Opis
Sklep internetowy Olejarnia Gaja oferuje wysokojakościowy, nierafinowany olej słonecznikowy tłoczony na zimno. Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6, Omega-9 oraz stanowi cenne źródło witaminy E zwanej „witaminą młodości”, jak również beta-karotenu i lecytyny. Będąc producentem, przykładamy szczególną uwagę do tego, w jaki sposób wytwarzamy proponowany olej słonecznikowy. Produkcja odbywa się w naszej olejarni, w otoczeniu natury i z jej poszanowaniem.
Olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia – właściwości
Olej słonecznikowy to produkt naprawdę wszechstronny. Wykazuje on właściwości łagodzące zmiany skórne na twarzy, wspomaga walkę z chorobami związanymi z układem trawiennym, w tym głównie z jelitami, działa pozytywnie na serce, a nawet na włosy. Tak szerokie spektrum działania sprawia, że może być stosowany jako naturalne remedium na wiele dolegliwości. Pozyskiwany metodą na zimno olej słonecznikowy z naszej olejarni dzięki swoim cennym właściwościom jest bezpieczny dla osób w każdym wieku.
Olej z nasion słonecznika zawiera źródło minerałów oraz tłuszczów będących podstawą funkcjonowania każdego organizmu. Można go przyjmować bezpośrednio, płukać nim jamę ustną, stosować na skórę, włosy bądź dodawać do kosmetyków (kremów, balsamów), tworząc z nich natłuszczające mieszanki.
Stosowanie oleju słonecznikowego:
- wspomaga układ odpornościowy;
- obniża poziom cholesterolu;
- może być stosowany w kuracji oczyszczania organizmu z toksyn poprzez płukanie ust olejem;
- pomaga w pielęgnacji włosów oraz twarzy.
> Czytaj więcej
Zastosowanie oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy zaleca się stosować na zimno w dowolnej ilości. W kuchni sprawdzi się jako dodatek do sosów, sałatek oraz potraw duszonych i gotowanych. Z kolei w łazience będzie świetny do pielęgnacji twarzy oraz włosów. Olej ma delikatny smak pestek słonecznika i wyróżnia się jasnym, słomkowym kolorem. Nie należy go podgrzewać do temp. 100°C.
Jak już wspomniano, olej z pestek słonecznika może być stosowany w metodzie oczyszczania organizmu z toksyn przez płukanie ust olejem. 1-2 łyżeczki należy ssać rano przez parę minut, a następnie wypluć.
Gdzie kupić dobry olej słonecznikowy?
Odpowiedź na tak postawione pytanie może być tylko jedna – u dobrego producenta, który rekomenduje najwyższą jakość wyrobu. Sklep Olejarnia Gaja gwarantuje bardzo przystępne ceny – litr dobrego oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia to koszt rzędu 39 złotych. Produkt jest bardzo wydajny, a przede wszystkim bezpieczny dla zdrowia. W końcu nie zawiera GMO, konserwantów ani substancji chemicznych! Spożywając średnio dwie łyżki oleju słonecznikowego dziennie, butelka o pojemności litra wystarczy na cały miesiąc. Ten produkt sprawdzi się w każdym domu.
Słonecznik – pochodzenie i wygląd
Słonecznik to rodzaj rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi głównie z kontynentu północnoamerykańskiego. Gatunkiem typowym jest Helianthus annuus L, czyli słonecznik zwyczajny. Słoneczniki to rośliny jednoroczne lub byliny, charakteryzujące się wyjątkowo grubymi i sztywnymi łodygami. Liście mają pojedyncze, zazwyczaj lepkie w dotyku, kwiaty żółte. Owoc stanowi niełupka z pojedynczym nasieniem, pozbawiona puchu kielichowego. Z nasion słonecznika wytwarzany jest spożywczy olej roślinny słonecznikowy.
Pierwotnie uprawiany na terenie dzisiejszego Meksyku słonecznik sprowadzono do Europy około 1500 roku. Około dwóch wieków później Anglicy wymyślili sposób na jego tłoczenie. Wykorzystywany jest do produkcji margaryny miękkiej, do gotowania i sałatek. Nierafinowany olej słonecznikowy nie nadaje się do podgrzewania powyżej 107 stopni Celsjusza (temperatura dymienia).
Olej słonecznikowy – dawkowanie
Olej słonecznikowy jest tłoczony na zimno ze świeżych nasion i nierafinowany. Jest to produkt o wyraźnym smaku, zapachu oraz żółtym kolorze, przeznaczony głównie do stosowania na zimno (sałatki, dressingi). Można go wykorzystywać do produkcji domowego majonezu. Obok tego nadaje się także do gotowania czy przyrządzania sosów (podgrzewany maksymalnie do 100 stopni Celsjusza). Sprawdzi się również w przemyśle kosmetycznym jako składnik maseczek na twarz czy odżywek do włosów. Ciekawym sposobem jest przede wszystkim tak zwane ssanie oleju słonecznikowego. Ważne jednak, aby go nie połykać. Prawidłowe obchodzenie się z tym płynem chroni przed gromadzeniem się bakterii, wirusów czy grzybów w jamie ustnej, szczególnie groźnych dla naszego układu trawiennego.
agucha3 (zweryfikowany) –
Jak na razie sprawdza się znakomicie, stosuję między innymi do płukanie porannego jamy ustnej, zatoki chore oczyszczają się same
iw.pietrucha (zweryfikowany) –
Produkt świeży, jakość dobra. Zamówienie sprawne. Polecam 🙂