Zalety stosowania oleju rzepakowego

Olej rzepakowy to popularny produkt, który spotkać można w wielu polskich kuchniach. Nie każdy z nas jednak zdaje sobie sprawę, jak wiele cennych właściwości on posiada i jak bardzo wartościowy jest dla naszego organizmu. Ten złocisty płyn to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dzięki czemu świetnie wpływa zarówno na stan naszego zdrowia, jak i samopoczucie. Chcesz dowiedzieć się, dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej diety (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś)? W takim razie zapraszamy do czytania!
Zanim przejdziemy do tego, jakie olej rzepakowy posiada zalety, wyjaśnijmy czym właściwie jest ten produkt i w jaki sposób on powstaje. Olej taki wyciska się z nasion rzepaku, czyli popularnej, hodowanej również w Polsce rośliny o charakterystycznych żółtych kwiatach. Olej rzepakowy może być rafinowany lub nierafinowany, przy czym ten drugi ze względu na sposób wytwarzania jest zdecydowanie bardziej wartościowy i zdrowszy. Warto zawsze mieć w swojej kuchni choć jedną jego butelkę!

W jaki sposób olej rzepakowy wpływa na nasz organizm? Kto przede wszystkim powinien po niego sięgnąć?

Wyjątkowe właściwości oleju rzepakowego opierają się przede wszystkim na bogactwie witamin i minerałów, jakie produkt ten zawiera w bardzo dużych ilościach. Są to m.in. witamina A (inaczej beta-karoten, który doskonale wpływa na wzrok i układ immunologiczny), E (jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, wzmacnia ochronę ścianek komórkowych w całym organizmie, dzięki czemu wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, a co za tym idzie, zmniejsza prawdopodobieństwo występowania wielu chorób), K (wpływa na krzepnięcie krwi i reguluje gospodarkę wapniową w organizmie) oraz sterole roślinne (ograniczają wchłanianie cholesterolu w układzie pokarmowym).
Bogactwo witamin w oleju rzepakowym to jednak nie jedyna zaleta tego produktu. Podstawowym jego atutem jest obecność w nim dużych ilości bardzo zdrowych i wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 oraz Omega-3. Co ważne, w tym oleju występują one w najzdrowszej proporcji 2:1. Kwasy te są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Odpowiadają za utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi, zapobiegają schorzeniom układu krwionośnego (przede wszystkim serca), oprócz tego regulują też przemianę materii, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru, wspomagają pracę nerek, mózgu i całego układu nerwowego, a także odżywiają i regenerują skórę. Krótko mówiąc, powinny one znaleźć się w diecie każdego dbającego o swoje zdrowie i samopoczucie człowieka.

Jak stosować olej rzepakowy, aby był dla nas najbardziej wartościowy?

Olej rzepakowy można stosować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Dzięki swoim walorom smakowym doskonale sprawdza się w kuchni – jako baza do sałatek, surówek czy sosów, dodatek do zup, pieczywa i gotowanych warzyw, a także tłuszcz do smażenia i duszenia w niskich temperaturach. Nie ma więc konieczności pamiętania o regularnym przyjmowaniu go w formie suplementu diety – możemy spożywać olej rzepakowy przy okazji, a zalety spożywania tego produktu i tak z pewnością będą dla nas odczuwalne.
Olej rzepakowy to także świetny kosmetyk o doskonałym wpływie na stan skóry, włosów czy paznokci. Dlatego oprócz przyjmowania go wewnętrznie, warto od czasu do czasu zastosować ten produkt również od zewnątrz. Będzie bardzo wartościowym składnikiem różnego rodzaju masek i maseczek, jeśli chodzi o włosy, świetnym pomysłem będzie także wykonanie popularnego olejowania z wykorzystaniem tego produktu. Przy zachowaniu pewnej regularności efekty stosowania go z pewnością staną się odczuwalne już po niedługim czasie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *