• Olej lniany BIO
  • Olej lniany BIO
  • Olej lniany BIO
  • Olej lniany BIO
  • Olej lniany BIO

Olej lniany BIO

Od: 18.00

Olej lniany tłoczony „na zimno” w naszej olejarni powstaje z najlepszych, świeżych ziaren polskiego lnu brązowego odmiany Szafir – cenionej, wysokooleinowej odmiany o bardzo dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3.  Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie, jest nieoczyszczony  i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie, znajdujące się w siemieniu składniki odżywcze, decydujące o jego unikalnych i cennych właściwościach. Olej lniany przeznaczony jest do spożywania na zimno, znakomity do diety dr Budwig oraz do stosowania jako naturalny kosmetyk.

Wybierz pojemność:

  • Spożywając średnio 2 łyżki oleju dziennie, butelka o pojemności 1 litr wystarcza na 1 miesiąc
Wyczyść
SKU: brak Kategoria:

Opis

Sklep online Olejarnia Gaja poleca olej lniany BIO. Producent rekomenduje najwyższą jakość produktu w dobrej cenie. Ten fenomenalny złoty płyn wykazuje liczne działania prozdrowotne.
Olej lniany tłoczony na zimno w naszej olejarni powstaje z najlepszych, świeżych ziaren polskiego lnu brązowego odmiany Szafir – cenionej, wysokooleinowej odmiany o bardzo dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie. Jest nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie znajdujące się w siemieniu składniki odżywcze, które decydują o jego unikalnych i cennych właściwościach. Olej lniany przeznaczony jest do spożywania na zimno, znakomicie nadaje się do diety dr Budwig oraz można go stosować jako naturalny kosmetyk.

Budwigowy olej lniany BIO

Olej lniany:

  • obniża cholesterol;
  • działa antynowotworowo;
  • stanowi źródło kwasów Omega-3;
  • nadaje się do spożywania na zimno oraz jako naturalny kosmetyk;
  • jest znakomity do diety dr Budwig;
  • jest zalecany kobietom w ciąży.

Olej lniany jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych o udowodnionych właściwościach zdrowotnych. Zawiera on ponad 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega-6 oraz Omega-3), z czego ponad 50% (rekordowa ilość) stanowi kwas Omega-3, który ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Jego niedobór wpływa na powstawanie i rozwój wielu chorób. W profilaktyce zdrowia bardzo istotne jest spożywanie oleju lnianego, który oprócz optymalnej proporcji nienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera bardzo duże ilości witaminy E – silnego przeciwutleniacza oraz antyoksydanty (lignany), które chronią nasz organizm przed nowotworami.

Właściwości zdrowotne oleju lnianego

Właściwości zdrowotne oleju lnianego BIO:

  • obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów;
  • jest pomocny w zapobieganiu chorobom nowotworowym oraz przy leczeniu stanów zapalnych organizmu;
  • wspomaga leczenie i zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, kamieni żółciowych, hemoroidów;
  • jest pomocny w leczeniu schorzeń neurologicznych (choroby Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego, pomaga w leczeniu drętwienia i drżenia kończyn);
  • wspomaga leczenie depresji;
  • wpływa korzystnie przy leczeniu schorzeń reumatycznych oraz chorób oczu (sprawdzi się np. przy jaskrze, gdyż obniża ciśnienie śródgałkowe);
  • wzmacnia kości (może być stosowany przy osteoporozie);
  • wzmacnia układ immunologiczny;
  • może być stosowany przy cukrzycy (łagodzi wahania poziomu cukru we krwi);
  • reguluje równowagę hormonalną (trądzik młodzieńczy, regulacja cyklu miesiączkowego oraz łagodzenie skutków menopauzy);
  • może być stosowany zewnętrznie w chorobach skóry (łuszczyca, świąd, egzema, trądzik różowaty) oraz przy wypadaniu włosów;
  • chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem;
  • jest zalecany kobietom w ciąży jako źródło Omega-3 niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu.

