• Olej z rokitnika nierafinowany, 100% naturalny

Olej z rokitnika nierafinowany, 100% naturalny

Od: 43.00

✔️ 100% naturalny olej z owoców rokitnika tłoczony na zimno
✔️ stosowanych w dolegliwościach układu pokarmowego
✔️ wspomaga leczenie wrzodów oraz stanów zapalnych żołądka
✔️ goi uszkodzenia błon śluzowych
✔️ wzmacnia odporność

Wybierz pojemność:

  • Spożywając średnio 1 łyżeczkę oleju 2 x dziennie, butelka o pojemności 250 ml wystarczy na 25 dni
SKU: O/ROK Kategorie: ,

Oleje tłoczone na świeżo - Olejarnia Gaja Oleje 100% naturalne zimnotłoczone - Olejarnia Gaja Oleje tłoczone na zimno - Olejarnia Gaja Oleje bez konserwantów, naturalne - Olejarnia Gaja Oleje niemodyfikowane genetyczne, bez GMO - Olejarnia Gaja Oleje nierafinowane - Olejarnia Gaja

Opis

Olej z rokitnika tłoczony na zimno

Olej z rokitnika przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu oraz ma niezwykle korzystny wpływ na działanie układu pokarmowego, oddechowego oraz układu krążenia. Od setek lat jest ceniony i stosowany w medycynie chińskiej, tybetańskiej i ajurwedyjskiej. Naturalny olej z rokitnika to bogactwo antyoksydantów, witamin, (szczególnie witaminy C), minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mnóstwa (około 200) biologicznie aktywnych składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki temu, rokitnik jest skutecznym elementem profilaktyki i leczenia wielu chorób, jak również korzystnie wpływa na stan skóry. Jego piękna pomarańczowa barwa, charakterystyczny smak i owocowy aromat urozmaicą niejedną potrawę. Zapraszamy do zapoznania się z cudownymi właściwościami nierafinowanego, naturalnego oleju z rokitnika z Olejarni Gaja!

Czy wiesz że…..?

Szacuje się, że zawartość witaminy C w owocach z rokitnika jest 15 razy wyższa niż w owocach pomarańczy.

 

Naturalny olej z rokitnika – właściwości zdrowotne

  • wspiera pracę układu pokarmowego – wspomaga leczenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, łagodzi dolegliwości towarzyszące stanom zapalnym układu pokarmowego, wspomaga leczenie nadżerek, zmniejsza dolegliwości bólowe, jak również działa ochronnie na wątrobę
  • rokitnik reguluje poziom glukozy oraz zmniejsza stężenie insuliny
  • chroni serce i układ krążenia – zapobiega zawałom serca i chorobom układu krążenia. Zawarte w rokitniku flawonoidy korzystnie wpływają na siłę skurczu mięśnia sercowego, zachowanie prawidłowego rytmu serca, zapobiegają niedokrwieniu, obniżają ciśnienie krwi.
  • zapobiega miażdżycy – olej z rokitnika obniża stężenie złego cholesterolu (LDL) i jednocześnie podnosi poziom dobrego (frakcji HDL). Ponadto, wpływa na zmniejszenie agregacji płytek krwi, co obniża ryzyko rozwoju miażdżycy i pomaga w jej leczeniu.
  • skutecznie goi uszkodzenia błon śluzowych zarówno narządów wewnętrznych przewodu pokarmowego, układu moczowo – płciowego, jak i zewnętrznych – skóry, śluzówki oka itp.

 

Naturalny olej z rokitnika stosowany jest w leczeniu:

  • aft, owrzodzeń, zapalenia dziąseł oraz innych uszkodzeń śluzówki jamy ustnej – wówczas zaleca się przyjmować olej z rokitnika wewnętrznie 3 razy dziennie po ½ łyżeczki przed posiłkiem oraz dodatkowo 2-3 razy dziennie płukać usta olejem rokitnikowym
  • żylaków odbytu tzw. hemoroidów, szczelinach odbytu, pęknięciach, stanach zapalnych pochwy itp. – w w/w przypadkach stosować olej wewnętrznie (3 razy dziennie po ½ łyżeczki przed posiłkiem) oraz dodatkowo zewnętrznie np. przy hemoroidach zaleca się smarować okolice odbytu 1- 2 razy dziennie
  • oparzeń i odmrożeń skóry – kilka razy dziennie należy smarować dotknięte miejsce olejem
  • odleżyn, trudno gojących się i ropiejących ran, podrażnień i uszkodzeń skóry po radioterapii
  • działa przeciwnowotworowo – dzięki zawartości dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, silnych przeciwutleniaczy oraz witamin.
  • wzmacnia odporność – olej posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne

 Olej z rokitnika tłoczony na zimno przeznaczony jest do pielęgnacji cery problematycznej (trądzikowej, dojrzałej, zniszczonej) jak również  do skóry naczyniowej. Dogłębnie nawilża, regeneruje, spowalnia proces starzenia się oraz poprawia koloryt skóry. Działa antybakteryjnie, przyspiesza gojenie ran, odbudowę naskórka oraz zapobiega powstawaniu blizn. Wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry, łuszczycy oraz trądziku pospolitego.

