Olej konopny – naturalna skarbnica Omega-3, witamin i minerałów

Olej konopny nierafinowany, 100% naturalny

Olej konopny to prawdziwe bogactwo  zdrowych nienasyconych  kwasów tłuszczowych Omega-6 oraz Omega-3, które stanowią aż 80% jego zawartości  i występują w doskonałej dla zdrowia organizmu proporcji – 3:1.   Są one niezbędne w zbilansowanej diecie, jednakże organizm ich sam nie produkuje, więc muszą być dostarczane zewnętrznie – idealnym ich źródłem jest właśnie olej konopny.

 

Olej konopny - naturalna skarbnica Omega-3, witamin i minerałów
Olej konopny – Olejarnia Gaja

Dobrodziejstwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin

Kwasy tłuszczowe spożywane w odpowiednich proporcjach zmniejszają ryzyko zawału serca, powstawania zakrzepów, zaburzeń rytmu serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi i obniżają ciśnienie, zmniejszają stany zapalne układu pokarmowego, jak również hamują namnażanie się tkanki nowotworowej. Ponadto kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne stawów, poprawiają wygląd skóry przez zwiększenie jej elastyczności, są pomocne w leczeniu chorób skórnych. Szczególną właściwością oleju konopnego jest poprawa wydolności umysłowej.

Obok zdrowych tłuszczów, olej konopny ​​zawiera przeciwutleniacze, witaminy (A, B, D, K, E), minerały (magnez, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk),  niezbędne aminokwasy oraz karoten, fitosterole i fosfolipidy. Co więcej, posiada również wiele substancje o właściwościach regenerujących, przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz antyseptycznych. Oprócz tego, nasiona konopi to źródło wysokiej jakości białka, porównywalnego do białek zwierzęcych. Należy w tym miejscu zwrócić uwagę na fakt, że nie dostarczają cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Nasiona konopi charakteryzują się również wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który poprawia pracę układu pokarmowego, sprzyja redukcji masy ciała, obniża stężenie cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz normalizuje zaburzenia gospodarki węglowodanowej.

W gronie olejów roślinnych, olej konopny znajduje się w ścisłej czołówce pod względem wartości prozdrowotnych i wszechstronności zastosowań.

 

Wpływ oleju konopnego na zdrowie

  • Układ sercowo-naczyniowy:  wspomaga pracę serca i obniża ciśnienie, poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiega miażdżycy oraz zatorom. (ponieważ hamuje agregację, czyli sklejanie się krwinek, co powoduje powstawanie zakrzepów i czopów, które zatykają naczynia krwionośne.)
  • Układ odpornościowy: olej konopny jest doskonałym antyoksydantem,  zwiększa naturalną odporność organizmu wzmacniając florę jelitową, która chroni przed dostępem groźnych bakterii.
  • Układ hormonalny: jednym z kluczowych składników oleju konopnego jest kwas gamma-linolenowy. Dlaczego? Ponieważ nie tylko zmniejsza poziom cholesterolu, ale również reguluje gospodarkę hormonalną organizmu. pożywanie oleju konopnego łagodzi syndromu napięcia przedmiesiączkowego.
  • Ochrona przed nowotworami: olej konopny jest bogaty w przeciwutleniacze, które aktywnie przeciwdziałają rozwojowi nowotworów, wzmacniając naturalną odporność organizmu. . Zielony kolor nadaje mu chlorofil, który blokuje przemianę zdrowych komórek w tkanki nowotworowe.
  • Działanie przeciwbólowe: zdecydowanie łagodzi stany zapalne organizmu, łagodzi bóle stawów oraz obrzęki mięśni przyspiesza regenerację błon śluzowych i skóry. Pomocny w chorobach reumatycznych.
  • Inne działania: olej konopny wykazuje działanie moczopędne, sprzyja eliminacji toksyn z organizmu oraz działa uspokajająco i nasennie.

 

Dla kogo olej konopny?

Olej ten polecany jest wszystkim. Stanowi ważny składnik w zdrowej i zbilansowanej diecie.  Jest nieodzowny w diecie starszych ludzi, osób zagrożonych zawałem, po-zawałowców, ludzi z problemami natury nerwowej. Szczególnie polecam go dla osób mających problemy z układem kostnym, kondycją skóry i włosów. Szczególnie polecany jest osobom z anemią, awitaminozą, osłabionym po przebytych chorobach.

Olej konopny - naturalna skarbnica Omega-3, witamin i minerałów
Olej konopny – Olejarnia Gaja

 

Jaki wybrać najlepszy olej konopny Omega-3?

Aby olej konopny był pełnowartościowy i zawierał wymienione powyżej składniki odżywcze decydujące o jego właściwościach zdrowotnych, olej musi być przede wszystkim:

  • świeży – od jego daty produkcji nie powinno upłynąć więcej niż 3 tygodnie
  • tłoczony na zimno
  • nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, jak również powoduje że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
  • nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
  • przechowywany w lodówce (koniecznie w temp. 5-10 st.C)
  • sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV

Technologia tłoczenia na zimno (do 40°C) oraz przechowywania i dystrybucji gwarantuje zminimalizowanie ryzyka oksydacji czyli utlenienia się kwasów OMEGA-3. Tym samym gwarantuje najwyższą jakość oraz zawartość kwasów OMEGA-3. Pamiętajmy, iż tylko świeży i nieutleniony olej przechowywany w warunkach chłodniczych posiada właściwości zdrowotne.

Najlepszej jakości olej konopny – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz naszej,  małej, rodzinnej olejarni. Olejarnia Gaja.
Więcej na temat drogocennych właściwości olejku arganowego możesz znaleźć np. tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *