Olej konopny – naturalna skarbnica Omega-3, witamin i minerałów

Olej konopny to prawdziwe bogactwo  zdrowych nienasyconych  kwasów tłuszczowych Omega-6 oraz Omega-3, które stanowią aż 80% jego zawartości  i występują w doskonałej dla zdrowia organizmu proporcji – 3:1.   Są one niezbędne w zbilansowanej diecie, jednakże organizm ich sam nie produkuje, więc muszą być dostarczane zewnętrznie – idealnym ich źródłem jest właśnie olej konopny.

Olej konopny GAJA
Olej konopny GAJA

Dobrodziejstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych

Kwasy tłuszczowe spożywane w odpowiednich proporcjach zmniejszają ryzyko zawału serca, powstawania zakrzepów, zaburzeń rytmu serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie, zmniejszają stany zapalne układu pokarmowego, jak również hamują namnażanie się tkanki nowotworowej. Ponadto kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne stawów, poprawiają wygląd skóry przez zwiększenie jej elastyczności, są pomocne w leczeniu chorób skórnych. Szczególną właściwością oleju konopnego jest poprawa wydolności umysłowej.

Witaminowy koktajl!

Obok zdrowych tłuszczów, olej konopny ​​zawiera, przeciwutleniacze, witaminy (A, B, D, K, E), minerały (magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk),  niezbędne aminokwasy oraz karoten, fitosterole i fosfolipidy. Olej konopny zawiera również wiele substancje o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz antyseptycznych. Oprócz tego nasiona konopi to źródło wysokiej jakości białka, porównywalnego do białek zwierzęcych, przy czym nie dostarczają cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nasiona konopi charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

W gronie olejów roślinnych, olej konopny znajduje się w ścisłej czołówce pod względem wartości prozdrowotnych i wszechstronności zastosowań.

Wpływ oleju konopnego na zdrowie

  • Układ sercowo-naczyniowy:  wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie, poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiega miażdżycy oraz zatorom. (ponieważ hamuje agregację, czyli sklejanie się krwinek, co powoduje powstawanie zakrzepów i czopów, które zatykają naczynia krwionośne.)
  • Układ odpornościowy: olej konopny jest doskonałym antyoksydantem,  zwiększa naturalną odporność organizmu wzmacniając florę jelitową, która chroni przed dostępem groźnych bakterii.
  • Układ hormonalny: jednym z kluczowych składników oleju konopnego jest kwas gamma-linolenowy, który nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu, ale również reguluje gospodarkę hormonalną organizmu. pożywanie oleju konopnego łagodzi syndromu napięcia przedmiesiączkowego.
  • Ochrona przed nowotworami: olej konopny jest bogaty w przeciwutleniacze, które aktywnie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, wzmacniając naturalną odporność organizmu. . Zielony kolor nadaje mu chlorofil, który blokuje przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe.
  • Działanie przeciwbólowe: olej konopny łagodzi stany zapalne organizmu, łagodzi bóle stawów oraz obrzęki mięśni przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry. Pomocny w chorobach reumatycznych.
  • Inne działania: olej konopny wykazuje działanie moczopędne, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz działa uspokajająco i nasennie.

Komu zaleca się suplementację olejem konopnym?

Olej ten polecany jest wszystkim. Stanowi ważny składnik w zdrowej i zbilansowanej diecie.  Jest nieodzowny w diecie starszych ludzi, osób zagrożonych zawałem, po-zawałowców, ludzi z problemami natury nerwowej jak i tych mających problemy z układem kostnym, kondycją skóry i włosów. Szczególnie polecany jest osobom z anemią, awitaminozą ,osłabionym po przebytych chorobach.

Olej konopny GAJA

Jaki wybrać najlepszy olej konopny?

Aby olej konopny był pełnowartościowy i zawierał wymienione powyżej składniki odżywcze decydujące o jego właściwościach zdrowotnych, olej musi być przede wszystkim:

  • świeży – od jego daty produkcji nie powinno upłynąć więcej niż 3 tygodnie
  • tłoczony na zimno
  • nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, jak również powoduje że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
  • nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
  • przechowywany w lodówce (koniecznie w temp. 5-10 st.C)
  • sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV

Technologia tłoczenia na zimno (do 40°C) oraz przechowywania i dystrybucji gwarantuje zminimalizowanie ryzyka oksydacji czyli utlenienia się kwasów OMEGA-3, a tym samym gwarantuje najwyższą jakość oraz zawartość kwasów OMEGA-3. Pamiętajmy, iż tylko świeży i nieutleniony olej konopny przechowywany w warunkach chłodniczych posiada właściwości zdrowotne.

Najlepszej jakości olej konopny – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz naszej,  małej, rodzinnej olejarni GAJA. Zapraszamy! https://olejarnia-gaja.pl/olej-konopny/44/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.