 

Olej z rokitnika – naturalny kosmetyk do skóry i włosów

SKÓRA:

  • olej z rokitnika przeznaczony jest do pielęgnacji cery problematycznej (trądzikowej, dojrzałej, zniszczonej) jak również  do skóry naczyniowej
  • dogłębnie nawilża, regeneruje, spowalnia proces starzenia się, ujędrnia, uelastycznia oraz poprawia koloryt skóry
  • działa antybakteryjnie, działa przeciwtrądzikowo
  • przyspiesza gojenie ran, odbudowę naskórka oraz zapobiega powstawaniu blizn
  • chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA i UVB
  • wspomaga leczenie chorób skóry takich jak atopowe zapalenia skóry, łuszczyca oraz trądzik pospolitego
  • polecany dla skóry przesuszonej, szorstkiej, swędzącej, z tendencją do łuszczenia się
  • dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga walkę z przebarwieniami skóry
  • bardzo szybko się wchłania, nie zatyka porów, ani nie pozostawia tłustej warstwy na skórze

WŁOSY:

Olej z rokitnika doskonale sprawdza się w pielęgnacji włosów:  odżywia, chroni przed uszkodzeniami, wzmacnia cebulki, zapobiega nadmiernemu wypadaniu oraz przyspiesza wzrost. Stanowi także skuteczny preparat przeciwłupieżowy.

UWAGA: Olej z rokitnika posiada piękny, pomarańczowy kolor, ale może barwić zarówno skórę jak i ubrania. Dlatego stosując go na skórę należy zachować szczególną ostrożność by nie pobrudzić pościeli lub odzieży. Dobrym rozwiązaniem jest połączenie go z innym olejem, np. olejem ze słodkich migdałów, lnianym itp.

 

Olej z rokitnika tłoczony na zimno - Olejarnia Gaja
Oleje tłoczone na zimno – Olejarnia Gaja

 

Stosowanie:

Olej należy stosować wyłącznie na zimno. Olej możemy zażywać bezpośrednio z łyżeczki lub dodawać do sałatek, pieczywa lub świeżo wyciskanych soków. Zażywanie olejku z rokitnika szczególnie zaleca się osobom borykającym się z dolegliwościami układu pokarmowego.

Dawkowanie: Początkowo: ½ łyżeczki zwiększając stopniowo do łyżeczki (5ml) 2 – 3 razy dziennie. Mogą go stosować kobiety w ciąży, dzieci oraz weganie i wegetarianie.

Przeciwwskazania do stosowania oleju rokitnikowego: stany zapalne wątroby, trzustki oraz pęcherzyka żółciowego. W razie problemów zdrowotnych zaleca się skonsultować suplementację z lekarzem lub dietetykiem.

Kolor i smak: Olej rokitnikowy nierafinowany ma pomarańczowo-czerwony kolor oraz oryginalny, złożony smak bez kwaskowatości i goryczy.

Zapach: delikatnie owocowy.

Przechowywanie: Olej z rokitnika należy przechowywać w lodówce.

Osad: Jeżeli olej stoi dłuższy czas, to na dnie butelki może pojawić się osad. Jest to zjawisko naturalne i nie wpływa na jakość oleju. Tłoczony na zimno olej jest nierafinowany oraz nieoczyszczany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 3766kJ/900kcal

tłuszcz – 100 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone – 16 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 33 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 44 g

węglowodany – 0 g
w tym cukry – 0 g

białko – 0 g
sól – 0 g

Termin przydatności

Naturalny olej z rokitnika tłoczony na zimno z naszej olejarni należy spożyć w terminie 6 miesięcy od daty wytłoczenia. Termin przydatności znajduje się na tylnej etykiecie. Późniejsze otwarcie nie wydłuża okresu przydatności. Olej wysyłany do Ciebie będzie miał maksymalnie 2-3 dni.

Sedymentacja oleju jest procesem ciągłym i naturalnym, dlatego na dnie butelki może wytrącać się osad. Przed użyciem oleju można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Przechowywanie

Olej z rokitnika należy przechowywać w lodówce.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Może spodoba się również…

  • Olej lniany nierafinowany, 100% naturalny
    Olej lniany nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 18.00
    Wybierz opcje
  • Olej z czarnuszki nierafinowany, 100% naturalny
    Olej z czarnuszki nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 39.00
    Wybierz opcje
  • Olej z wiesiołka nierafinowany, 100% naturalny
    Olej z wiesiołka nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 52.00
    Wybierz opcje

Zobacz także na blogu

Jak długo można pić olej z czarnuszki? Odpowiedź Cię zaskoczy!

Olej z czarnuszki jest produktem znanym na szeroką skalę wśród osób, które chętnie sięgają po zdrowe wyroby pochodzące prosto z natury. Nas to wcale nie dziwi, ponieważ jego właściwości są naprawdę cenne, a regularne przyjmowanie wpływa na poprawę samopoczucia, a także kondycję włosów, skóry czy paznokci. Poza tym doskonale reguluje on pracę wielu układów w […]

Czytaj więcej
Nierafinowany olej z czarnuszki

Czy oleje naturalne to dobry pomysł na prezent? Sprawdź

Połowa grudnia już stała się faktem! Czas zatem porządnie zastanowić się nad wyborem prezentów, jeśli oczywiście nie zrobiliście tego szybciej. Dla tych osób, które zostawiają świąteczne zakupy na ostatnią chwilę, mamy jednak doskonały ratunek. Macie w swoim gronie kogoś, kto dba o swoje zdrowie? Jest to Wasza mama, babcia, dziadek, a może przyjaciółka? Świetnie się […]

Czytaj więcej
Zestaw olejów na wzmocnienie organizmu

Na co pomaga olej sezamowy? Odkryj jego właściwości!

Kiedy mówimy o olejach, na myśl przychodzą wszystkim dobrze znane produkty w postaci oleju rzepakowego, słonecznikowego, kokosowego, lnianego, z czarnuszki czy z nasion konopi. Warto jednak wiedzieć, że natura ma do zaoferowania znacznie więcej – znakomitym przykładem jest sezam, czyli roślina o wielu cennych właściwościach leczniczych oraz pielęgnacyjnych. Dziś skupimy się właśnie na niej, pokazując, […]

Czytaj więcej
Olej sezamowy nierafinowany, 100% naturalny