Oliwa z oliwek nierafinowana 100% naturalna
Sprawdź termin przydatności
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Tłoczona na nasze zamówienie w małej olejarni w Andaluzji oliwa Extra Virgin GAJA powstaje z oliwek odmiany Picual. Charakteryzuje się bogatym profilem smakowym i aromatem, co sprawia, że jest ceniona przez koneserów, którzy opisują jej smak jako „wykwintny i tradycyjny”. Ponadto odmiana Picual, według badań Citolivy, ma najwięcej przeciwutleniaczy, w związku z czym pozyskiwana z niej oliwa ma najwięcej właściwości antyoksydacyjnych oraz zachowuje swoje właściwości o wiele lepiej niż oliwa wytworzona z innych odmian oliwek. Oliwa z pierwszego tłoczenia zawiera również duże ilości witamin E i K oraz polifenoli – silnych przeciwutleniaczy o działaniu przeciwzapalnym i ochronnym przed chorobami przewlekłymi. Jest również jednym z produktów o najwyższym poziomie antyoksydantów, w przeciwieństwie do innych tłuszczów, zwłaszcza tych marketowych. Nasza oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia to zdrowie, smak oraz tradycja zamknięte w jednej butelce. Przekonaj się sam i wybierz jakość, która pozytywnie Cię zaskoczy!
Oliwa z oliwek Extra Virgin – właściwości odżywcze
Oliwa Extra Virgin GAJA tłoczona na zimno to prawdziwy skarb natury o potwierdzonych właściwościach prozdrowotnych. To coś więcej niż tylko tłuszcz – jest źródłem cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego (omega-9), który wspiera prawidłowe funkcjonowanie serca i pomaga utrzymać cholesterol na właściwym poziomie.
- Oliwa z oliwek zawiera silne przeciwutleniacze, w tym witaminę E i polifenole, które neutralizują wolne rodniki, spowalniają procesy starzenia i chronią komórki przed uszkodzeniami.
- Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie kwas oleinowy, który wspiera zdrowie serca, obniżając poziom „złego” cholesterolu LDL i podnosząc „dobry” HDL.
- Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym witaminę K, ważną dla ochrony komórek i zdrowia skóry oraz układu krwiotwórczego.
- Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym wspiera procesy regeneracji skóry oraz działa nawilżająco.
- Dostarcza energii i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, zmniejszając apetyt na niezdrowe przekąski.
Co ciekawe, oliwa z oliwek wspiera pracę mózgu, poprawia pamięć i koncentrację, a w diecie śródziemnomorskiej uznawana jest za naturalne wsparcie w profilaktyce choroby Alzheimera. Kupując oliwę z oliwek o najlepszych właściwościach w Olejarni Gaja, zyskujesz zdrowy, w 100% bezpieczny produkt, idealny jako wsparcie organizmu na co dzień. Jej regularnie spożywanie wpłynie na poprawę Twojego samopoczucia, a do tego będzie sprzyjać prawidłowym procesom trawiennym. To produkt tłoczony na zimno, extra virgin – samo dobro prosto z natury!
Dlaczego warto stosować zimnotłoczoną oliwę z oliwek?
Warto stosować zimnotłoczoną oliwę z oliwek, ponieważ podczas tłoczenia na zimno oliwki nie są poddawane działaniu wysokiej temperatury ani procesom chemicznym, co pozwala zachować wszystkie naturalne składniki odżywcze, witaminy i przeciwutleniacze. Taki sposób produkcji gwarantuje doskonały, świeży smak oraz bogactwo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zwłaszcza kwasu oleinowego, który korzystnie wpływa na zdrowie serca i obniża poziom złego cholesterolu. Świeża oliwa z oliwek extra virgin (tłoczona na zimno) dzięki swoim właściwościom wykazuje także korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i może pomagać w obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Regularne spożywanie wspiera pracę układu trawiennego, zapobiega także stanom zapalnym. Oliwa z oliwek Extra Virgin ma również działanie przeciwutleniające, co może spowalniać procesy starzenia. Doskonale sprawdza się w kuchni, np. do smażenia bądź doprawiania dań. Znajduje zastosowanie także w pielęgnacji skóry czy włosów, wpływając na zdrowy wygląd cery oraz pasm. Oliwa z oliwek extra virgine to prosty sposób na więcej zdrowia każdego dnia – bez kompromisów.
Co zawiera nasza oliwa z oliwek?
To przede wszystkim bogactwo kwasów tłuszczowych omega-9 oraz cennych antyoksydantów – w tym witaminy E, K oraz polifenoli. Znajdziesz w niej również:
- beta-karoten – silny antyoksydant, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia się skóry oraz wspierając zdrowie oczu,
- fitosterole – substancje roślinne, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wspierając zdrowie układu sercowo-naczyniowego,
- składniki mineralne – takie jak wapń, magnez, potas czy żelazo, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wspierają zdrowe kości, mięśnie i układ nerwowy.
Nasza oliwa z oliwek, tłoczona na zimno z najlepszych owoców wspiera odporność, regenerację i witalność organizmu. Dzięki zawartości cennych składników stanowi prawdziwy eliksir zdrowia! Warto włączyć ją do codziennej diety – dla lepszego samopoczucia, urody i profilaktyki zdrowotnej.

Zobacz już teraz
Zimnotłoczona oliwa prosto z Hiszpanii – jak ją wykorzystać?
Naturalna, nierafinowana oliwa z naszej Olejarni-Gaja to produkt najwyższej jakości, tłoczony metodą na zimno, bez podgrzewania. Właśnie taki proces pozwala zachować jej pełnię wartości odżywczych.
- Dzięki delikatnemu, owocowemu smakowi doskonale sprawdza się w kuchni – jako baza do sosów, sałatek, pieczywa, czy wykończenie gorących potraw. Nadaje potrawom wyrafinowanego aromatu, ułatwia trawienie oraz wspomaga wchłanianie witamin i substancji odżywczych.
- Nasza oliwa, pochodząca z odmiany Picual doskonale sprawdza się zarówno na zimno, jak i do smażenia, dzięki swojej stabilności i odporności na wysokie temperatury. Z powodzeniem możesz ją stosować zamiast oleju rzepakowego. Sam zdecyduj, który smak wolisz.
- Oliwa z oliwek extra virgin znajduje również zastosowanie w kosmetyce naturalnej. Można ją stosować na skórę twarzy, całego ciała i włosy. Sprzyja poprawie nawilżenia, regeneruje i łagodzi podrażnienia, wspomagając leczenie stanów zapalnych skóry takich jak egzema, łuszczyca czy AZS. Idealna do pielęgnacji suchych dłoni, skórek, spierzchniętych ust, a także jako naturalny demakijaż. Z powodzeniem możesz wykonać także olejowanie włosów oliwą z oliwek – wygładza i odżywia nawet najbardziej przesuszone końcówki.
Oliwa z oliwek dla mężczyzn – naturalna siła i witalność
Naturalna oliwa z oliwek działa również pozytywnie na męski organizm. Wspiera układ hormonalny, poprawia jakość nasienia, a także może wspomagać profilaktykę chorób prostaty. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy oliwa działa regenerująco po wysiłku fizycznym i pomaga szybciej się zregenerować. Jest też doskonałym wsparciem w walce z nadciśnieniem oraz stresem oksydacyjnym, który przyczynia się do wielu chorób cywilizacyjnych.
Oliwa Extra Virgin. Kup ją w Olejarni Gaja!
Chcesz mieć pewność, że sięgasz po sprawdzony produkt? Nasza oliwa z oliwek Extra Virgin jest nierafinowana, tłoczona na zimno, bez żadnych dodatków i procesów chemicznych – tak, abyś mógł cieszyć się jej pełnią smaku i wartości odżywczych. Oliwa tłoczona jest według tradycyjnej receptury, na małą skalę, w małej, rodzinnej olejarni w samym centrum hiszpańskiej Andaluzji. Oferujemy oliwę w szklanych butelkach o pojemności 100, 250, 500 i 1000 ml. Wybierz opcję dopasowaną do swoich potrzeb.
Zadbaj o siebie z pomocą natury – hiszpańska oliwa z Olejarni Gaja to jakość, której możesz zaufać.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – dawkowanie
- Optymalna dawka oliwy z oliwek extra virgin wynosi zazwyczaj od 1 do 3 łyżek stołowych (około 15-45 ml) dziennie.
- W przypadku dzieci zaleca się spożywanie oliwy z oliwek extra virgin w ilości od 1 do 2 łyżek stołowych dziennie, czyli około 15-30 ml, w zależności od wieku i potrzeb.
- U niemowląt i małych dzieci (od około 6. miesiąca życia) można zacząć od 1 łyżki dziennie dodawanej do przecierów czy posiłków, aby wspomagać rozwój i dostarczyć wartościowe tłuszcze.
Przeciwwskazania
- Osoby uczulone na oliwki powinny całkowicie unikać spożywania oliwy z oliwek, ponieważ może wywołać reakcje alergiczne, takie jak wysypka, swędzenie, obrzęk, a nawet trudności w oddychaniu czy anafilaksję.
- Pacjenci z chorobami wątroby (np. marskością, zapaleniem) i trzustki (ostre i przewlekłe zapalenie) powinni stosować oliwę z umiarem lub konsultować się z lekarzem, gdyż tłuszcze mogą obciążać te narządy.
- Osoby z zapalnymi chorobami jelit, takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Crohna, powinny przed włączeniem oliwy do diety uzyskać zgodę lekarza, gdyż może ona nasilać objawy.
Naturalną oliwę z oliwek tłoczoną na zimno z naszej olejarni należy spożyć w terminie 18 miesięcy od daty wytłoczenia. Oliwa tłoczona jest zaraz po jesiennych zbiorach w Hiszpanii. Termin przydatności znajduje się na tylnej etykiecie. Późniejsze otwarcie nie wydłuża okresu przydatności.
Sedymentacja oliwy jest procesem ciągłym i naturalnym, dlatego na dnie butelki może wytrącać się osad. Przed użyciem oleju można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Oliwę z oliwek należy przechowywać w temperaturze pokojowej, bez dostępu światła. Ponieważ nasza oliwa nie zawiera antyzbrylaczy i nie jest z niczym mieszana, przechowywana w niskiej temperaturze gęstnieje.
| Podmiot odpowiedzialny | GAJA Bartłomiej Urjasz |
|---|---|
| Adres | Biadoliny Szlacheckie 228 32-828 Biadoliny Szlacheckie |
| Kraj | Polska |
| [email protected] | |
| Telefon | 695 617 800 |
| SKU | OLIW/H |