny jest bogaty w przeciwutleniacze, które aktywnie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, wzmacniając naturalną odporność organizmu. . Zielony kolor nadaje mu chlorofil, który blokuje przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe.
- Działanie przeciwbólowe: zdecydowanie łagodzi stany zapalne organizmu, łagodzi bóle stawów oraz obrzęki mięśni przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry. Pomocny w chorobach reumatycznych.
- Inne działania: olej konopny wykazuje działanie moczopędne, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz działa uspokajająco i nasennie.
Dla kogo olej konopny?
Olej ten polecany jest wszystkim. Stanowi ważny składnik w zdrowej i zbilansowanej diecie. Jest nieodzowny w diecie starszych ludzi, osób zagrożonych zawałem, po-zawałowców, ludzi z problemami natury nerwowej. Szczególnie polecam go dla osób mających problemy z układem kostnym, kondycją skóry i włosów. Szczególnie polecany jest osobom z anemią, awitaminozą, osłabionym po przebytych chorobach.
Jaki wybrać najlepszy olej konopny Omega-3?
Aby olej konopny był pełnowartościowy i zawierał wymienione powyżej składniki odżywcze decydujące o jego właściwościach zdrowotnych, olej musi być przede wszystkim:
- świeży – od jego daty produkcji nie powinno upłynąć więcej niż 3 tygodnie
- tłoczony na zimno
- nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, jak również powoduje że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
- nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
- przechowywany w lodówce (koniecznie w temp. 5-10 st.C)
- sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV
Technologia tłoczenia na zimno (do 40°C) oraz przechowywania i dystrybucji gwarantuje zminimalizowanie ryzyka oksydacji czyli utlenienia się kwasów OMEGA-3. Tym samym gwarantuje najwyższą jakość oraz zawartość kwasów OMEGA-3. Pamiętajmy, iż tylko świeży i nieutleniony olej przechowywany w warunkach chłodniczych posiada właściwości zdrowotne.
Najlepszej jakości olej konopny – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz naszej, małej, rodzinnej olejarni. Olejarnia Gaja.
Więcej na temat drogocennych właściwości olejku arganowego możesz znaleźć np. tutaj.