Opis
Siemię lniane Gaja stanowi doskonałe źródło błonnika oraz kwasów Omega-3 i Omega-6. Ziarna lnu działają leczniczo na cały organizm – od układu pokarmowego, przez oddechowy, aż po krwionośny. Szczególnie poleca się je osobom zmagającym się z chorobami serca i żołądka. W naszej Olejarni zamówisz nasiona w opakowaniu 200 i 400-gramowym w atrakcyjnej cenie. Dodaj je do ulubionego musli lub sałatki i ciesz się codzienną dawką zdrowia prosto z natury. Dostępne w naszym sklepie siemię jest doskonałe na zaparcia, a także na inne dolegliwości ze strony układu trawiennego. Regularne przyjmowanie pozytywnie oddziałuje na sylwetkę, wspomagając metabolizm. Jeśli często zmagasz się z dolegliwościami związanymi z niestrawnością bądź niezależnie od wielkości posiłku odczuwasz zaparcia, siemię lniane stanowi odpowiedź na wszystkie te problemy!
Siemię lniane od Gaja – zaufanego producenta zdrowej żywności
W Olejarni Gaja dbamy o jak najwyższą jakość oferowanych produktów, wśród których znalazło się siemię lniane. Potwierdzają to opinie zadowolonych klientów, którzy wracają do nas na kolejne zakupy. Produkty są stworzone w 100% z naturalnych składników, dzięki czemu ich właściwości pozostają niezmienne, a ich regularne spożywanie pomaga w poprawie stanu zdrowia. Połączenie przystępnych cen ze znakomitą jakością gwarantuje, że będziesz zadowolony z zamówienia. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z produktami naszej marki, dzięki którym dostarczysz organizmowi cennych składników odżywczych i zadbasz o swoje zdrowie.
Dowiedz się więcej o właściwościach siemienia lnianego…
> Czytaj więcej
Siemię lniane w ziarnach – jakie ma właściwości?
Siemię lniane to ziarna lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy. Nasiona są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, dzięki czemu wpływają na obniżenie cholesterolu oraz wspomagają leczenie chorób serca oraz nadciśnienia. To również znakomite źródło takich minerałów, jak magnez i żelazo, kwasu foliowego oraz witaminy B1, B6 oraz E, poprawiających kondycję skóry, włosów, a także paznokci. Len pomaga w leczeniu kaszlu lub stanów zapalnych układu oddechowego, np. oskrzeli.
Siemię lniane ma właściwości grzybobójcze, antyutleniające, jest również stosowane w profilaktyce nowotworowej. Zawiera także błonnik pokarmowy, który wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, pomagając w zaparciach, biegunkach i innych problemach trawiennych, między innymi przy wrzodach, nadkwasocie czy zespole jelita drażliwego. Ponadto pomaga usuwać toksyny z organizmu i gwarantuje uczucie sytości, wspomagając odchudzanie.
Odkryj zastosowanie siemienia lnianego
Siemię lniane w ziarnach można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Naturalny produkt smakuje znakomicie w wersji solo, a także w roli jednego ze składników ulubionej potrawy. Możesz stosować je jako dodatek do surówek i sałatek, musli, sosów, zup oraz własnoręcznego wypieku chleba czy bułek. Zmielony len może także zastąpić jajka w przepisach na wypieki – wystarczy zalać lniane siemię wodą i odstawić na kilkanaście minut.
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka najczęstszych leczniczych zastosowań lnu:
- na podrażniony żołądek: łyżkę ziaren zalać szklanką letniej wody, gotować powoli pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Tak przygotowany napar doskonale łagodzi podrażnienia układu pokarmowego;
- na biegunkę: siemię lniane zalewamy gorącą wodą na godzinę, a następnie odcedzamy ziarna. Wywar należy pić 3 razy dziennie do momentu ustąpienia biegunki;
- na infekcje dróg oddechowych (kaszel i zapalenie oskrzeli): łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia należy zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie dodać trochę miodu i wypić;
- na odchudzanie: łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia lnianego należy zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Zaleca się picie naparu dwa razy dziennie – rano i wieczorem.
Na razie nie ma opinii o produkcie.