Olej z pestek dyni

Od: 32.00

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno w naszej olejarni powstaje z najlepszych, świeżych ziaren. Tłoczony jest zawsze na świeżo, bezpośrednio na zamówienie. Olej jest nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie znajdujące się w pestkach składniki odżywcze, które decydują o jego unikalnych i cennych właściwościach. Olej z pestek dyni przeznaczony jest do spożywania na zimno, w celach leczniczych – szczególnie w profilaktyce schorzeń prostaty oraz w walce z pasożytami przewodu pokarmowego, jak również  jako element zbilansowanej diety oraz naturalny kosmetyk.

Wybierz pojemność:

Wyczyść
SKU: brak Kategoria:

Opis

Olej z pestek dyni przez niektórych nazywany „zielonym złotem” to cenione panaceum na liczne dolegliwości zdrowotne, jak również naturalne antidotum na problemy skóry i włosów oraz doskonały dodatek do wielu dań i sałatek. Zawarte w nim składniki aktywne wykazują działanie przeciwpasożytnicze, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwwrzodowe. Stanowi on cenne źródło fitosteroli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których ok. 50% stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone, w tym głównie kwas linolowy (Omega-6). Ponadto, olej z pestek dyni jest bogaty w witaminy A, E, B1, B2, C, beta-karoten oraz minerały: cynk, magnez, potas, wapn, sód, fosfor, selen, jod. Prozdrowotną mieszankę urozmaica również kukurbitacyna oraz skwalen.

Olej z pestek dyni od lat stosowany jest w medycynie naturalnej jako lek na pasożyty oraz naturalny suplement wspomagający prawidłowe funkcjonowanie prostaty. Zaleca się jego profilaktyczne stosowanie celem wzmacniania organizmu oraz przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym.

Olej z pestek dyni charakteryzuje klarowna konsystencja oraz bardzo intensywny zielono-brązowy kolor, jak również orzechowo-owocowy zapach i smak. Jest zdecydowanie jednym z najsmaczniejszych olejów!

Czy wiesz że………

Do produkcji 1 litra oleju z pestek dyni zużywa się około 2,5 kg nasion, co stanowi zawartość około 30 dorodnych dyń?

 

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE OLEJU Z PESTEK DYNI:

  • korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz wspomaga leczenie wczesnego stadium przerostu prostaty
  • stosowany w leczeniu schorzeń pęcherza i dróg moczowych, działa moczopędnie i przeciwzapalnie
  • stanowi naturalny i skuteczny lek na pasożyty
  • sprzyja regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie
  • stosowany profilaktycznie w celu zapobiegania nadciśnieniu
  • pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą
  • przeciwdziała depresji, poprawia koncentrację oraz korzystnie wpływa w stanach osłabienia psychicznego, stosowany systematycznie zmniejsza niepokój i stany lękowe, poprawia samopoczucie i ułatwia zasypianie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • naturalny kosmetyk do twarzy i ciała
  • przeciwdziała wypadaniu włosów i łysieniu typu męskiego
  • posiada szerokie zastosowanie w gastronomii jako dodatek do sałatek, zup i innych potraw

 

Olej z pestek dyni na pasożyty – KURACJA

Olej z pestek dyni wykazuje niezwykle skuteczne działanie na zaburzenie trawienne zarówno u dorosłych jak i u dzieci. Kuracja olejem pozwala zlikwidować większość pasożytów układu trawiennego oraz przywrócić właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego i apetyt. Antypasożytnicze działanie oleju z pestek dyni wynika z zawartości alkaloidu o nazwie kukurbitacyna, która przenika do organizmu pasożytów uszkadzając ich układ nerwowy, natomiast jest całkowicie bezpieczna dla organizmu ludzkiego.

Kuracja olejem w walce z pasożytami powinna trwać minimum dwa tygodnie, jedna łyżeczka oleju na czczo (ok. 30 min. przed posiłkiem) oraz kolejna łyżeczka przed kolacją (ok. 30 min. przed), dzieci 1 łyżeczka dziennie na czczo. Należy pamiętać, iż unieszkodliwione robaki muszą zostać wydalone z organizmu, dlatego warto zadbać o dokładne wypróżnienie. Można w tym celu zażyć olejek rycynowy lub inny środek przeczyszczający (2 godziny po zażyciu oleju), aby mieć pewność iż pozbędziemy się wszystkich pasożytów. Dla zachowania dobrej kondycji zdrowia zaleca się wypijanie 1 łyżeczki oleju z pestek dyni dziennie. Odrobaczanie olejem z pestek dyni jest całkowicie bezpieczne dla przewodu pokarmowego, dlatego cały zabieg można powtórzyć po kilku dniach. Olej z pestek dyni wpływa na eliminację tasiemca uzbrojonego, nieuzbrojonego, owsików, glisty ludzkiej oraz tęgoryjca dwunastnicy.

