Opis
Naturalny olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Sklep internetowy Olejarnia Gaja oferuje wysokojakościowy, nierafinowany olej słonecznikowy tłoczony na zimno. Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6, Omega-9 oraz stanowi cenne źródło witaminy E zwanej „witaminą młodości”, jak również beta-karotenu i lecytyny. Będąc producentem, przykładamy szczególną uwagę do tego, w jaki sposób wytwarzamy proponowany olej słonecznikowy. Produkcja odbywa się w naszej olejarni, w otoczeniu natury i z jej poszanowaniem.
Słonecznik – pochodzenie i wygląd
Słonecznik to rodzaj rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi głównie z kontynentu północnoamerykańskiego. Gatunkiem typowym jest Helianthus annuus L, czyli słonecznik zwyczajny. Słoneczniki to rośliny jednoroczne lub byliny, które charakteryzują się wyjątkowo grubymi i sztywnymi łodygami. Liście mają pojedyncze, zazwyczaj lepkie w dotyku, kwiaty żółte. Owoc stanowi niełupka z pojedynczym nasieniem, pozbawiona puchu kielichowego. Z nasion słonecznika wytwarzany jest spożywczy olej roślinny słonecznikowy.
Pierwotnie uprawiany na terenie dzisiejszego Meksyku słonecznik sprowadzono do Europy około 1500 roku. Około dwóch wieków później Anglicy wymyślili sposób na jego tłoczenie. Wykorzystywany jest do produkcji margaryny miękkiej, do gotowania i sałatek. Nierafinowany olej słonecznikowy nie nadaje się do podgrzewania powyżej 107 stopni Celsjusza (temperatura dymienia).

Olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia – właściwości
Olej słonecznikowy to produkt naprawdę wszechstronny. Wykazuje on właściwości łagodzące zmiany skórne na twarzy. Wspomaga również walkę z chorobami związanymi z układem trawiennym, w tym głównie z jelitami. Stymuluje on również pracę serca, a nawet poprawia kondycję włosów. Tak szerokie spektrum działania sprawia, że możemy go z powodzeniem stosować jako naturalne remedium na wiele dolegliwości. Olej słonecznikowy w naszej olejarni tłoczymy metodą na zimno, dlatego dzięki swoim cennym właściwościom, jest bezpieczny dla osób w każdym wieku.
Olej słonecznikowy jest źródłem minerałów oraz tłuszczów będących podstawą funkcjonowania każdego organizmu. Dlatego pijmy go, płuczmy nim jamę ustną, stosujmy na skórę, włosy bądź dodawajmy do kosmetyków (kremów, balsamów), tworząc z nich natłuszczające mieszanki.
Stosowanie oleju słonecznikowego:
- wspomaga układ odpornościowy;
- obniża poziom cholesterolu;
- oczyszcza organizmu z toksyn poprzez płukanie ust olejem;
- pomaga w pielęgnacji włosów oraz twarzy.
Zastosowanie oleju słonecznikowego zimnotłoczonego
Olej słonecznikowy zaleca się stosować na zimno w dowolnej ilości. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sosów, sałatek oraz potraw duszonych i gotowanych. Z kolei w łazience będzie świetny do pielęgnacji twarzy oraz włosów. Olej ma delikatny smak pestek słonecznika i wyróżnia się jasnym, słomkowym kolorem. Nie należy go podgrzewać do temp. przekraczającej 100°C.
Olej z pestek słonecznika możemy stosować również w metodzie oczyszczania organizmu z toksyn przez płukanie ust olejem. 1-2 łyżeczki należy ssać rano przez parę minut, a następnie wypluć. Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej na temat oczyszczania organizmu z toksyn przy pomocy oleju słonecznikowego, zapraszamy na nasz blog.
Gdzie kupić dobry olej słonecznikowy nierafinowany?
Odpowiedź na tak postawione pytanie jest tylko jedna – u dobrego producenta, który rekomenduje najwyższą jakość wyrobu. Sklep Olejarnia Gaja gwarantuje bardzo przystępne ceny. Litr dobrego oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia to koszt rzędu 39 złotych. Produkt jest bardzo wydajny, a przede wszystkim bezpieczny dla zdrowia. W końcu nie zawiera GMO, konserwantów ani substancji chemicznych! Spożywając średnio dwie łyżki oleju słonecznikowego dziennie, butelka o pojemności litra wystarczy na cały miesiąc. Ten produkt sprawdzi się w każdym domu.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – dawkowanie
Olej słonecznikowy nierafinowany tłoczymy na zimno ze świeżych nasion. Jest to produkt o wyraźnym smaku, zapachu oraz żółtym kolorze. Jest przeznaczony do stosowania na zimno (sałatki, dressingi). Możemygo wykorzystywać do produkcji domowego majonezu. Obok tego, świetnie nadaje się do gotowania czy przyrządzania sosów (podgrzewany maksymalnie do 100 stopni Celsjusza). Sprawdzi się również w przemyśle kosmetycznym, przede wszystkim jako składnik maseczek na twarz czy odżywek do włosów. Ciekawym sposobem jest przede wszystkim tak zwane ssanie oleju słonecznikowego. Ważne jednak, aby go nie połykać. Odpowiednie stosowanie oleju słonecznikowego chroni przed gromadzeniem się bakterii, wirusów czy grzybów w jamie ustnej, szczególnie groźnych dla naszego układu trawiennego.
Przechowywanie: Olej słonecznikowy należy przechowywać w lodówce.
Osad – na dnie butelki może pojawić się osad. Jest to zjawisko naturalne i nie wpływa na jakość oleju. Tłoczony na zimno olej jest nierafinowany oraz nieoczyszczany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
agucha3 (zweryfikowany) –
Jak na razie sprawdza się znakomicie, stosuję między innymi do płukanie porannego jamy ustnej, zatoki chore oczyszczają się same
iw.pietrucha (zweryfikowany) –
Produkt świeży, jakość dobra. Zamówienie sprawne. Polecam 🙂