Sałatka z burakiem, kozim serem i olejem konopnym

Sezon zimowy to czas kiedy chcemy szczególnie wzmocnić nasz organizm i budować jego naturalną odporność. To również doskonały moment na detoks, gdyż za nami dieta jesienno – zimowa obfitująca w ciężkostrawne i sycące potrawy. Zapraszamy więc do spróbowania tej wyśmienitej sałatki.

Sałatka z burakiem i olejem konopnym GAJA

Jedz zdrowo!

Połączenie buraka i oleju konopnego to kwintesencja zdrowia i prawdziwy koktajl witaminowy. Właściwości zdrowotne buraków są znane od dawna. Warzywa te stanowią prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, jak również antocyjany – te same barwniki, które znajdują się w czerwonym winie, wspomagające naturalną odporność, opóźniające procesy starzenia oraz zapobiegające występowaniu nowotworów. Ponadto, stanowią źródło kwasu foliowego i kobaltu – zalecane w przypadku anemii. Olej konopny natomiast to bardzo ważny składnik zbilansowanej diety. W prawie 80% składa się on z nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak ważnych dla naszego zdrowia. Zawiera także wiele składników odżywczych m. in. witaminy, przeciwutleniacze i minerały oraz chlorofil, który hamuje proces niszczenia komórek. Ponadto, wspomaga układ odpornościowy, sercowo – naczyniowy oraz zapobiega rozwojowi nowotworów.

Składnik (2 porcje):

  • mieszanka sałat (sałata lodowa lub rzymska, radicchio, roszponka lub rukola)
  • 2 średnie buraki
  • kiełki (łagodne w smaku np. brokuła, fasolki mung, ciecierzycy)
  • pestki dyni
  • ser kozi ok. 100 g
  • olej konopny tłoczony na zimno
  • 1 łyżka miodu
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 2 godziny. Następnie wyjmujemy, studzimy i obieramy ze skóry. Buraki pieczone w ten sposób zachowują znacznie więcej wartości odżywczych niż buraki gotowane.

Sałatę myjemy, rwiemy w strzępy, a następnie rozkładamy na talerzach. Dodajemy kiełki, rozkładając je równomiernie na sałacie. Upieczone buraki kroimy w grube plastry i rozkładamy na talerzach.

Przygotowujemy sos: miód mieszamy z olejem konopnym, musztardą, cytryną oraz solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę.

Ser kozi kroimy w plastry i rozkładamy na sałatce.

Na suchej patelni prażymy pestki dyni, uważając żeby się nie przypaliły. Sałatkę posypujemy uprażonymi pestkami.

Sałatka gotowa. Smacznego!

Sałatka z burakiem i olejem konopnym GAJA
Olej konopny GAJA

Najlepszej jakości olej konopny – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz naszej,  małej, rodzinnej olejarni GAJA. Zapraszamy! https://olejarnia-gaja.pl/pl/p/Olej-konopny/44

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *