Czy olej kokosowy może wysuszać skórę? Poznaj fakty i mity na temat tego produktu!

Olej kokosowy nierafinowany, 100% naturalny

Lecznicze działanie naturalnych olejów jest doceniane już od setek tysięcy lat. Sprawdzają się one zarówno w wielu dolegliwościach, jak i pomagają zadbać o stan skóry twarzy, ciała, a także przyczyniają się do poprawy kondycji włosów. Jednym z popularniejszych olejów jest kokosowy, choć wiemy, że pojawia się wokół niego wiele spekulacji – np. w kontekście skutków ubocznych. Chcesz zagłębić się w temat naturalnej pielęgnacji i profilaktyki, ale boisz się, że właściwości tego produktu wpłyną na pogorszenie stanu Twojego zdrowia bądź skóry? Olej kokosowy – fakty i mity. Sprawdź!

Olej kokosowy – fakty i mity

  1. Czy olej kokosowy może wysuszać skórę?

Odpowiedź: tak.

Wyjaśnienie: stosowanie oleju kokosowego w ramach kosmetyku nawilżającego skórę twarzy jest nierozsądnym posunięciem. Wynika to z faktu, że olej kokosowy nie jest humektantem, tj. nie posiada właściwości wpływających na zwiększenie poziomu nawilżenia. Nakładanie oleju kokosowego na twarz co prawda sprawi, że skóra zyska natłuszczającą warstwę, jednak w żadnym stopniu nie zapewni ona dogłębnego nawilżenia. Poza tym wszystkie osoby, których cera jest wrażliwa na różnego rodzaju czynniki zewnętrzne, mogą zaobserwować nawet nadmierne wysuszenie.

  1. Czy oleju kokosowego mogą używać wszyscy?

Odpowiedź: nie.

Wyjaśnienie: choć tłuszcz kokosowy to zbawienny olej na stany zapalne o różnym podłożu, to nie jest przeznaczony dla wszystkich. Od oleju kokosowego szczególnie powinny stronić osoby o zwiększonym ryzyku wystąpienia miażdżycy, a także te zmagające się z chorobami układu sercowego. Ponadto nie zaleca się sięgać po ten produkt osobom z podwyższonym ciśnieniem tętniczym. Zawarte w oleju kokosowym tłuszcze mogą bowiem blokować swobodny przepływ krwi, przyczyniając się do zatorów.

Naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno - Olejarnia Gaja

Olej kokosowy

  1. Czy olej kokosowy sprawdzi się w kuchni?

Odpowiedź: tak.

Wyjaśnienie: zastosowanie oleju kokosowego nie kończy się na dziedzinie pielęgnacji. Ten produkt świetnie wykorzystasz także w kuchni. Jest jednak jedna zasada, jeśli chodzi o kuchenny olej kokosowy – jaki lepszy? Rafinowany czy nierafinowany? Otóż jeżeli chcemy tego typu produktu użyć np. do smażenia, to jak najbardziej. Pamiętajmy tylko, żeby nie poddawać go temperaturze wyższej, niż 180 stopni. Stosując taki olej bądźmy świadomi, że zachowuje on wszystkie naturalne cechy tego orzecha, wliczając w to aromat. Do czego przyda się olej kokosowy? Jak stosować go w kuchni? Możesz smażyć na nim dania, używać do deserów, a także wykorzystywać jako składnik sosów sałatkowych.

  1. Czy olej kokosowy stanowi ochronę przed UV?

Odpowiedź: nie.

Wyjaśnienie: wiele osób sięga po olej kokosowy w trakcie opalania, błędnie myśląc, że jego natłuszczające właściwości ochronią skórę przed negatywnym wpływem działania promieni słonecznych. To mit! Olej kokosowy co prawda przyspieszy proces brązowienia naskórka, jednak w żaden sposób nie zabezpieczy skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV. Zatem jeśli chcemy cieszyć się piękną opalenizną w krótkim czasie, możemy użyć oleju kokosowego jako następnej warstwy na skórze po uprzednim posmarowaniu jej kosmetykiem z wysokim filtrem UV.

Olej kokosowy ma szereg naprawdę cennych właściwości, dlatego nie należy skreślać go na starcie. Przed zastosowaniem trzeba tylko ocenić, czy na pewno będzie on dobry dla naszej skóry bądź organizmu (spożywany od wewnątrz). Jedno jest pewne, jeśli chodzi o olej kokosowy – produkcja powinna być w 100% naturalna, wolna od szkodliwych substancji, wpływających na jakość produktu. Gdy chcesz mieć pewność, że stosujesz sprawdzony olej kokosowy, to koniecznie zakup ten pochodzący z naszej Olejarni!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *