Jak jeść nasiona konopi?

Nasiona konopi

Konopia siewna to roślina z rejonu Azji Środkowej, która posiada szereg właściwości zdrowotnych. Zawiera między innymi kwasy Omega-3 i Omega-6 oraz wartościowe aminokwasy. Mimo że największą popularnością cieszy się olej produkowany na jej bazie, najcenniejsze są łuskane nasiona konopi siewnej. Włączenie ich do codziennej diety daje wiele właściwości zdrowotnych. Nasiona konopi posiadają kilka cech korzystnie wpływających na organizm. Z tego względu określane są mianem superskładnika. Poprawiają profil lipidowy krwi i tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału serca oraz udaru. Poprawiają ponadto wygląd skóry, włosów i paznokci oraz regulują trawienie. Jak jeść nasiona konopi? Odpowiedź znajdziesz w poniższym wpisie.

Olej konopny i jego właściwości

Olej konopny to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g produktu znajduje się aż 92 g jedno- oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Występują w znakomitych dla zdrowia proporcjach 3:1. Olej konopny zawiera witaminy A, B, D, E oraz K, przeciwutleniacze, aminokwasy, fosfolipidy, fitosterole, karoten oraz minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor oraz potas. Jest on również bogaty w substancje o właściwościach przeciwzapalnych, regenerujących, antyseptycznych i antyoksydacyjnych. Olej konopny ma szereg właściwości zdrowotnych. W pozytywny sposób wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, wspomagając pracę serca, obniżając ciśnienie i poprawiając funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiega miażdżycy i zatorom, hamując sklejanie się krwinek, co powoduje powstawanie zakrzepów i czopów zatykających naczynia krwionośne. Olej konopny to także znakomity antyoksydant zwiększający naturalną odporność organizmu poprzez wzmacnianie flory jelitowej chroniącej przed dostępem groźnych bakterii. Ma on również dobry wpływ na układ hormonalny, gdyż jednym z jego składników jest kwas gamma-linolenowy zmniejszający poziom cholesterolu oraz regulujący gospodarkę hormonalną organizmu. Regularne spożywanie oleju konopnego skutecznie łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego. Do cennych jego właściwości zaliczyć można także ochronę przed nowotworami. Olej konopny jest bogaty w antyutleniacze aktywnie przeciwdziałające rozwojowi nowotworów i wzmacniające naturalną odporność organizmu. 

Działanie oleju konopnego

Zielona barwa to zasługa obecności chlorofilu blokującego przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe. Nie sposób nie wspomnieć tutaj także o działaniu przeciwbólowym oleju konopnego. Skutecznie łagodzi on stany zapalne, bóle stawów oraz obrzęk mięśni, a także przyspiesza regenerację skóry oraz błon śluzowych. Olej konopny dobrze sprawdza się w łagodzeniu stanów reumatycznych. Dodatkowo ma właściwości moczopędne, działa nasennie i uspokajająco oraz sprzyja eliminacji toksyn z organizmu. Olej konopny z powodzeniem stosować można także do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Działa nawilżająco, antybakteryjnie, regenerująco, przeciwzmarszczkowo i upiększająco. Wzmacnia naturalną odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych. Wyrównuje koloryt skóry, redukuje przebarwienia i rozświetla skórę. Łatwo się rozprowadza i szybko wchłania. Nakładany na włosy, regeneruje je, odżywia, dodaje blasku oraz ułatwia rozczesywanie. Oprócz tego stymuluje wzrost paznokci, odżywia je oraz wzmacnia.

Nasiona konopi – jak jeść?

Jak powinno wyglądać jedzenie konopi? Nasiona konopi przybierać mogą rozmaitą formę. Zakupić można je w postaci łuskanej, niełuskanej oraz zmielonej. Pierwsze z nich są bogate w białka (w przeciwieństwie do tych, pochodzenia zwierzęcego, nie dostarczają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych), tłuszcze oraz błonnik pokarmowy (poprawia on pracę układu pokarmowego, obniża stężenie cholesterolu i sprzyja redukcji masy ciała). Nasiona konopi w tej postaci mają charakterystyczny, orzechowy posmak. Jak jeść nasiona konopi? Doskonale sprawdzać będą się w roli dodatku do rozmaitych potraw – od sałatek, przez zupy, jogurty, koktajle, płatki śniadaniowe, aż po pieczywo czy różnego rodzaju desery. Na bazie nasion konopi wykonać można również mleko konopne – to bardzo dobra alternatywa dla mleka krowiego. W tym celu nasiona należy zblendować z wodą na gładką masę i przelać przez gęste sitko. Pozostałą masę wykorzystać można do przyrządzenia chleba lub muffinek czy dodać do owsianki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *