Siemię lniane

Od: 3.00

Siemię lniane GAJA stanowi doskonałe źródło błonnika oraz kwasów Omega-3. Działa leczniczo na cały organizm, szczególnie polecane w chorobach serca i żołądka.

Wybierz wagę:

Wyczyść
SKU: Z/SIEMIE Kategoria:

Opis

Siemię lniane GAJA stanowi doskonałe źródło błonnika oraz kwasów Omega-3 i Omega-6. Ziarna lnu działają leczniczo na cały organizm – od układu pokarmowego, przez oddechowy, aż po krwionośny. Szczególnie poleca się je osobom zmagającym się z chorobami serca i żołądka. W naszej Olejarni zamówisz nasiona w opakowaniu 200 i 400-gramowym w atrakcyjnej cenie. Dodaj je do ulubionego musli lub sałatki i ciesz się codzienną dawką zdrowia prosto z natury!

Siemię lniane w ziarnach – jakie ma właściwości?

Siemię lniane to ziarna lnu zwyczajnego stosowane jako środek leczniczy. Nasiona są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, dzięki czemu wpływają na obniżenie cholesterolu oraz wspomagają leczenie chorób serca i nadciśnienia. To również znakomite źródło takich minerałów jak magnez i żelazo, kwasu foliowego oraz witaminy B1, B6 i E, poprawiających kondycję skóry, włosów i paznokci. Len pomaga w leczeniu kaszlu lub stanów zapalnych układu oddechowego, np. oskrzeli.
Dostępne w naszej ofercie siemię lniane ma właściwości grzybobójcze, antyutleniające, jest również stosowane w profilaktyce nowotworowej. Zawiera także błonnik pokarmowy, który wpływa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego, pomagając w zaparciach, biegunkach i innych problemach trawiennych, między innymi przy wrzodach i nadkwasocie czy zespole jelita drażliwego. Ponadto pomaga usuwać toksyny z organizmu i gwarantuje uczucie sytości, wspomagając odchudzanie.

Odkryj zastosowanie siemienia lnianego

Siemię lniane w ziarnach można spożywać i na surowo, i po obróbce termicznej. Naturalny produkt smakuje znakomicie zarówno w wersji solo, jak i roli jednego ze składników ulubionej potrawy. Możesz stosować je jako dodatek do surówek i sałatek, musli, sosów, zup oraz własnoręcznego wypieku chleba i bułek. Zmielony len może także zastąpić jajka w przepisach na wypieki – wystarczy zalać lniane siemię wodą i odstawić na kilkanaście minut.
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka najczęstszych leczniczych zastosowań lnu:

  • na podrażniony żołądek: łyżkę ziaren zalać szklanką letniej wody i powoli gotować pod przykryciem przez 15 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Tak przygotowany napar doskonale łagodzi podrażnienia układu pokarmowego,
  • na biegunkę: siemię lniane zalewamy gorącą wodą na godzinę, a następnie odcedzamy ziarna. Wywar należy pić 3 razy dziennie do momentu ustąpienia biegunki,
  • na infekcje dróg oddechowych (kaszel i zapalenie oskrzeli): łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia należy zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie dodać trochę miodu i wypić,
  • na odchudzanie: łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia lnianego należy zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Zaleca się picie naparu dwa razy dziennie – rano i wieczorem.

Siemię lniane GAJA – zaufany producent zdrowej żywności

W Olejarni Gaja dbamy o jak najwyższą jakość oferowanych produktów, wśród których znalazło się siemię lniane. Potwierdzają to opinie zadowolonych klientów, którzy wracają do nas na kolejne zakupy. W dostępnej ofercie znajdziesz produkty, które wyprodukowaliśmy w 100% z naturalnych składników. Dzięki temu ich właściwości pozostają niezmienne, a ich regularne spożywanie pomaga w poprawie stanu zdrowia. Połączenie przystępnych cen ze znakomitą jakością gwarantuje, że będziesz zadowolony z zamówienia w naszym sklepie internetowym.
Dbając o zadowolenie każdego z naszych klientów, w ofercie internetowej umieściliśmy nie tylko siemię lniane w ziarnach. Dostępny asortyment obejmuje również len mielony odtłuszczony i olej lniany BIO, który tłoczymy samodzielnie tuż przed wysyłką zamówienia, oraz dziesiątki innych wyrobów prosto z natury. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z produktami naszej marki, dzięki którym dostarczysz organizmowi cennych składników odżywczych i zadbasz o swoje zdrowie.

Zastosowanie

Nasiona lnu można spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Siemię lniane świetnie smakuje solo i jako jeden ze składników potrawy. Doskonałe jako dodatek do surówek i sałatek, musli, sosów, zup oraz własnoręcznego wypieku chleba i bułek.

Poniżej zawarto kilka najczęstszych, leczniczych zastosowań siemienia lnianego.

  • podrażniony żołądek: łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką letniej wody i powoli gotować pod przykryciem przez 15 minut, następnie odstawić do wystygnięcia i przecedzić. Tak przygotowany napar doskonale łagodzi podrażnienia żołądka.
  • biegunka: siemię lniane zalewamy gorącą wodą na godzinę, następnie odcedzamy ziarna. Wywar należy pić 3 x dziennie, aż biegunka ustąpi.
  • infekcje dróg oddechowych (kaszel, zapalenie oskrzeli): przygotować napar: łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia lnianego należy zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut, następnie dodać trochę miodu.
  • odchudzanie: łyżeczkę świeżo zmielonego siemienia lnianego należy zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Tak przygotowany napar należy pić rano i wieczorem.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.