Opis
Sklep internetowy Olejarnia Gaja oferuje wysokojakościowy, nierafinowany olej słonecznikowy tłoczony na zimno. Jest on bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6, Omega-9 oraz stanowi cenne źródło witaminy E zwanej „witaminą młodości”, jak również beta-karotenu i lecytyny.
Olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia – właściwości
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno w naszej olejarni to produkt w 100% naturalny, który nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych ziaren słonecznika uprawianych w Polsce. Zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie. Jest nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie znajdujące się w pestkach składniki odżywcze – to one decydują o jego unikalnych i cennych właściwościach. Olej słonecznikowy przeznaczony jest do spożywania na zimno. Polecany w metodzie oczyszczania organizmu z toksyn.
Olej słonecznikowy jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6, Omega-9 oraz stanowi cenne źródło witaminy E zwanej „witaminą młodości”, jak również beta-karotenu i lecytyny. Podstawowe cechy oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia:
- wspomaga układ odpornościowy;
- obniża poziom cholesterolu;
- może być stosowany w kuracji oczyszczania organizmu z toksyn poprzez płukanie ust olejem;
- sprawdzi się jako naturalny kosmetyk.
Zastosowanie oleju słonecznikowego
Olej słonecznikowy zaleca się stosować na zimno w dowolnej ilości. Sprawdzi się jako dodatek do sosów, sałatek oraz potraw duszonych i gotowanych. Olej posiada piękny, delikatny smak pestek słonecznika i wyróżnia się jasnym słomkowym kolorem. Nie należy go podgrzewać do temp. 100°C.
Jak już wspomniano, olej z pestek słonecznika może być stosowany w metodzie oczyszczania organizmu z toksyn przez płukanie ust olejem. 1-2 łyżeczki należy ssać rano przez parę minut, a następnie wypluć.
Gdzie kupić dobry olej słonecznikowy?
Odpowiedź na tak postawione pytanie może być tylko jedna – u dobrego producenta, który rekomenduje najwyższą jakość wyrobu. Sklep Olejarnia Gaja gwarantuje bardzo przystępne ceny – litr dobrego oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia to koszt rzędu 26 złotych. Produkt jest bardzo wydajny, a przede wszystkim bezpieczny dla zdrowia – w końcu nie zawiera GMO, konserwantów ani substancji chemicznych.
Zimnotłoczony olej słonecznikowy jest też niezwykle wydajny – spożywając średnio dwie łyżki produktu dziennie, butelka o pojemności litra wystarczy na cały miesiąc. Ten produkt sprawdzi się w każdym domu.
Słonecznik – pochodzenie i wygląd
Słonecznik to rodzaj rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi głównie z kontynentu północnoamerykańskiego. Gatunkiem typowym jest Helianthus annuus L, czyli słonecznik zwyczajny. Słoneczniki to rośliny jednoroczne lub byliny, charakteryzujące się wyjątkowo grubymi i sztywnymi łodygami. Liście mają pojedyncze, zazwyczaj lepkie w dotyku, kwiaty żółte. Owoc stanowi niełupka z pojedynczym nasieniem, pozbawiona puchu kielichowego. Z nasion słonecznika wytwarzany jest spożywczy olej roślinny słonecznikowy.
Pierwotnie uprawiany na terenie dzisiejszego Meksyku, słonecznik sprowadzono do Europy około 1500 roku. Około dwóch wieków później Anglicy wymyślili sposób na jego tłoczenie. Wykorzystywany jest do produkcji margaryny miękkiej, do gotowania i sałatek. Nierafinowany olej słonecznikowy nie nadaje się do podgrzewania powyżej 107 stopni Celsjusza (temperatura dymienia).
Olej słonecznikowy – dawkowanie
Olej słonecznikowy jest tłoczony na zimno ze świeżych nasion i nierafinowany. Jest to produkt o wyraźnym smaku i zapachu oraz żółtym kolorze. Przeznaczony głównie do stosowania na zimno (sałatki, dressingi). Można go wykorzystywać do produkcji domowego majonezu. Obok tego nadaje się także do gotowania czy przyrządzania sosów (podgrzewany maksymalnie do 100 stopni Celsjusza). Sprawdzi się również w przemyśle kosmetycznym jako maseczka na twarz czy gorąca odżywka do włosów. Ciekawym sposobem jest przede wszystkim tak zwane ssanie oleju słonecznikowego. Ważne jednak, aby go nie połykać. Prawidłowe obchodzenie się z tym płynem chroni przed gromadzeniem się bakterii, wirusów czy grzybów w jamie ustnej, szczególnie groźnych dla naszego układu trawiennego.
Na razie nie ma opinii o produkcie.