Olej rzepakowy nierafinowany, 100% naturalny



Sprawdź termin przydatności



Naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno
W Olejarni Gaja nierafinowany olej rzepakowy powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku. Nie bez powodu bywa on nazywany polskim złotem – stanowi bowiem skarbnicę składników odżywczych! Olej rzepakowy tłoczony na zimno w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny, powstający z najlepszych, świeżych i wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Tłoczymy go metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie dodając żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Olej zawsze tłoczymy na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony i nierafinowany. Dzięki temu zachowuje wszystkie znajdujące się w nasionach rzepaku składniki odżywcze, które decydują o jego unikalnych zdrowotnych właściwościach.
Polski olej rzepakowy – oliwa północy
Tłoczony na zimno olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” ze względu na bardzo zbliżony skład biochemiczny oraz walory smakowe podobne jak oliwa z oliwek. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzi aż 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Charakteryzuje go optymalny stosunek zawartych w nim kwasów Omega-6 i Omega-9, który wynosi 2:1. Ponadto jest bogaty w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E, witaminę K oraz Karotenoidy. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej rzepakowy nawet podczas smażenia nie traci swoich właściwości odżywczych, a przyrządzane na nim potrawy nie chłoną tak dużej ilości tłuszczu, jak to ma miejsce w przypadku olejów rafinowanych.
Olej rzepakowy przede wszystkim:
- obniża cholesterol;
- zapobiega chorobom serca;
- powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku;
- nadaje się do spożywania na zimno i smażenia;
- można go używać jako naturalny kosmetyk.
Zimnotłoczony olej z nasion rzepaku
Olej rzepakowy możesz stosować na zimno do sałatek, jako baza dressingów i sosu winegret, jak również do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Będzie doskonały także do przyrządzenia placków czy naleśników, a także dań mięsnych. Idealnie nadaje się do ukręcenia domowego majonezu, przygotowania wilgotnego ciasta marchewkowego czy małych babeczek waniliowych.
Oleje tłoczone na zimno należą do najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania całego organizmu, ale nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie. Właśnie dlatego warto dostarczać je w pożywieniu.
Rzepak – pochodzenie i wygląd
Rzepak występuje wyłącznie w uprawie, głównie w krajach Europy i Azji. Jest on rośliną o żółtych kwiatach, w której środku znajdują się nasiona rzepaku. Ma głęboki korzeń palowy oraz liczne, ale słabo rozwinięte korzenie boczne, osiąga wysokość 1-1,5 m. Występuje najczęściej w strefie klimatu umiarkowanego: w Polsce, Niemczech, we Francji. Rzepak kwitnie latem, na żółto i zawiera około 40% oleju. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno a glifosat – fakty i mity!
Wiele osób przeraża powszechnie krążąca opinia, że rzepak tuż przed zbiorami jest pryskany roundupem, zawierającym glifosat, środek trujący, ale niezbędny do odpowiedniego wysuszenia ziaren przed zbiorami. Przeprowadzono szereg badań naukowych udowadniających BRAK zawartości pochodnych tego środka w oleju rzepakowym! Zainteresowanych zapraszamy do o lektury tego artykułu, który nie pozostawia wątpliwości 🙂
Olej rzepakowy nierafinowany – zastosowanie i dawkowanie
Nasz zimnotłoczony olej rzepakowy możesz stosować jako produkt do picia, smażenia bądź w formie dodatku do potraw. Najlepiej przyjmować około dwóch łyżek stołowych, czyli 20 g – taka dawka oznacza zalecaną, dzienną porcję. Głównie chodzi tutaj o tak zwany kwas alfa-linolenowy, z którego powstają kwasy Omega-3, przyczyniające się między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Warto go stosować w kuchni zamiast innych tłuszczów, ponieważ nadaje się do obróbki termicznej, nie tracąc swoich właściwości.
Przechowywanie: olej rzepakowy należy przechowywać w lodówce.
Osad: na dnie butelki może pojawić się osad. Jest to zjawisko naturalne i nie wpływa na jakość oleju. Tłoczony na zimno olej jest nierafinowany oraz nieoczyszczany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Jeżeli chcesz poznać więcej właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, zapraszamy do lektury artykułu na naszym blogu.
Naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno z naszej olejarni należy spożyć w terminie 6 miesięcy od daty wytłoczenia. Termin przydatności znajduje się na tylnej etykiecie. Późniejsze otwarcie nie wydłuża okresu przydatności. Olej wysyłany do Ciebie będzie miał maksymalnie 2-3 dni.
Sedymentacja oleju jest procesem ciągłym i naturalnym, dlatego na dnie butelki może wytrącać się osad. Przed użyciem oleju można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Olej rzepakowy należy przechowywać w chłodnym zacienionym miejscu.
Podmiot odpowiedzialny | GAJA Bartłomiej Urjasz |
---|---|
Adres | Biadoliny Szlacheckie 228 32-828 Biadoliny Szlacheckie |
Kraj | Polska |
[email protected] | |
Telefon | 695 617 800 |
SKU | O/RZEPAK |
Naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno
W Olejarni Gaja nierafinowany olej rzepakowy powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku. Nie bez powodu bywa on nazywany polskim złotem – stanowi bowiem skarbnicę składników odżywczych! Olej rzepakowy tłoczony na zimno w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny, powstający z najlepszych, świeżych i wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Tłoczymy go metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie dodając żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Olej zawsze tłoczymy na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony i nierafinowany. Dzięki temu zachowuje wszystkie znajdujące się w nasionach rzepaku składniki odżywcze, które decydują o jego unikalnych zdrowotnych właściwościach.
Polski olej rzepakowy – oliwa północy
Tłoczony na zimno olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” ze względu na bardzo zbliżony skład biochemiczny oraz walory smakowe podobne jak oliwa z oliwek. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzi aż 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Charakteryzuje go optymalny stosunek zawartych w nim kwasów Omega-6 i Omega-9, który wynosi 2:1. Ponadto jest bogaty w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E, witaminę K oraz Karotenoidy. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej rzepakowy nawet podczas smażenia nie traci swoich właściwości odżywczych, a przyrządzane na nim potrawy nie chłoną tak dużej ilości tłuszczu, jak to ma miejsce w przypadku olejów rafinowanych.
Olej rzepakowy przede wszystkim:
- obniża cholesterol;
- zapobiega chorobom serca;
- powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku;
- nadaje się do spożywania na zimno i smażenia;
- można go używać jako naturalny kosmetyk.
Zimnotłoczony olej z nasion rzepaku
Olej rzepakowy możesz stosować na zimno do sałatek, jako baza dressingów i sosu winegret, jak również do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Będzie doskonały także do przyrządzenia placków czy naleśników, a także dań mięsnych. Idealnie nadaje się do ukręcenia domowego majonezu, przygotowania wilgotnego ciasta marchewkowego czy małych babeczek waniliowych.
Oleje tłoczone na zimno należą do najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania całego organizmu, ale nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie. Właśnie dlatego warto dostarczać je w pożywieniu.
Rzepak – pochodzenie i wygląd
Rzepak występuje wyłącznie w uprawie, głównie w krajach Europy i Azji. Jest on rośliną o żółtych kwiatach, w której środku znajdują się nasiona rzepaku. Ma głęboki korzeń palowy oraz liczne, ale słabo rozwinięte korzenie boczne, osiąga wysokość 1-1,5 m. Występuje najczęściej w strefie klimatu umiarkowanego: w Polsce, Niemczech, we Francji. Rzepak kwitnie latem, na żółto i zawiera około 40% oleju. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno a glifosat – fakty i mity!
Wiele osób przeraża powszechnie krążąca opinia, że rzepak tuż przed zbiorami jest pryskany roundupem, zawierającym glifosat, środek trujący, ale niezbędny do odpowiedniego wysuszenia ziaren przed zbiorami. Przeprowadzono szereg badań naukowych udowadniających BRAK zawartości pochodnych tego środka w oleju rzepakowym! Zainteresowanych zapraszamy do o lektury tego artykułu, który nie pozostawia wątpliwości 🙂
Olej rzepakowy nierafinowany – zastosowanie i dawkowanie
Nasz zimnotłoczony olej rzepakowy możesz stosować jako produkt do picia, smażenia bądź w formie dodatku do potraw. Najlepiej przyjmować około dwóch łyżek stołowych, czyli 20 g – taka dawka oznacza zalecaną, dzienną porcję. Głównie chodzi tutaj o tak zwany kwas alfa-linolenowy, z którego powstają kwasy Omega-3, przyczyniające się między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Warto go stosować w kuchni zamiast innych tłuszczów, ponieważ nadaje się do obróbki termicznej, nie tracąc swoich właściwości.
Przechowywanie: olej rzepakowy należy przechowywać w lodówce.
Osad: na dnie butelki może pojawić się osad. Jest to zjawisko naturalne i nie wpływa na jakość oleju. Tłoczony na zimno olej jest nierafinowany oraz nieoczyszczany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Jeżeli chcesz poznać więcej właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, zapraszamy do lektury artykułu na naszym blogu.
Naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno z naszej olejarni należy spożyć w terminie 6 miesięcy od daty wytłoczenia. Termin przydatności znajduje się na tylnej etykiecie. Późniejsze otwarcie nie wydłuża okresu przydatności. Olej wysyłany do Ciebie będzie miał maksymalnie 2-3 dni.
Sedymentacja oleju jest procesem ciągłym i naturalnym, dlatego na dnie butelki może wytrącać się osad. Przed użyciem oleju można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Olej rzepakowy należy przechowywać w chłodnym zacienionym miejscu.
Podmiot odpowiedzialny | GAJA Bartłomiej Urjasz |
---|---|
Adres | Biadoliny Szlacheckie 228 32-828 Biadoliny Szlacheckie |
Kraj | Polska |
[email protected] | |
Telefon | 695 617 800 |
SKU | O/RZEPAK |