• Olej kokosowy
  • Olej kokosowy
  • Olej kokosowy
  • Olej kokosowy
  • Olej kokosowy

Olej kokosowy

Od: 19.00

✔️ 100% naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno
✔️ wspomaga odchudzanie
✔️ szerokie zastosowanie
✔️ świeży olej kokosowy
✔️ nieoczyszczony i nierafinowany

Wybierz pojemność:

  • Stosując średnio 2 łyżki oleju dziennie, słoik 900 ml wystarcza na miesiąc
Wyczyść

Opis

Spis treści

  1. Co to jest olej kokosowy?
  2. Olej kokosowy właściwości zdrowotne
  3. Zastosowanie oleju kokosowego
  4. Bio olej kokosowy – zastosowanie w kuchni
  5. Jakie zastosowanie ma olej kokosowy w kosmetyce?
  6. Olej kokosowy na insulinooporność
  7. Czy olej kokosowy odchudza?
  8. Olej kokosowy – dawkowanie
  9. Olej kokosowy – czy jest szkodliwy?
  10. Olej kokosowy – przeciwwskazania
  11. Gdzie kupić olej kokosowy? Olejarnia Gaja
  12. FAQ – najczęściej zadawane pytania na temat oleju kokosowego

Olej kokosowy

Nasza rodzinna Olejarnia Gaja pragnie zaoferować najwyższej jakości olej kokosowy, który znajdziesz u nas w atrakcyjnej cenie. Tłoczony przez nas olej zawiera około 90% tłuszczów nasyconych, które są jednym z podstawowych źródeł energii dla człowieka – są łatwo trawione i przyswajane. Jest nieoczyszczony i nierafinowany.

Olej kokosowy z naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny, tłoczony na zimno, w temperaturze do 40°C, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości odżywcze. Zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta. Jest nierafinowany oraz nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Olej przeznaczony jest do spożywania zarówno na zimno, jak i do smażenia, oraz do stosowania zewnętrznego jako naturalny kosmetyk. Posiada piękny, delikatny zapach i aromat orzecha kokosowego.

Co to jest olej kokosowy?

Olej kokosowy inaczej masło lub tłuszcz kokosowy to olej roślinny uzyskiwany z miąższu orzecha palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej ma formę twardej, białej masy, natomiast po podgrzaniu konsystencja oleju kokosowego zamienia się w jasnożółtą i płynną. Występuje w różnych odmianach m.in. jako czyste oleje kokosowe lub rafinowane, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, a także oliwa kokosowa. Na jakość produktu wpływa szereg czynników – od jakości surowca, z którego powstaje, po miejsce jego produkcji – najlepsze pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Jednym z lepszych rodzajów tłuszczu kokosowego jest olej kokosowy z kopry, czyli wysuszonego miąższu kokosowego. Jego jakość będzie zależała od jakości kopry i sposobu tłoczenia. Wiele osób odradza natomiast olej kokosowy z Indonezji, wskazując na jego słabą jakość czy na ten pochodzący ze Sri Lanki, gdzie występują znaczne wahania w zakresie jakości oleju kokosowego. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem sięganie po produkty ze sprawdzonych źródeł, czego przykładem jest nasza rodzinna olejarnia.

Olej kokosowy właściwości zdrowotne

Określany jako „najzdrowszy olej na ziemi” olej kokosowy zawiera szereg witamin z grupy B, C i E, kwas foliowy oraz minerały – potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Skład oleju kokosowego to również kwas laurynowy (ten sam, który występuje w mleku matki) o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych, dzięki czemu wzmacnia naturalną odporność organizmu. Zawarty w oleju kokosowym kwas kaprylowy posiada właściwości przeciwgrzybiczne. Produkt ten jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale działa odchudzająco – szczególnie na otyłość brzuszną. Dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów spowalnia procesy starzenia, uelastycznia i ujędrnia skórę. Bogaty skład sprawia, że olej z kokosa ma liczne walory zdrowotne. Regularne stosowanie oleju kokosowego pozwoli zapobiec wielu dolegliwościom i profilaktycznie zadbać o Twoje zdrowie.

Olej kokosowy – zastosowanie w lecznictwie:

  • wspomaganie odchudzania;
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu;
  • wzmacnianie odporności organizmu;
  • działanie antywirusowe (sprawdzi się na opryszczkę, grypę, przeziębienie);
  • eliminacja bakterii powodujących wrzody i infekcje dróg moczowych, łagodzenie objawów w chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego);
  • działanie probiotyczne podczas antybiotykoterapii;
  • działanie przeciwalergiczne – łagodzi katar sienny;
  • wspomaganie leczenia wielu chorób skóry (łuszczyca, egzema, łupież, trądzik) i zapobieganie wypadaniu włosów;
  • przyspieszanie gojenia ran, odparzeń oraz ukąszeń owadów;
  • zastosowanie do pielęgnacji niemowląt oraz do pielęgnacji piersi u matek karmiących;
  • działanie nawilżające i odżywcze – to doskonały balsam, który będzie pomocny w walce z rozstępami i cellulitem;
  • działanie przeciwzmarszczkowe;
  • środek do pielęgnacji zębów – wzmacnia szkliwo, dziąsła oraz wybiela zęby;
  • specyfik do demakijażu twarzy i oczu – nie uczula, odżywia;
  • środek do pielęgnacji podrażnień błony śluzowej okolic intymnych;
  • stosowanie jako olejku do masażu, opalania, do kąpieli.

Dowiedz się więcej:

Olej kokosowy – zdrowy czy szkodliwy?

Zastosowanie oleju kokosowego

Olej z kokosa do smażenia, pieczenia nada się doskonale. Poradzi sobie również na zimno – do koktajli owocowych czy smarowania pieczywa. Nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans. Zastosowanie oleju kokosowego nie kończy się jednak na kuchni – jest także niezastąpiony do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, zarówno w celach kosmetycznych, jak i leczniczych. Sprawdź, do czego można używać oleju kokosowego.

Bio olej kokosowy – zastosowanie w kuchni

Olej z kokosa doskonale znosi wysokie temperatury, dzięki czemu świetnie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia. Można go używać również na zimno i dodawać do koktajli czy letnich deserów. Aby dostarczyć go do organizmu, wystarczy codziennie dodawać go do kawy lub herbaty. Zatem, ile oleju kokosowego do kawy należy dodać, aby spełnił swoją funkcję? Wystarczy jedna łyżeczka na kubek lub filiżankę ulubionego napoju. Produkt ten to świetna alternatywa dla masła – nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans, jest też całkowicie naturalny. Aromat kokosowy jest w nim ledwo wyczuwalny, a po podgrzaniu do bardzo wysokich temperatur niemal całkowicie zanika, dlatego olej kokosowy do smażenia nada się o wiele bardziej niż inne tłuszcze. Zatem, co smażyć na oleju kokosowym? Praktycznie wszystko – ryby, mięsa, naleśniki, placuszki, jajka, warzywa czy owoce morza.

Dania przygotowane z użyciem tego tłuszczu roślinnego są bardzo smaczne oraz niskokaloryczne. Wszechstronne zastosowania oleju kokosowego, pozwalają wykorzystać go do przygotowywania zup, zapiekanek czy ciast, a także roślinnego smalcu z cebulą, czosnkiem i szczyptą soli. Warto wypróbować olej kokosowy jadalny do koktajli lub smoothie – aby uzyskać pyszny napój, wystarczy zmiksować banana, gruszkę i kilka liści szpinaku czy jarmużu, a do tego dodać pół łyżeczki oleju. W ten sposób płynna przekąska wzbogaci się o dodatkowe właściwości odżywcze, a organizm przyswoi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), które są zawarte w warzywach i owocach.

Jakie zastosowanie ma olej kokosowy w kosmetyce?

Na co olej kokosowy może przydać się w Twojej łazience? Niemalże do wszystkiego. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom z olejem kokosowym zadbasz o swoją twarz, ciało oraz włosy.

Olej kokosowy – zastosowania w kosmetyce:

  • jako pomadka ochronna – kokos (olej) wykazuje działanie ochronne oraz nawilżające, dlatego możesz używać go jako pomadki ochronnej, zwłaszcza zimą, kiedy wysuszone i spierzchnięte usta wymagają szczególnej troski;
  • środek do demakijażu – olej kokosowy jest bardzo delikatny, dlatego świetnie sprawdzi się u osób z wrażliwą cerą do usuwania makijażu. Radzi sobie nawet z usuwaniem wodoodpornych kosmetyków;
  • płyn do płukania jamy ustnej – olejek kokosowy zastosowanie znalazł również w pielęgnacji jamy ustnej. Wszystko za sprawą kwasu laurynowego, który sprawia, że ma on właściwości przeciwzapalne oraz bakteryjne. Może być użyty zarówno do płukania jamy ustnej, jak i stworzenia domowej pasty do zębów;
  • balsam do ciała – właściwości odżywcze i nawilżające czynią olej kokosowy świetnym zamiennikiem balsamu do ciała lub bazą do wszystkich preparatów nawilżających. Olej kokosowy zapewni Twojej skórze młodość i sprężystość na dłużej;
  • peeling – mieszając olej kokosowy z cukrem, uzyskasz naturalny peeling do ciała, który świetnie usuwa martwy naskórek i jednocześnie nawilża Twoją skórę. Może być stosowany zarówno na całe ciało, jak i twarz;
  • odżywka do włosów – do czego olej kokosowy może przydać się w pielęgnacji włosów? Wmasowanie kilku łyżeczek oleju w skórę głowy i trzymanie go przez kilka godzin pomoże w pozbywaniu się łupieżu, a naniesiony na wilgotne końcówki włosów, nawilży je i odżywi.

Dowiedz się więcej:

Olej kokosowy na włosy

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy – zdrowa cera

Olej kokosowy w pielęgnacji dzieci i niemowląt

Olej kokosowy na insulinooporność

Odporność na insulinę przekłada się na problemy z wagą. Osoba cierpiąca na insulinooporność może spożyć niewielką ilość węglowodanów i przytyć, podczas gdy osoba właściwie reagująca na insulinę może schudnąć, spożywając taką samą ilość kalorii. Jak to wygląda w praktyce? Po spożyciu węglowodanów wzrasta poziom cukru we krwi. Organizm (a konkretnie trzustka) otrzymuje wówczas informację ponaglającą do produkcji insuliny. Osoby, które są na nią odporne, muszą dostarczyć jej znacznie więcej. Produkowanie większych ilości insuliny jest bardzo niebezpieczne dla wagi, ponieważ wyższy poziom tego hormonu powoduje automatyczne odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Jest jednak rozwiązanie – wszyscy borykający się z takimi problemami, powinni sięgnąć po naturalny olej kokosowy, który pomaga w usprawnieniu wydzielania insuliny i uwrażliwieniu na nią komórek, dzięki czemu odwraca skutki insulinooporności.

Czy olej kokosowy odchudza?

Olej kokosowy może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ponieważ nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale ją redukuje. Nie odkłada się, ale zamienia tłuszcz na energię i przyspiesza przemianę materii, co wpływa na spalanie kalorii. Dania z olejem kokosowym są bardzo sycące – na długo zaspokajają głód. Osoby, które dodają ten produkt do potraw, znacznie rzadziej sięgają po przekąski między posiłkami, ograniczając w ten sposób ilość spożywanych kalorii. Ponadto olej kokosowy pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz reguluje pracę układu pokarmowego. W ten sposób gwarantuje systematyczne wypróżnienia, co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

Olej kokosowy – skład, który zapewnia smukłą sylwetkę

Olej kokosowy jest jedynym na świecie tłuszczem naturalnym o niskiej zawartości energetycznej. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 690 kalorii, natomiast w takiej samej ilości pozostałych olejów jest średnio 900 kalorii. Jest szybko trawiony i łatwo przyswajalny przez organizm, a także poprawia wchłanianie wielu składników odżywczych. Zawiera bogactwo naturalnych witamin (E, B, C) i minerałów (Ca, Mg, Na, Zn, K, P) oraz aminokwasów.

Odchudzające działanie oleju kokosowego wynika ze specyficznej budowy produktu. W ok. 90% składa się on ze średniołańcuchowych trójglicerydów, czym różni się od innych tłuszczów stosowanych w codziennej diecie. Zdecydowana większość (aż 98%) produktów spożywczych zawiera kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach. Aby organizm je przyswoił, muszą zostać podzielone na mniejsze części, które wraz z krwią transportowane są do tkanek, w których się odkładają, powodując tycie. Kokosowy olej diametralnie różni się od innych dostępnych produktów oleistych. Przede wszystkim składa się z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, które są trawione i metabolizowane w inny sposób niż pozostałe tłuszcze – nie muszą być dzielone na mniejsze fragmenty i trafiają bezpośrednio do komórek, gdzie od razu są spalane i wykorzystywane przez organizm do produkcji energii. Dzięki temu olej z kokosa nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, a wprost przeciwnie – wywołuje wzrost dostępnej energii i stymuluje metabolizm, a to skutkuje szybszym spalaniem kalorii.

Jakie właściwości ma olej kokosowy w kontekście odchudzania?

