• olej kokosowy

Olej kokosowy

Od: 14.00

Olej kokosowy z naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny, tłoczony na zimno, w temperaturze do 40 st., dzięki czemu zachowuje wszystkie, cenne właściwości odżywcze. Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta. Jest nierafinowany oraz nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Olej kokosowy przeznaczony jest do spożywania zarówno na zimno, jak i do smażenia, oraz do stosowania zewnętrznego jako naturalny kosmetyk. Posiada piękny, delikatny zapach i aromat orzecha kokosowego.

Wybierz pojemność:

  • Stosując średnio 2 łyżki oleju dziennie, słoik 900 ml wystarcza na miesiąc
Wyczyść
SKU: O/KOKOS Kategoria:

Opis

Sklep internetowy Olejarnia Gaja proponuje najwyższej jakości olej kokosowy, który znajdziesz u nas w atrakcyjnej cenie. Tłoczony przez nas olej zawiera około 90% tłuszczów nasyconych, które są jednym z podstawowych źródeł energii dla człowieka – są łatwo trawione i przyswajane. Jest nieoczyszczony i nierafinowany.
Olej kokosowy z naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny, tłoczony na zimno, w temperaturze do 40°C, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości odżywcze. Zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta. Jest nierafinowany oraz nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Olej przeznaczony jest do spożywania zarówno na zimno, jak i do smażenia, oraz do stosowania zewnętrznego jako naturalny kosmetyk. Posiada piękny, delikatny zapach i aromat orzecha kokosowego.

Opis – olej kokosowy

Warto wiedzieć, że olej kokosowy:

  • działa antybakteryjne, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybicznie;
  • wspomaga odchudzanie;
  • to naturalny kosmetyk do ciała i włosów;
  • jest doskonały w pielęgnacji dzieci i niemowląt;
  • sprawdzi się na atopowe zapalenie skóry;
  • to najzdrowszy olej do smażenia.

Określany jako „najzdrowszy olej na ziemi” olej kokosowy zawiera szereg witamin z grupy B, C i E, kwas foliowy oraz minerały – potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Jest bogaty w kwas laurynowy (ten sam, który występuje w mleku matki) o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych, dzięki czemu wzmacnia naturalną odporność organizmu. Zawarty w oleju kwas kaprylowy posiada właściwości przeciwgrzybiczne. Olej kokosowy jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale działa odchudzająco – szczególnie na otyłość brzuszną. Dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów spowalnia procesy starzenia, uelastycznia i ujędrnia skórę.

Właściwości zdrowotne oleju z kokosa

Olej tłoczony z orzecha kokosa ma liczne walory zdrowotne:

  • wspomaga odchudzanie;
  • obniża poziom złego cholesterolu;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • działa silnie antywirusowo (sprawdzi się na opryszczkę, grypę, przeziębienie);
  • niszczy bakterie powodujące wrzody i infekcje dróg moczowych, łagodzi objawy w chorobie Cohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego);
  • to naturalny probiotyk podczas antybiotykoterapii;
  • działa przeciwalergicznie – łagodzi katar sienny;
  • wspomaga leczenie wielu chorób skóry (łuszczyca, egzema, łupież, trądzik) i zapobiega wypadaniu włosów;
  • przyspiesza gojenie ran, odparzeń oraz ukąszeń owadów;
  • jest doskonały do pielęgnacji niemowląt oraz do pielęgnacji piersi u matek karmiących;
  • posiada właściwości silnie nawilżające i odżywcze – to doskonały balsam, który będzie pomocny w walce z rozstępami i cellulitem;
  • działa przeciwzmarszczkowo;
  • nadaje się do pielęgnacji zębów– wzmacnia szkliwo, dziąsła oraz wybiela zęby;
  • sprawdzi się do demakijażu twarzy i oczu – nie uczula, odżywia;
  • jest doskonały do pielęgnacji podrażnień błony śluzowej okolic intymnych;
  • może być stosowany jako olej do masażu, opalania, do kąpieli.

Podstawowe zastosowanie oleju z kokosa

Olej kokosowy doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, jak również na zimno – do koktajli owocowych czy smarowania pieczywa. Olej ten nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans. Jest także niezastąpiony do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, zarówno w celach kosmetycznych, jak i leczniczych.

Czy olej może odchudzać?

Tak, o ile jest to olej kokosowy. I choć mogłoby się wydawać, że tłuszcz powoduje tycie, tak naprawdę głównymi winowajcami przyrostu wagi są cukier oraz węglowodany proste. Olej z orzecha kokosa może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów – ponieważ nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale ją redukuje. Nie odkłada się, ale zamienia tłuszcz na energię i przyspiesza przemianę materii, co wpływa na spalanie kalorii.
Olej kokosowy jest bardzo sycący – na długo zaspokaja głód, przez co efektywnie zapobiega przejadaniu się. Osoby, które dodają go do potraw, znacznie rzadziej sięgają po przekąski między posiłkami, ograniczając w ten sposób ilość spożywanych kalorii. Ponadto ten oleisty produkt pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz reguluje pracę układu pokarmowego. W ten sposób gwarantuje systematyczne wypróżnienia, co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

Olej kokosowy – zdrowy tłuszcz

Olej kokosowy jest jedynym na świecie tłuszczem naturalnym o niskiej zawartości energetycznej. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 690 kalorii, natomiast w takiej samej ilości pozostałych olejów jest średnio 900 kalorii. Jest szybko trawiony i łatwo przyswajalny przez organizm, a także poprawia wchłanianie wielu składników odżywczych. Zawiera bogactwo naturalnych witamin (E, B,C) i minerałów (Ca, Ze,Mg, Na, Zn, K, P) oraz aminokwasów.
Stosując olej kokosowy, naprawdę można schudnąć. Wiele osób od lat walczących z nadwagą marzy o cudownym środku, który pomógłby im zrzucić zbędne kilogramy oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Taki niezwykły specyfik istnieje i w dodatku jest całkowicie naturalny – to olej kokosowy. Aby cieszyć się najlepszymi efektami, warto postawić na produkt dobrej jakości pozyskiwany w rodzinnej Olejarni Gaja.

Olej, który odchudza

Odchudzające działanie oleju kokosowego wynika ze specyficznej budowy produktu. W ok. 90% składa się on z średniołańcuchowych trójglicerydów, czym różni się od innych tłuszczów stosowanych w codziennej diecie. Zdecydowana większość (aż 98%) produktów spożywczych zawiera kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach. Aby organizm je przyswoił, muszą zostać podzielone na mniejsze części, które wraz z krwią transportowane są do tkanek, w których się odkładają, powodując tycie.
Olej kokosowy diametralnie różni się od innych dostępnych produktów oleistych. Przede wszystkim składa się z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, które są trawione i metabolizowane w inny sposób niż pozostałe tłuszcze – nie muszą być dzielone na mniejsze fragmenty i trafiają bezpośrednio do komórek, gdzie od razu są spalane i wykorzystywane przez organizm do produkcji energii. Dzięki temu ten olej z orzecha kokosowego nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, a wprost przeciwnie – wywołuje wzrost dostępnej energii i stymuluje metabolizm, a to skutkuje szybszym spalaniem kalorii.

Jak działa to w praktyce?

„Odchudzające właściwości” oleju kokosowego polegają właśnie na tym, że dodając go do posiłku, można zmniejszyć jego rzeczywistą kaloryczność. Po jedzeniu organizm otrzymuje solidną dawkę energii, co powoduje przyspieszenie przemiany materii i szybsze spalanie. Oznacza to, że mniejsza ilość kalorii pozostanie niewykorzystana i nie zmagazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej. Śmiało można stwierdzić, że ten olej z jednej strony pomaga zachować smukłą sylwetkę, a z drugiej przyspiesza usuwanie tłuszczów, które zostały już zmagazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.
Właśnie dlatego coraz częściej mówi się o tym, że osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów i cierpiące na otyłość brzuszną powinny włączyć olej kokosowy do swojej codziennej diety. Niektórym dokuczają fałdki tłuszczu w okolicach brzucha – to problem borykających się z nadwagą, ale coraz częściej osoby szczupłe też skarżą się na odkładanie tłuszczu właśnie w tych okolicach. To problem estetyczny i przede wszystkim zdrowotny, ponieważ otyłość brzuszna może doprowadzić do wielu poważnych kłopotów ze zdrowiem takich jak zaburzenia przemiany materii, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz znaczne pogorszenie jakości życia.

Olej kokosowy na insulinooporność

Insulinooporność to odporność na insulinę, co w prostej linii przekłada się na problemy z wagą. Jeśli ktoś zastanawia się, dlaczego jedni ludzie jedzą dużo i nie tyją, natomiast drugim nawet niewielka ilość kalorii powoduje przybieranie na wadze, właśnie ta przypadłość może być odpowiedzią na to pytanie. Osoba cierpiąca na insulinooporność może spożyć niewielką ilość węglowodanów i przytyć, podczas gdy osoba właściwie reagująca na insulinę może schudnąć, spożywając taką samą ilość kalorii. Jak to wygląda w praktyce?
Po spożyciu węglowodanów wzrasta poziom cukru we krwi. Organizm (a konkretnie trzustka) otrzymuje wówczas informację ponaglającą do produkcji insuliny. Osoby, które są na nią odporne, muszą dostarczyć jej znaczniej więcej. Produkowanie większych ilości insuliny jest bardzo niebezpieczne dla wagi, ponieważ wyższy poziom tego hormonu powoduje automatyczne odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Jest jednak rozwiązanie – wszyscy borykający się z takimi problemami powinni sięgnąć po olej kokosowy, który pomaga w usprawnieniu wydzielania insuliny i uwrażliwieniu na nią komórek, dzięki czemu odwraca skutki insulinooporności.

Olej kokosowy w kuchni

Ten produkt wykazuje mnóstwo dobroczynnych właściwości, dlatego warto na stałe włączyć go do swojej kuchni. Doskonale znosi wysokie temperatury, dzięki czemu świetnie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia. Można go używać również na zimno i dodawać do koktajli czy letnich deserów. Aby dostarczyć go do organizmu, wystarczy codziennie dodawać łyżeczkę oleju kokosowego do kawy lub herbaty. Olej kokosowy to świetna alternatywa dla masła – nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans, jest też całkowicie naturalny. Aromat kokosowy jest w nim ledwo wyczuwalny, a po podgrzaniu do bardzo wysokich temperatur niemal całkowicie zanika.

Dania przygotowanie z użyciem tego oleju są bardzo smaczne oraz niskokaloryczne. Jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne. Można go dodawać do zup, zapiekanek czy ciast, a także wykorzystać do przygotowania roślinnego smalcu z cebulą, czosnkiem i szczyptą soli. Warto wypróbować olej kokosowy do koktajli lub smoothie – aby uzyskać pyszny napój, wystarczy zmiksować banana, gruszkę i kilka liści szpinaku czy jarmużu, a do tego dodać pół łyżeczki oleju. W ten sposób płynna przekąska wzbogaci się o dodatkowe właściwości odżywcze, a organizm przyswoi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), które są zawarte w warzywach i owocach.

Który olej kokosowy jest najlepszy?

Aby cieszyć się dobroczynnymi właściwościami oleju kokosowego, warto postawić na naturalny produkt dobrej jakości, który rekomenduje producent. Należy wybierać olej kokosowy z najlepszego surowca, który będzie nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony – tylko taki produkt zawiera cenne właściwości zdrowotne. Taki olej ma piękny, delikatny zapach i leki posmak orzecha kokosowego. Najlepiej zrezygnować z produktów rafinowanych, które poddawane są chemicznym procesom (najczęściej przy użyciu rozpuszczalników oraz środków ropopochodnych). Rafinacja pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, zapachu i smaku.

Po drugie, dobry olej kokosowy powinien być tłoczony na zimno w temperaturze nie przekraczającej 40°C. Dzięki temu zachowuje on wszystkie cenne właściwości znajdujące się w orzechu kokosa. Powinien też być świeżo wyprodukowany. Taki produkt można kupić w Olejarni Gaja, gdzie tłoczymy olej kokosowy dwa razy w tygodniu – na świeżo, bezpośrednio na zamówienie. Nie stoi w magazynie czy na półce i nie jełczeje.

Właściwości zdrowotne

  • wspomaga odchudzanie
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • wzmacnia odporność organizmu
  • działa silnie antywirusowo (opryszczka, grypa, przyziębienia)
  • niszczy bakterie powodujące wrzody, infekcje dróg moczowych, łagodzi objawy w chorobie Cohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego)
  • naturalny probiotyk podczas antybiotykoterapii
  • działa przeciwalergicznie – łagodzi katar sienny
  • wspomaga leczenie wielu chorób skóry: łuszczyca, egzema, łupież, trądzik, wypadanie włosów
  • przyspiesza gojenie ran, odparzeń oraz ukąszeń owadów
  • doskonały do pielęgnacji niemowląt oraz do pielęgnacji piersi u matek karmiących
  • posiada właściwości silnie nawilżające i odżywcze – doskonały balsam, pomocny w walce z rozstępami i cellulitem, działa przeciwzmarszczkowo
  • do pielęgnacji zębów– wzmacnia szkliwo, dziąsła oraz wybiela zęby
  • do demakijażu twarzy i oczu – nie uczula, odżywia
  • doskonały do pielęgnacji podrażnień błony śluzowej okolic intymnych
  • stosowany jako olej do masażu,  opalania, do kąpieli

Zastosowanie

Olej kokosowy doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, jak również na zimno – do koktajli owocowych, smarowania pieczywa. Olej ten nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans. Olej niezastąpiony jest także do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, zarówno w celach kosmetycznych jak i leczniczych.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna 3766kJ/900kcal

tłuszcz                                                                 –              100 g

w tym

kwasy tłuszczowe nasycone                     –              90 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone   –              8 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone    –              2 g

węglowodany                                                 –              0 g

w tym cukry                                                     –              0 g

białko                                                                  –              0 g

sól                                                                        –              0 g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olej kokosowy w pielęgnacji dzieci i niemowląt

Olej kokosowy doskonale sprawdza się w kuchni, znany jest również ze swoich szerokich zastosowań kosmetycznych i pielęgnacyjnych. Ale czy z jego niezwykłych właściwości mogą korzystać również małe dzieci? Zdecydowanie tak! Jeden z najzdrowszych olejów na świecie to świetny produkt do pielęgnacji skóry niemowląt! Jest bezpieczny, naturalny i bardzo uniwersalny, możesz go stosować na wiele sposobów. […]

Czytaj więcej

Olej kokosowy – tłuszcz, który odchudza!

Czy olej kokosowy rzeczywiście odchudza? Olej kokosowy tłoczony na zimno i nierafinowany to naturalny produkt posiadający niezliczone walory zdrowotne i pielęgnacyjne. Jedną z ważniejszych jego właściwości jest wpływ na odchudzanie. Olej ten od lat stanowi główny składnik diety mieszkańców wysp Południowego Pacyfiku, którzy cieszą się dobrym zdrowiem, a problem otyłości w tym rejonie praktycznie nie […]

Czytaj więcej