Z czym jeść olej kokosowy?

Naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno - Olejarnia Gaja

Olej kokosowy, znany z wysokiej zawartości witamin z grupy B, C oraz E, a także wykazujący działanie regenerujące skórę, włosy czy paznokcie, to ulubieniec wielu osób. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko świetnym właściwościom, ale także uniwersalności w zastosowaniu – może być bowiem używany zarówno jako produkt pielęgnacyjny, jak i wyrób kuchenny. Dziś odpowiemy na pytania dotyczące tego, z czym stosować olej kokosowy w kuchni oraz jakie inne produkty pasują do tego wyrobu. Koniecznie przeczytaj ten wpis, aby poznać sposoby na wykorzystanie tego znakomitego daru natury!

Na skróty

Jak jeść olej kokosowy?

Olej kokosowy może być przyjmowany na wiele różnych sposobów.  Z jednej strony stanowi ułatwienie, ale z drugiej może budzić pewne wątpliwości. W końcu powiedzenie „gdy coś jest do wszystkiego, to jest do niczego” nie powstało bez powodu. Odkryj zatem sposoby na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni!

1. Olej kokosowy jako produkt do smażenia

To świetna opcja dla wszystkich, którzy lubią smażone produkty, ale chcą wyeliminować szkodliwe tłuszcze ze swojej diety, dla zachowania jak najlepszego zdrowia i samopoczucia. Naturalny olej kokosowy nierafinowany doskonale sprawdzi się jako substytut oleju rzepakowego.  Można smażyć na nim mięso czy ryby, a także potrawy kuchni azjatyckiej czy chińskiej.

2. Słodkie wypieki na oleju kokosowym

Olej kokosowy będzie świetny jako zdrowy tłuszcz, którego nie brakuje w wielu przepisach na ciasta, ciasteczka czy desery. Znakomicie odnajdzie się jako składnik pancakes i klasycznych naleśników. Pamiętaj jedynie, aby przygotowując mieszankę składników wraz z olejem kokosowym, zadbać o jego odpowiednią konsystencję. Im wyższa temperatura, tym będzie on rzadszy, przez co lepiej połączy się z innymi produktami.

3. Dodatek do kawy i herbaty

Znasz rodzaj kawy określany mianem bulletproof coffee? To pobudzający napój na bazie espresso i masła – ten drugi składnik możesz śmiało zastąpić olejem kokosowym. Poza tym znakomicie sprawdzi się on do stworzenia kakaowego chai, na który będzie składać się: 1 łyżeczka czarnej herbaty, 1 łyżeczka słodkiego kakao, pół szklanki mleka (może być roślinne), 1 łyżeczka oleju kokosowego i miód dla podkręcenia słodkiego smaku.

Nierafinowany olej kokosowy – własna produkcja

Nierafinowany olej kokosowy – własna produkcja

Dowiedz się więcej

Olej kokosowy – z czym łączyć?

Stosowanie oleju kokosowego nie musi kończyć się jednak na używaniu go w kuchni do smażenia, pieczenia czy gotowania. Poza tym zastosowaniem ten naturalny wyrób doskonale odnajdzie się w parze z innymi produktami, np. z siemieniem lnianym – powstała w ten sposób mieszanka świetnie zadziała na włosy, dając im odżywienie oraz nawilżenie. Ponadto olej kokosowy 100% naturalny będzie idealnym składnikiem peelingu do ciała: wystarczy połączyć go z fusami kawy, aby uzyskać ekologiczny kosmetyk do pielęgnacji skóry.

Olej kokosowy – produkt o szerokim zastosowaniu w kuchni, kosmetyce i wielu innych dziedzinach – to wyrób, na który koniecznie powinieneś postawić, jeśli chcesz zawalczyć o lepszy stan swojego zdrowia od wewnątrz, a także o wygląd z zewnątrz. O jego właściwościach w ramach faktów i mitów pisaliśmy tutaj. Po lekturze tego wpisu dodatkowo wiesz, z czym go jeść i łączyć, aby stworzył znakomitą mieszankę o świetnych właściwościach. Nie pozostaje nic innego jak zakupić słoiczek tego wyjątkowego produktu, by cieszyć się z jego oddziaływania na Twój organizm!