Zastosowanie oleju lnianego

Olej lniany przeznaczony jest do spożywania wyłącznie na zimno, a także jako dodatek do sałatek, sosów (np. winegret), gotowanych warzyw, past serowych, jogurtów i innych potraw. Może być także spożywany samodzielnie jako suplement zróżnicowanej diety. Dzienna dawka wynosi od 2 do 6 łyżek.
Olej lniany jest ważnym elementem tzw. diety budwigowej opracowanej przez niemiecką biochemik Johanne Budwig, która była siedmiokrotnie nominowana do nagrody Nobla za prace dotyczące leczenia nowotworów oraz wielu chorób cywilizacyjnych za pomocą odpowiedniej diety. Podstawą diety jest nieoczyszczony, tłoczony na zimno olej lniany, który należy spożywać w postaci pasty olejowo-serowej, gdyż przyswajalność kwasów Omega-3 w takim połączeniu zdecydowanie wzrasta. Oprócz tego w diecie budwigowej stosuje się warzywa, owoce, kasze, siemię lniane oraz produkty z błonnikiem. Wyklucza się natomiast tłuszcze przetworzone, rafinowane, zawierające sztuczne nawozy oraz pestycydy.
Pastę serową lub olej lniany jako dodatek do posiłków na zimno powinno się spożywać codziennie. Efekty zauważalne są jedynie podczas regularnego stosowania diety. Intensywna kuracja przewiduje od 6 do 8 łyżek oleju lnianego dziennie, natomiast jako profilaktykę stosować można mniejszą dawkę (1-2 łyżek).

Wysoka zawartość tłuszczów

Olej lniany jest jednym z najcenniejszych olejów roślinnych o udowodnionych właściwościach zdrowotnych. Nasiona lnu znano już w starożytności – Hipokrates zalecał ich stosowanie na bóle podbrzusza i przy zapaleniu błon śluzowych. Czym wyróżnia się ten produkt? Zawiera bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego przeważa kwas Omega-3.
Bogata zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma niebagatelne znaczenie. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, dlatego trzeba je dostarczać wraz z pożywieniem – świetnie sprawdzi się olej lniany. Wspomniane kwasy są niezbędne do prawidłowego transportu lipidów we krwi, a także obniżają ogólny poziom cholesterolu. Są także głównym budulcem błon wszystkich komórek ciała i biorą udział w stymulowaniu licznych procesów życiowych.

Na jakie schorzenia warto zastosować olej lniany?

Olej lniany efektywnie wspomaga profilaktykę oraz leczenie wszelkich chorób układu krążenia, może być pomocny przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy czy przewlekłych stanach zapalnych jelit. Ten produkt wyraźnie wzmacnia i regeneruje błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego, dzięki czemu jest niezwykle skutecznym środkiem w łagodzeniu skutków chronicznych zaparć.
Ponadto olej z nasion lnu może być stosowany zewnętrznie – we wszelkich chorobach skóry i przy wypadaniu włosów. Efektywnie przyspiesza regenerację naskórka i skóry właściwej – wystarczy regularnie wcierać go w skórę. Ponadto przydaje się podczas leczenia odleżyn, owrzodzeń i czyraków. To jednak nie koniec działań, ponieważ olej lniany poprawia też ogólną kondycję organizmu oraz samopoczucie.

Jak wybrać najlepszy olej lniany?

W profilaktyce zdrowia bardzo istotne jest spożywanie dobrego oleju lnianego BIO, który oprócz optymalnej proporcji nienasyconych kwasów tłuszczowych zawiera bardzo duże ilości witaminy E (silnego przeciwutleniacza) oraz antyoksydantów chroniących organizm przed nowotworami.
Aby cieszyć się cennymi właściwościami oleju lnianego, należy wybrać pełnowartościowy produkt dobrej jakości, który będzie zawierał wszystkie składniki odżywcze. Produkt musi być przede wszystkim świeży i tłoczony na zimno, a także nierafinowany i pozbawiony konserwantów oraz dodatku substancji chemicznych. Taki olej lniany powinien być przechowywany w optymalnych warunkach chłodniczych.

 cetyfikat Len BIOCertyfikat Len BIO 2

Właściwości

Właściwości zdrowotne:

  • obniża poziom złego cholesterolu i trój glicerydów
  • pomocny w zapobieganiu chorobom nowotworowym oraz leczeniu stanów zapalnych organizmu
  • wspomaga leczenie i zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, kamieni żółciowych, hemoroidów
  • pomocny w leczeniu schorzeń neurologicznych (choroby Alzheimera, Parkinsona, stwardnienia rozsianego, pomaga w leczeniu drętwienia i drżenia kończyn)
  • wspomaga leczenie depresji
  • korzystnie wpływa przy leczeniu schorzeń reumatycznych oraz chorób oczu (np. przy jaskrze, gdyż obniża ciśnienie śródgałkowe)
  • wzmacnia kości (stosowany przy osteoporozie)
  • wzmacnia układ immunologiczny
  • stosowany przy cukrzycy (łagodzi wahania poziomu cukru we krwi)
  • reguluje równowagę hormonalną (trądzik młodzieńczy, regulacja cyklu miesiączkowego oraz łagodzenie skutków menopauzy)
  • stosowany zewnętrznie w chorobach skóry – łuszczyca, świąd, egzema, trądzik różowaty oraz przy wypadaniu włosów
  • chroni skórę przed przedwczesnym starzeniem
  • zalecany kobietom w ciąży jako źródło Omega-3, niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu

Zastosowanie

Olej lniany przeznaczony jest do spożywania wyłącznie na zimno, jako dodatek do sałatek, sosów (np. winegret), gotowanych warzyw, past serowych, jogurtów i innych potraw.

Może być także spożywany samodzielnie jako suplement zróżnicowanej diety. Dzienna dawka: 2-6 łyżek.

 

OLEJ LNIANY W DIECIE Dr Budwig

Olej lniany jest ważnym elementem tzw. diety budwigowej, opracowanej przez niemiecką biochemik Johanne Budwig, która była siedmiokrotnie nominowana do nagrody Nobla za prace dotyczące leczenia nowotworów oraz wielu chorób cywilizacyjnych za pomocą odpowiedniej diety. Podstawą diety jest nieoczyszczony, tłoczony na zimno olej lniany, spożywany w postaci pasty olejowo-serowej, gdyż przyswajalność kwasów omega-3 w takim połączeniu zdecydowanie wzrasta. Oprócz tego w diecie budwigowej stosuje się warzywa, owoce, kasze, siemię lniane oraz produkty z błonnikiem. Wyklucza się natomiast tłuszcze przetworzone, rafinowane, zawierające sztuczne nawozy oraz pestycydy.

Pastę serową lub olej lniany, jako dodatek do posiłków na zimno, powinno się spożywać codziennie. Efekty zauważalne są jedynie podczas regularnego stosowania diety. Intensywna kuracja przewiduje od 6–8 łyżek oleju lnianego dziennie, natomiast jako profilaktykę stosować można mniejszą dawkę 1–2 łyżek.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna 3766kJ/900kcal

tłuszcz                                                                    –              100 g

w tym

kwasy tłuszczowe nasycone                              –                 9 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone              –               16 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone               –              75 g

węglowodany                                                       –                0 g

w tym cukry                                                         –                0 g

białko                                                                    –                0 g

sól                                                                          –                0 g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olej lniany a nasze zdrowie

Olej lniany jest uznawany za najzdrowszy tłuszcz na ziemi. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego ponad 50% (rekordowa ilość) stanowią kwasy Omega-3. Są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a ich niedobór powoduje powstawanie i rozwój wielu chorób. Olej lniany zawiera także silne antyoksydanty – lignany, które chronią nasz organizm […]

Czytaj więcej
Olej lniany GAJA

Oleje kluczem do zdrowia

Czy wiesz, że na początku XX wieku choroby nowotworowe oraz ataki serca – prawdziwa zmora dzisiejszych czasów, występowały sporadycznie? Jeszcze 70 lat temu nie notowano w na polskiej wsi przypadku raka przewodu pokarmowego. Co się zmieniło w środowisku, w naszej diecie, iż nowotwory i choroby serca stanowią obecnie główną przyczynę śmiertelności? Co można zrobić aby […]

Czytaj więcej
Oleje tłoczone na zimno Gaja

Olej lniany w diecie dr Budwig

Olej lniany ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Posiada szczególne, potwierdzone naukowo właściwości, pomocne w zapobieganiu i leczeniu nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych. Olej lniany jest ważnym elementem tzw. diety budwigowej, opracowanej przez niemiecką biochemik Johanne Budwig, która była siedmiokrotnie nominowana do nagrody Nobla za prace dotyczące leczenia nowotworów oraz wielu chorób cywilizacyjnych […]

Czytaj więcej