„Odchudzające właściwości” oleju kokosowego polegają właśnie na tym, że dodając go do posiłku, można zmniejszyć jego rzeczywistą kaloryczność. Po jedzeniu organizm otrzymuje solidną dawkę energii, co powoduje przyspieszenie przemiany materii i szybsze spalanie. Oznacza to, że mniejsza ilość kalorii pozostanie niewykorzystana i nie zmagazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej. Śmiało można stwierdzić, że ten olej z jednej strony pomaga zachować smukłą sylwetkę, a z drugiej przyspiesza usuwanie tłuszczów, które zostały już zmagazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego coraz częściej mówi się o tym, że osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów i cierpiące na otyłość brzuszną powinny spożywać olej kokosowy na co dzień. Niektórym dokuczają fałdki tłuszczu w okolicach brzucha – to problem borykających się z nadwagą, ale coraz częściej osoby szczupłe też skarżą się na odkładanie tłuszczu właśnie w tych okolicach. To problem estetyczny i przede wszystkim zdrowotny, ponieważ otyłość brzuszna może doprowadzić do wielu poważnych kłopotów ze zdrowiem takich jak zaburzenia przemiany materii, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz znaczne pogorszenie jakości życia.

Dowiedz się więcej:

Olej kokosowy – tłuszcz, który odchudza!

Olej kokosowy – dawkowanie

Optymalne dawkowanie oleju kokosowego to około dwóch łyżek stołowych dziennie. Taka ilość dostarcza bowiem ok. 18 g średniołańcuchowych trójglicerydów MCT (zalecane dzienne spożycie to 15-30 g), co pozwala dodatkowo sięgnąć po inne zdrowe tłuszcze pochodzące np. z awokado. Jednocześnie jest to ilość, która jest w stanie przyspieszyć przemianę materii. Przy rozpoczynaniu przygody z olejem kokosowym warto zacząć jednak od przyjmowania jednej łyżki i stopniowo zwiększać tę ilość do dwóch. Warto również przyjmować go w trakcie posiłku, gdyż wtedy najlepiej się wchłania.

Olej kokosowy – czy jest szkodliwy?

Olej z kokosa w ciągu ostatnich lat stał się ulubionym przedmiotem badań. Najpierw wyniesiony na piedestał za sprawą swoich drogocennych właściwości i spożywany w ogromnych ilościach, dziś określany jako przereklamowany olej kokosowy, który wcale taki zdrowy nie jest. Gdzie leży prawda i czy istnieje zdrowy olej kokosowy? Opinie lekarzy są podzielone, ale wśród nich coraz częściej pojawiają się głosy, że niezdrowy olej kokosowy to mit, którego istnienie może wynikać z tego, że produkt ten uderza w przemysł, który produkuje najpopularniejsze oleje jak np. rzepakowy czy słonecznikowy. Jedyna sytuacja, w której może okazać się szkodliwy, to gdy spożywany jest w nadmiarze. Dlatego zapamiętaj, że warto włączyć do swojej diety olej kokosowy. Picie około dwóch łyżek dziennie dostarczy Ci pożądanych kwasów tłuszczowych. Nie zapominaj jednak przy tym o zapewnieniu swojemu organizmowi różnorodnych tłuszczy w diecie. Jeśli jednak nie jesteś przekonany, to olejek kokosowy zastosowanie znalazł również w innych dziedzinach, jak np. kosmetyka i niekoniecznie skorzystanie z jego drogocennych właściwości będzie wiązało się z jego spożywaniem. Jedyny szkodliwy produkt to przemysłowy utwardzony olej kokosowy stosowany najczęściej do deserów oraz zabielania, który podobnie jak inne utwardzone oleje roślinne nie cieszy się dobrą opinią, ze względu na obecność szkodliwych izomerów trans.

Olej kokosowy – za i przeciw 

ZA

  • zawiera kwasy nasycone średniołańcuchowe MCT, które zużywane są do produkcji energii, a tym samym nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej;
  • zalety oleju kokosowego obejmują działanie antybakteryjne;
  • nie jełczeje;
  • zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL;
  • jest skutecznym kosmetykiem;
  • olej kokosowy – zastosowanie w medycynie przede wszystkim do poprawy zdrowia pacjentów z epilepsją i Alzheimerem.

PRZECIW

  • w zbyt dużych ilościach może wywołać u niektórych nudności lub biegunki;
  • olej nierafinowany ma stosunkowo niski punkt dymienia;
  • łatwo jest pomylić pełnowartościowy produkt z olejem rafinowanym, produkowanym w wysokiej temperaturze;
  • wysoki poziom HDL niekoniecznie musi wiązać się z poprawą zdrowia;
  • w niektórych przypadkach może wysuszać skórę czy włosy.

