Olej rzepakowy – rafinowany czy nierafinowany? Jaki wybrać?

Z pewnością wiele już słyszałeś o tym, jak bardzo zdrowy i wartościowy dla ludzkiego organizmu jest olej rzepakowy. W stwierdzeniu tym jest oczywiście wiele prawdy – w końcu olej ten zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych (w tym przede wszystkim kwasów omega-3 i omega-6), pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego, reguluje przemianę materii, a także poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Krótko mówiąc – bez wątpienia należy on do produktów, które powinny znaleźć się w diecie każdego świadomego i dbającego o siebie człowieka. Warto jednak wiedzieć, że nie każda butelka oleju rzepakowego jest tak samo wartościowa. Produkt ten może się odznaczać niższą lub wyższą jakością i mniejszymi lub większymi właściwościami zdrowotnymi. Dlaczego? Już wyjaśniamy.
Właściwości i wartości odżywcze oleju rzepakowego są zależne od sposobu jego wytwarzania. Z tego względu produkt ten można podzielić na dwa rodzaje – olej rzepakowy rafinowany i nierafinowany. Ten drugi tłoczony jest w niższych temperaturach i z wykorzystaniem bezpieczniejszej metody, dzięki czemu w efekcie zachowuje więcej wartościowych składników odżywczych. Dlatego jeśli zastanawiasz się, czy lepiej wybrać olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany, prawidłowa odpowiedź jest tylko jedna – zdecydowanie warto postawić na nierafinowany.

Olej rzepakowy nierafinowany – w jaki sposób powstaje? Co warto o nim wiedzieć?

Dlaczego odpowiedź na pytanie “jaki olej rzepakowy wybrać?” brzmi “zdecydowanie nierafinowany”? Jak już wspomnieliśmy, cały sekret cennych właściwości tego produktu tkwi w sposobie jego produkcji. Olej ten otrzymuje się w wyniku mechanicznego procesu wyciskania go z nasion z wykorzystaniem specjalnej prasy ślimakowej. Cały ten proces przebiega w niskiej temperaturze (poniżej 40 stopni), która nie wynika z podgrzewania, lecz naturalnego tarcia nasion. Co ważne, nie dodaje się do nich również żadnych sztucznych substancji.
Opisany powyżej proces wyciskania wykonuje się tylko raz. Po jego zakończeniu otrzymany olej odstawiany jest na około 24 h do specjalnej chłodni – w tym czasie zachodzi w nim tzw. sedymentacja, podczas której największe pozostałe po tłoczeniu fragmenty ziaren opadają na dno pojemnika, a substancja nabiera przejrzystości. Gdy proces ten zakończy się, olej jest gotowy do rozlania do butelek. Nie poddaje się go natomiast żadnym dodatkowym zabiegom oczyszczającym. W efekcie produkt zachowuje wszystkie cenne składniki odżywcze i właściwości zdrowotne. Również pozostałe po tłoczeniu wytłoki (inaczej makuchy) znajdują swoje zastosowanie – stanowią one bardzo wartościową paszę dla zwierząt hodowlanych.

Czym różni się olej rzepakowy rafinowany od nierafinowanego?

Dla laika olej rafinowany na pierwszy rzut oka nie różni się zbytnio od nierafinowanego. Jednak jeśli chodzi o skład i właściwości zdrowotne, różnica jest niestety bardzo znacząca. Oleje rafinowane otrzymywane są w efekcie działania silnych środków chemicznych (rozpuszczalników takich jak ropopochodny heksan lub benzyna ekstrakcyjna) w połączeniu z bardzo wysokimi temperaturami. Powstały w ten sposób produkt na pozór jest atrakcyjny dla konsumenta, ponieważ można go nabyć w niskich cenach i możliwe jest długotrwałe przechowywanie, jednak wszystko to odbywa się niestety kosztem jego jakości.
Oleje rzepakowe rafinowane podczas procesu rafinacji poddawane są działaniu bardzo wysokich temperatur, które niejednokrotnie przekraczają nawet 200 stopni. Produkcja oleju rafinowanego jest procesem wielostopniowym, na który składa się aż siedem bardzo inwazyjnych etapów. W takich warunkach obecne w nich nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, które nie tylko nie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, ale wręcz są dla niego szkodliwe. Co gorsza, utracone zostają również inne cenne składniki, takie jak białko, błonnik, witaminy i minerały. Jeśli więc do tej pory wciąż miałeś dylemat, jaki olej rzepakowy wybrać, teraz odpowiedź powinna być dla Ciebie absolutnie jasna.

Jak odróżnić olej rzepakowy nierafinowany od rafinowanego? Gdzie najlepiej zaopatrzyć się w ten produkt?

Olej rzepakowy to obecnie bardzo popularny produkt, który dostępny jest w wielu miejscach. Możemy go nabyć nie tylko w specjalnych sklepach ekologicznych czy przez Internet, ale też zwyczajnych sklepach spożywczych, a nawet supermarketach. Jednak, jak już wiesz, nie zawsze odznacza się on równie wysoką jakością – dlatego warto kupować go wyłącznie w sprawdzonych i godnych zaufania źródłach. Czy da się odróżnić olej rafinowany od nierafinowanego? Jest to możliwe – dzięki naszym wskazówkom będziesz w stanie określić, widząc olej rzepakowy, jaki on jest i jakie posiada właściwości.
Różnica pomiędzy olejem rafinowanym i nierafinowanym widoczna jest już w wyglądzie obu tych produktów. Olej nierafinowany odznacza się jasną barwą, nierafinowany jest natomiast ciemniejszy. Ten pierwszy ma charakterystyczny roślinny smak, drugi natomiast pozbawiony jest zarówno smaku, jak i zapachu. Jednak poleganie wyłącznie na takich samodzielnych obserwacjach jest niestety ryzykowne. Dlatego, jeśli zależy nam na zdrowym i wartościowym oleju, nie powinniśmy kupować go w pierwszym lepszym miejscu, lecz w takim sprawdzonym. Produkt ten możesz nabyć między innymi w naszej olejarni. W ofercie posiadamy najwyższej jakości olej rzepakowy tłoczony na zimno i z zastosowaniem tradycyjnej wypróbowanej przez lata receptury. Zapraszamy do zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *