Olej sezamowy tłoczony na zimno, nierafinowany, 100% naturalny

Od: 27.00

Olej sezamowy tłoczony zawsze na świeżo w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Jest nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie, znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze, decydujące o jego unikalnych, zdrowotnych właściwościach. Nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Olej tłoczymy bezpośrednio na zamówienie.

Wybierz pojemność:

Opis

Bogaty w właściwości odżywcze olej sezamowy znajduje zastosowanie zarówno w lecznictwie, kosmetyce oraz kuchni. Stanowi cenne źródło przeciwutleniaczy, lignanów i fitosteroli – niezbędnych do prawidłowej pracy serca oraz zapobiegających niektórym nowotworom. Ziarna sezamu to skarbnica wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko!, jak również cynku, kwasu foliowego oraz witamin i minerałów.

 

Właściwości zdrowotne

  • ochrona przed rakiem – zawarty w ziarnach przeciwutleniacz – sezamolina posiada silne działanie antynowotworowe: hamuje rozwój komórek nowotworowych, wspomaga leczenie oraz ochrania i wzmacnia organizm podczas radioterapii.
  • układ sercowo – naczyniowy – zawarte w oleju sterole roślinne oraz antyoksydanty regulują poziom cholesterolu, obniżają poziom ciśnienia krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi zmian miażdżycowych i zakrzepów.
  • układ trawienny – olej sezamowy stanowi naturalny sposób na dolegliwości trawienne i zaparcia. Wystarczy do szklanki wody dodać łyżkę miodu oraz łyżeczkę oleju sezamowego. Tak przygotowaną mieszankę należy pić codziennie rano przed śniadaniem,
  • układ kostny – ziarna sezamu stanowią skarbnicę wapnia i cynku. Regularne spożywanie oleju sezamowego wzmacnia układ kostny – szczególnie zalecane jest dzieciom oraz kobietom zagrożonym osteoporozą. Olej sezamowy polecany jest również do stosowania przy dolegliwościach bólowych zarówno kostnych jak i stawowych oraz w przypadku zmian reumatycznych.
  • układ nerwowy – zawartość witamin z grupy B, magnezu oraz cynku pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz samopoczucie i zdrowie psychiczne. Olej przeciwdziała wahaniom nastroju prowadzącym do rozwoju stanów depresyjnych. Ponadto, w oleju sezamowy zawiera aminokwas wpływający na wydzielanie serotoniny i melatoniny – hormonów odpowiedzialnych za stabilne samopoczucie i zdrowy sen.
  • układ oddechowy – sezam posiada właściwości przeciwzapalne oraz wykrztuśne – stosowany jest przy mokrym kaszlu, jak również przy atakach uporczywego kaszlu towarzyszącego astmie oraz innych schorzeniach układu oddechowego.
  • układ hormonalny – olej sezamowy zawiera fitoestrogeny, dzięki którym można w naturalny sposób niwelować dolegliwości towarzyszące menopauzie
  • cukrzyca – olej sezamowy posiada niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą go stosować osoby chore na cukrzycę.
  • odchudzanie – dzięki zawartości sezaminy, olej sezamowy wspomaga odchudzanie. Stosowany jest także przez sportowców gdyż wpływa na lepsze ukształtowanie sylwetki, zwiększoną szybkość i ogólna sprawność.
  • działanie oczyszczające – sezam posiada działanie detoksykacyjne.

 

Olej sezamowy – zastosowanie w kosmetyce

Zawarte w oleju przeciwutleniacze takie jak sezamom, jak również witamina B oraz cynk bardzo pozytywnie wpływają na wygląd skóry przywracając jej sprężystość oraz zdrowy, promienny wygląd. Olej można stosować samodzielnie, bezpośrednio wcierając kilka kropel w skórę twarzy lub do pielęgnacji innych części ciała, które wymagają odżywienia i nawilżeni. Olej może być także dodatkiem do ulubionego kremu.

SKÓRA – właściwości oleju sezamowego:

  • działa przeciwzmarszczkowo – chroni skórę przed procesami starzenia, zmniejsza widoczność zmarszczek, czyni skórę bardziej sprężystą
  • przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek i przebarwień
  • nawilża i regeneruje – szczególnie zalecany jest do pielęgnacji skóry suchej i odwodnionej, stosowany także do walki ze zrogowaciała skorą na pietach, łokciach i kolanach
  • oczyszcza skórę – posiada właściwości regulujące pracę gruczołów łojowych skóry
  • działa antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie
  • stosowany do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt – dzięki swoim właściwościom olej sezamowy zapewnia skórze maluszka odpowiednie nawilżenie, miękkość oraz zapobiega wysuszaniu niektów. Nadaje się także do pielęgnacji włosków i skóry głowy dziecka gdy pojawia się ciemieniucha.
  • łagodzi skutki oparzeń słonecznych

UWAGA: Nie należy stosować oleju sezamowego do skóry naczynkowej, gdyż ma on właściwości rozgrzewające, co skutkowałoby rozszerzeniem naczynek.

  • OCZYSZCZANIE SKÓRY olejem sezamowym – Wykorzystywanie naturalnych olejów do oczyszczania twarzy jest znane już od bardzo dawna. Olej sezamowy doskonale usuwa zanieczyszczenia wraz z martwym naskórkiem, działa antybakteryjnie, jak również zwęża i domyka pory. Aby oczyścić twarz należy wmasowywać olej kilka razy w tygodniu. Olej  sezamowy można także połączyć  z innym olejem np. kokosowym lub octem jabłkowym. Regularne stosowanie oleju sezamowego na skórę skutkuje usunięciem toksyn, zmniejszeniem powstawania zmian trądzikowych oraz pomaga zminimalizować problem nadmiernie błyszczącej skóry.
  • MASAŻ z użyciem olejku sezamowego – Stosowany do masażu relaksacyjnego, sportowego, leczniczego, w medycynie ajurwedyjskiej, jak i na przykład w redukcji cellulitu.  W celu odmłodzenia i nawilżenia skóry nalezy kolistymi ruchami masować twarz przez około dwadzieścia minut. Taki masaż pobudza przepływ krwi i powoduje delikatny, odmładzający lifting nadając skórze blasku. Stosowany jest również w wielu innych technikach masażu. Nie tylko odżywia skórę, ale również ją rozgrzewa, wnikając głęboko i oddziałując na skórę, tkankę podskórną i mięśnie.

WŁOSY – właściwości oleju sezamowego dla włosów i skóry głowy:

  • przyspiesza porost włosów – olej należy wcierać (można go uprzednio podgrzać) w skórę głowy i wykonywać masaż. Pobudza krążenie krwi i komórki znajdujące się w skórze głowy do pracy.
  • opóźnia siwienie włosów i przyciemnia włosy – należy codziennie wcierać go we włosy od nasady do połowy długości włosów.
  • głęboko nawilża, dogłębnie odżywia skórę głowy i poprawia ogólny wygląd oraz stan zdrowia włosów. Polecany jest szczególnie do włosów suchych i zniszczonych.
  • pomaga zwalczać nieprzyjemne dolegliwości, takie jak suchość, łuszczenie się a nawet łupież. Wykorzystuje się go także do walki ze wszawicą (wmasowując w skórę głowy i we włosy oraz pozostawiając co najmniej na 30 minut).
  • olej sezamowy ma działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne.

 

Oleju sezamowy w kuchni

Cechą charakterystyczną oleju sezamowym, oczywiście nierafinowanego, jest  jego lekko orzechowy aromat  przywodzący na myśl smak i zapach orientu.

Należy go stosować wyłącznie na zimno, jako dodatek do dań gorących, zup, sosów jak również do świeżych sałatek, dipów i marynat. Szczególnie polecany do dań kuchni chińskiej.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olejowanie włosów niskoporowatych. Ten produkt odmieni Twoją pielęgnację!

Każdy, kto ma włosy niskoporowate, zapewne nieraz usłyszał stwierdzenie: „Nie musisz robić nic, by były one ładne!”. Jednak jak się okazuje, takie przypuszczenia są często mylne. Posiadaczki tzw. niskoporów dobrze wiedzą, że włosy nie zawsze pięknie się prezentują i często brakuje im objętości od nasady. Poza tym łatwo można je przeciążyć, sprawiając, że będą wyglądać […]

Czytaj więcej
kobieta olejująca włosy

Tajniki pielęgnacji skóry przy użyciu oleju z opuncji figowej

Wiele osób marzy o pięknej skórze. W spełnieniu tego marzenia pomóc mogą oleje roślinne, które doskonale sprawdzają się w codziennej pielęgnacji. Jednym z nich jest tłoczony na zimno olej z pestek opuncji figowej. Popularność w świecie kosmetyków zyskał dzięki swoim licznym właściwościom – działa m.in. przeciwzmarszczkowo, nawilżająco i regenerująco. Skąd pochodzi opuncja figowa oraz dlaczego […]

Czytaj więcej
Olej z opuncji figowej ELIKSIR MŁODOŚCI

Olej z ostropestu plamistego na wątrobę

Olej z ostropestu to całkowicie naturalny produkt o cennych właściwościach leczniczych. Już od ponad 2000 lat ostropest plamisty stosowany jest jako naturalny sposób leczenia chorób wątroby, której właściwe funkcjonowanie ma ogromny wpływ na pracę całego organizmu. Ostropest regeneruje uszkodzone komórki oraz oczyszcza z toksyn i szkodliwych substancji. Dzięki powyższym właściwościom stanowi doskonały detoks dla całego […]

Czytaj więcej
Olej z ostropestu plamistego GAJA