Olej kokosowy – przeciwwskazania

Olej kokosowy nie służy osobom cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego. Ponadto jego spożywanie może wiązać się z wystąpieniem skutków ubocznych. Zdarza się to jednak rzadko.

Olej kokosowy – skutki uboczne:

  • biegunka,
  • nudności,
  • reakcja alergiczna.

Gdzie kupić olej kokosowy? Olejarnia Gaja

Olej kokosowy, jaki należy wybrać, aby cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami to naturalny produkt dobrej jakości, nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony. Taki jest właśnie olej kokosowy pochodzący z Olejarni Gaja. Nasz produkt tłoczony jest na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 40°C, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości, znajdujące się w orzechu kokosa. Ponadto nasze oleje tłoczymy dwa razy w tygodniu – na świeżo i bezpośrednio na zamówienie. Wybierając olej kokosowy naszej produkcji, dostajesz świeży produkt o pięknym delikatnym zapachu i lekkim posmaku orzecha kokosowego.

FAQ – najczęściej zadawane pytania na temat oleju kokosowego

Olej kokosowy – jaki to tłuszcz?

Olej kokosowy jest tłuszczem roślinnym, który zawiera ponad 90% tłuszczów nienasyconych.

Na co jest dobry olej kokosowy?

Badania wprawdzie nie potwierdzają wszystkich przypisywanych mu właściwości, jednak olej kokosowy organiczny zastosowanie znalazł w wielu dziedzinach życia, nie tylko w kuchni. Wykazuje właściwości antywirusowe, dlatego sprawdzi się jako środek na przeziębienie czy wzmocnienie odporności. Obniży poziom złego cholesterolu, pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami, ale także w leczeniu chorób skóry i sprawdzi się jako kosmetyk.

Olej kokosowy nierafinowany – do czego go używać?

Nierafinowany produkt stosować można do wszystkiego – w kuchni, kosmetyce czy profilaktyce zdrowotnej. Jest o wiele lepszym jakościowo olejem niż jego rafinowany odpowiednik. Szczególnie przydatny będzie wtedy, gdy nie zamierzasz poddawać go obróbce cieplnej. Smażenie na oleju kokosowym nierafinowanym zalecane jest w przypadku krótkiego smażenia, dzięki czemu nada potrawie charakterystycznego smaku, nie tracąc przy tym cennych wartości odżywczych.

Olej kokosowy – do czego użyć go w kuchni?

Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, pieczenia, jak i do zimnych potraw. Można dodać go do koktajlu owocowego, wzbogacając go o cenne składniki lub do codziennej kawy, herbaty.

Czy olej kokosowy nadaje się do smażenia?

Jeśli zastanawiasz się, czy można smażyć na oleju kokosowym, to odpowiadamy, że tak. Olej kokosowy doskonale znosi wysokie temperatury, dlatego jak najbardziej nadaje się do smażenia.

Olej kokosowy – co na nim smażyć?

Można na nim przygotować wszystko: mięsa, ryby, warzywa, jajka, naleśniki, placki. Przy wysokich temperaturach jego ledwo wyczuwalny kokosowy aromat zanika, dlatego nie wpłynie na smak potraw.

Z czym jeść olej kokosowy?

Zastosowanie wewnętrzne oleju kokosowego może sprowadzić się do jego spożywania samodzielnie na łyżeczce, ale na rynku dostępny jest również olej kokosowy w tabletkach. My zalecamy jednak jego najbardziej naturalną formę w płynie. Tym bardziej że sposobów na to, jak zażywać olej kokosowy jest mnóstwo. Możesz dodać go do kawy lub herbaty, koktajlu czy deseru. Możesz również smażyć na nim mięsa, ryby, warzywa czy jajka.

Dlaczego olej kokosowy jest zdrowy?

Najważniejsze wartości oleju kokosowego wynikają przede wszystkim z zawartości tłuszczów nasyconych MCT. Ponadto olej kokosowy zawiera szereg witamin z grupy B, C i E, kwas foliowy oraz minerały – potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.

Czy olej kokosowy odchudza?

Tak. Olej kokosowy jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale działa odchudzająco – szczególnie na otyłość brzuszną.

Jaki olej kokosowy wybrać?

Najbardziej wartościowy produkt jest tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Dokładnie taki, jaki powstaje w Olejarni Gaja.

Dowiedz się więcej:

Olej kokosowy — rafinowany czy nierafinowany?

Do czego olej kokosowy w kosmetyce?

Olej kokosowy może zastąpić pomadkę ochronną do ust czy balsam do ciała. Sprawdzi się jako odżywka do włosów czy składnik domowego peelingu.

Co daje olej kokosowy na włosy?

W zależności od tego, w jaki sposób go użyjesz, może pomóc Ci w pozbyciu się łupieżu (w tym celu należy wmasować go w skórę głowy i trzymać tak przez kilka godzin) lub nawilżyć i odżywić włosy (wystarczy nałożyć go na wilgotne końcówki).

Dlaczego olej kokosowy wysusza skórę?

Powodem wysuszonej skóry podczas stosowania oleju kokosowego może być wybór nieodpowiedniego produktu, złej jakości lub zbyt częste jego stosowanie.

Czy olej kokosowy wybiela zęby?

Tak. Olej kokosowy ma właściwości delikatnie wybielające zęby, a przy tym jest bezpieczny dla szkliwa.

Czy olej kokosowy rozjaśnia włosy?

Olej kokosowy w połączeniu z witaminą C może nie tylko odżywić, ale również delikatnie rozjaśnić włosy. Wystarczy zmielić witaminę C i połączyć z olejem kokosowym, tak aby uzyskać gęstą pastę. Nakładaj regularnie na zwilżone włosy i trzymaj około 40 minut.

Olej kokosowy – tłoczony na zimno czy na gorąco?

Zawsze należy wybierać olej kokosowy zimnotłoczony, nierafinowany. Właściwości tego produktu zdecydowanie są o wiele bardziej bogate niż jego odpowiednika tłoczonego przy pomocy wysokich temperatur.

Olej kokosowy – jak stosować doustnie?

Olej kokosowy w płynie można spożywać samodzielnie. Najlepiej podczas posiłku, ponieważ wtedy lepiej się wchłania.

Czy olej kokosowy szkodzi?

Mimo że zdania na temat szkodliwości oleju kokosowego są podzielone, to spożywany w optymalnych ilościach nie jest szkodliwy. Nie zaleca się go jedynie osobom, które cierpią na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Czy olej kokosowy jest rakotwórczy?

Żadne badania nie wskazują na rakotwórcze właściwości oleju kokosowego. Nie ma on w swoim składzie kwasów omega-3, a to właśnie one, poddawane obróbce termicznej mogą być rakotwórcze.

Gdzie kupić olej kokosowy?

W Olejarni Gaja kupisz najwyższej jakości olej kokosowy – nierafinowany, nieoczyszczony, niefiltrowany. Tłoczony na zimno i na zamówienie klienta.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna 3766kJ/900kcal

tłuszcz                                                                 –              100 g

w tym

kwasy tłuszczowe nasycone                     –              90 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone   –              8 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone    –              2 g

węglowodany                                                 –              0 g

w tym cukry                                                     –              0 g

białko                                                                  –              0 g

sól                                                                        –              0 g

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olej kokosowy – zdrowa cera

Nie od dziś wiadomo, że olej kokosowy to niesamowicie wszechstronna substancja i uniwersalny produkt. Doskonale sprawdzi się i w kuchni, i w łazience, o czym każdego dnia przekonują się tysiące kobiet na całym świecie. Znakomicie działa od wewnątrz i na zewnątrz. Jest niezastąpiony do skóry twarzy, do nawilżenia ciała czy do pielęgnacji włosów. Dziś skupimy […]

Czytaj więcej

Olej kokosowy – zdrowy czy szkodliwy?

Odpowiedź na postawione w tytule pytanie nie jest prosta. Nie trudno zauważyć, że jeszcze kilka lat temu olej kokosowy był wymieniany równolegle z jagodami goji czy nasionami chia jako “superfood”, czyli produkt o pozytywnym wpływie na nasze ciało i organizm, zarówno w kontekście zdrowotnym, jak i kosmetycznym. Od pewnego czasu jednak dobra sława oleju kokosowego […]

Czytaj więcej
Olej kokosowy

Olej kokosowy — rafinowany czy nierafinowany?

Olej kokosowy to produkt o wielu, cennych właściwościach zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Znajduje zastosowanie zarówno w kuchni jako zdrowy olej do smażenia, jak i w kosmetyce na problemy skórne. Wyróżnia się olej kokosowy w dwóch postaciach. Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany — który z nich wybrać? Olej rafinowany czy nierafinowany – różnice Na sklepowych półkach spotkać […]

Czytaj więcej
Olej kokosowy