Sezon zimowy to czas kiedy chcemy szczególnie wzmocnić nasz organizm i budować jego naturalną odporność. To również doskonały moment na detoks, gdyż za nami dieta jesienno – zimowa obfitująca w ciężkostrawne i sycące potrawy. Zapraszamy więc do spróbowania tej wyśmienitej przekąski. Olej z konopi w sałatce z burakiem i kozim serem jest kluczowym składnikiem!
Jedz zdrowo!
Połączenie buraka i oleju konopnego to kwintesencja zdrowia i prawdziwy koktajl witaminowy. Właściwości zdrowotne buraków są znane od dawna. Warzywa te stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, jak również antocyjany – te same barwniki, które znajdują się w czerwonym winie, wspomagające naturalną odporność, opóźniające procesy starzenia oraz zapobiegające występowaniu nowotworów. Ponadto, stanowią źródło kwasu foliowego i kobaltu – zalecane w przypadku anemii. Olej konopny natomiast to bardzo ważny składnik zbilansowanej diety. W prawie 80% składa się on z nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak ważnych dla naszego zdrowia. Zawiera także wiele składników odżywczych m. in. witaminy, przeciwutleniacze i minerały oraz chlorofil, który hamuje proces niszczenia komórek. Ponadto, wspomaga układ odpornościowy, sercowo – naczyniowy oraz zapobiega rozwojowi nowotworów.
Olej z konopi w sałatce z buraka i kozim serem
Składnik (2 porcje):
- mieszanka sałat (sałata lodowa lub rzymska, radicchio, roszponka lub rukola)
- 2 średnie buraki
- kiełki (łagodne w smaku np. brokuła, fasolki mung, ciecierzycy)
- pestki dyni
- ser kozi ok. 100 g
- olej konopny tłoczony na zimno
- 1 łyżka miodu
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 2 godziny. Następnie wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skóry. Buraki pieczone w ten sposób zachowują znacznie więcej wartości odżywczych niż buraki gotowane.
Sałatę myjemy, rwiemy w strzępy, a następnie rozkładamy na talerzach. Dodajemy kiełki, rozkładając je równomiernie na sałacie. Upieczone buraki kroimy w grube plastry i rozkładamy na talerzach.
Przygotowujemy sos: miód mieszamy z olejem konopnym, musztardą, cytryną oraz solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę.
Ser kozi kroimy w plastry i rozkładamy na sałatce.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni, uważając żeby się nie przypaliły. Sałatkę posypujemy uprażonymi pestkami.
Sałatka gotowa. Smacznego!
Najlepszej jakości olej konopny – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz naszej, małej, rodzinnej olejarni. Olejarnia Gaja.
Więcej na temat drogocennych właściwości olejku konopnego możesz znaleźć np. tutaj.