Pamiętajmy, że olej z pestek dyni dostarcza głównie kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6. Dla zachowania odpowiedniego stosunku w diecie kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 powinno się uzupełnić odpowiednią ilość kwasów z rodziny omega-3 z innych źródeł np. stosować jednocześnie olej lniany – który stanowi najbogatsze źródło kwasów Omega-3.

 

Naturalny kosmetyk do skóry i włosów

SKÓRA:

  • skóra sucha – olej z pestek dyni nawilża oraz natłuszcza skórę suchą, pękającą oraz łuszczącą się. Pomocny jest także w walce z rozstępami, stosowany profilaktycznie zapobiega ich powstawaniu.
  • skóra trądzikowa – działa oczyszczająco i przeciwzapalnie, korzystnie wpływa na zmniejszanie zmian trądzikowych oraz zapobiega powstawaniu zaskórników
  • skóra dojrzała – dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy olej z pestek dyni wykazuje widoczne działanie przeciwstarzeniowe, poprawia napięcie skóry oraz spłyca zmarszczki

WŁOSY:

Kuracja olejem z pestek dyni może zatrzymać, a nawet zawrócić nadmierne wypadanie włosów u mężczyzn. Dzieje się tak dzięki zawartości cynku oraz beta-sitosterolu, które pomagają równoważyć hormony, a tym samym poprawiać wzrost włosów. Witamina A i E sprawiają iż włosy rosną szybciej i pięknie lśnią.

 

STOSOWANIE:

Olej należy stosować wyłącznie na zimno. Dzieci – 1 łyżeczkę dziennie, dorośli 2-3 łyżeczki dziennie. Można także stosować zewnętrznie – smarować chore gardło lub zakrapiać nos (3 razy dziennie po 1 kropli).

Olej z pestek dyni posiada piękny zapach i orzechowy posmak. Można skropić nim surówki i sałatki czy też pełnoziarniste pieczywo. Doskonale smakuje jako dodatek do zup, w tym przede wszystkim zup – kremów. Fantastycznie podkreśla smak różnych deserów, na przykład lodów, puddingów, czy sernika.

 

 

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olej z wiesiołka na włosy

Każdy człowiek marzy o pięknych i zdrowych włosach, które z łatwością można ułożyć w ciekawą i zadbaną fryzurę. Jednak wiele osób boryka się z rzadkimi włosami, pozbawionymi gęstości i objętości. Problem ten dotyczy głównie kobiet, których pasma są często osłabione na skutek wykonywania zabiegów chemicznych, takich jak regularne farbowanie, rozjaśnianie, prostowanie lub trwała ondulacja. W […]

Czytaj więcej

Możliwe skutki uboczne stosowania oleju z wiesiołka

Wiesiołek to roślina niezwykle popularna w ziołolecznictwie i często wykorzystywana w zabiegach kosmetycznych. Jako suplement diety jest spotykana pod postacią nasion lub oleju. To właśnie nasiona kwiatów wiesiołka są zbierane i tłoczone na zimno w celu pozyskania oleju. Sam olej występuje w postaci kapsułek lub butelkowanej. Jego skład jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w […]

Czytaj więcej

Olej z wiesiołka na twarz – leczenie trądziku

Każdy z nas marzy o pięknej i promiennej cerze pozbawionej niedoskonałości. Jednak wiele osób na co dzień boryka się z trądzikiem i niedoskonałościami, które często powodują kompleksy, znacznie obniżają pewność siebie, a także pogarszają samopoczucie i dobry nastrój. By temu zapobiec, często sięgamy po kosmetyki przeznaczone do problematycznych cer, jednak nie zawsze przynosi to oczekiwane […]

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka

Zastosowanie nasion wiesiołka

Wiesiołek to gatunek rośliny o szerokim spektrum działania. Z tego względu jest niezwykle często wykorzystywana w ziołolecznictwie i kosmetyce. Jej nasiona można traktować jako suplement diety, który ma zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto poznać wszystkie właściwości nasion wiesiołka i jego historię w celu odkrycia magicznego działania. Suplementacja naturalnymi składnikami jest niezwykle istotna. Zdecydowanie lepiej […]

Czytaj więcej

Zastosowanie oleju z wiesiołka

Wiesiołek jest rośliną, którą można spotkać w Polsce najczęściej na polach i łąkach. Jej znakiem rozpoznawczym są żółte kwiaty, które zamykają się w ciągu dnia, a otwierają na noc. Wiesiołek pochodzi z Ameryki Południowej, a w Polsce występuje około trzydziestu jego gatunków. Jest niezwykle często stosowany w ziołolecznictwie, w postaci oleju. Olej z wiesiołka jest […]

Czytaj więcej