Ostropest plamisty – jak zażywać i dawkować

Ostropest plamisty to dziko rosnąca roślina o wspaniałych właściwościach, które doskonale wpływają na ludzki organizm i znacznie poprawiają zarówno zdrowie, jak i samopoczucie. Warto włączyć ten suplement do swojej codziennej diety, by w szybkim czasie zauważyć doskonałe efekty. Poznaj już dziś działanie ostropestu plamistego i dowiedz się, jak go dawkować.

Ostropest – jak działa?

Ostropest plamisty jest używany jako naturalny sposób leczenia głównie chorób wątroby, która jest naszym najważniejszych filtrem, jeśli chodzi o oczyszczanie organizmu z toksyn i substancji trujących. Poprawnie funkcjonująca wątroba ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Ostropest w głównej mierze regeneruje uszkodzone komórki pod wpływem alkoholu bądź niektórych leków. Ponadto suplement ten zawiera kwas linolowy, który jest bardzo silnym przeciwutleniaczem i wzmacnia naszą odporność, a ponadto ma właściwości antyoksydacyjne i hamuje rozwój komórek nowotworowych. W składzie ostropestu znajduje się również sylimaryna, która wykazuje silne działanie oczyszczające, regenerujące, przeciwzapalne, a także antynowotworowe.
Najlepszą postacią ostropestu są zdecydowanie całe ziarna, zmielone nasiona oraz olej tłoczony na zimno – są najbardziej naturalne i najlepiej przyswajalne dla organizmu. Z tego względu doskonale sprawdzą się w przypadku uszkodzenia wątroby po długiej terapii antybiotykowej lub po nadużywaniu leków, a także przy zatruciach organizmu. Warto również wiedzieć, że ostropest szybko przynosi poprawę w stanach zapalnych i działa przeciwbólowo. Zawarte w nim substancje przyspieszają odbudowę błon komórkowych wątroby i wzmagają syntezę białek, co w efekcie hamuje proces marskości wątroby. Z tego względu to doskonały wybór w każdym przypadku, gdyż zdrowa wątroba poprawia stan całego organizmu, pozostałych organów, a także mózgu.
Ostropest znajdzie również swoje zastosowanie w chorobach dróg żółciowych, gdyż doskonale je oczyszcza z drobnoustrojów i usuwa mechanicznie złuszczony nabłonek oraz osad, co przyczynia się do łatwiejszego opróżniania się pęcherzyka żółciowego. Takie działanie hamuje możliwość rozwoju kamicy i zapobiega powstawaniu kolki. Dodatkowo ostropest zwalcza dolegliwości pochodzące ze strony układu pokarmowego, a mianowicie mdłości, odbijania, zgagę, wzdęcia, a także łagodzi przy tym przypadłości związane z zespołem jelita nadwrażliwego.

Jakie jeszcze sekrety skrywa w sobie ostropest?

Ostropest doskonale sprawdzi się w przypadku diety antycholesterolowej, ponieważ wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi chroniąc tym samym przed miażdżycą, udarami i chorobą wieńcową. Warto mieć go również w podróży, gdyż zapobiega powstawaniu choroby lokomocyjnej i morskiej. Dodatkowo łagodzi bóle migrenowe i dyskomfort związany z niskim ciśnieniem krwi, pobudzając do działania. Ponadto składniki ostropestu chronią nerki przed toksynami i stłuszczeniem.
Ostropest przypadnie również do gustu kobietom dbającym o swój wygląd zewnętrzny, gdyż ma zbawienny wpływ na walkę z trądzikiem. Dodatkowo wzmacnia włosy pobudzając ich porost, zmniejsza ich łamliwość, a także hamuje i spowalnia proces łysienia. Ostropest zapobiega również rozdwajaniu i pękaniu paznokci, a także przyspiesza odbudowę płytki paznokciowej.

Ostropest plamisty ziarna – dawkowanie

Wiele osób zastanawia się, jak dawkować ostropest plamisty. Otóż ze względu na to, że jest to suplement diety, dawkowanie może być różne, w zależności od zaleceń producenta, jednak zwykle dawka dzienna waha się od 20 do 200 mg. Jeśli chodzi o stosowanie, ostropest plamisty w ziarnach możemy dodawać do różnego rodzaju potraw, gdyż jego smak jest naturalny i nie wpływa na aromat płynący z dań. Najlepiej wykorzystać go do przyrządzenia naparu lub zmielić w młynku do kawy. Taki proces pozwoli na wygodne dodane ostropestu w zmielonej postaci do sałatek, musli, owsianki lub jogurtu.

Olej ostropestowy jak stosować?

Olej ostropestowy można zażywać profilaktycznie. Wtedy warto sięgać na pół godziny przed jedzeniem po niecałą łyżeczkę, 2-3 razy dziennie. Można również taką formę ostropestu dodawać do potraw. W takiej sytuacji może być wyczuwalny jego lekko orzechowy posmak i ziołowy aromat. Pamiętajmy, że oleju ostropestowego nie można podgrzewać. Za to można stosować go jako przyprawę do sałatek, surówek, past kanapkowych, jogurtu czy sera białego. Należy przechowywać go z dala od światła w temperaturze poniżej 20 stopni Celsjusza. Jednak bardzo ważne jest również nieprzekraczanie dawki dziennej oleju ostropestowego, gdyż pomimo rzadkich skutków ubocznych, może wystąpić rozwolnienie lub bóle żołądka.

Ostropest plamisty – dawkowanie dla dzieci

Wielu rodziców zastanawia się nad stosowaniem ostropestu plamistego w przypadku dzieci i młodzieży. Dla tej grupy wiekowej niezwykle ważne jest spożywanie odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych. Badania dowodzą, że dzieci kobiet regularnie spożywających ostropest plamisty w trakcie ciąży znacznie lepiej rozwijały się w całym okresie płodowym. Po urodzeniu lepiej przyswajają nowe informacje, potrafią się bardziej skoncentrować i mają znacznie lepszą pamięć. Ponadto ostropest plamisty pomaga również dzieciom cierpiącym na nadpobudliwość ruchową, czyli tak zwane ADHD. Przy regularnym stosowaniu tego zioła łatwiej się uczą i są spokojniejsze. Co więcej ostropest wzmacnia odporność dzieci i młodzieży. Jednak większość suplementów diety zawierających ostropest w składzie nie jest zalecana do stosowania u dzieci poniżej 12 roku życia. Powyżej tego okresu młodzież przyjmuje zwykle dawki zalecone przez lekarza. W przypadku stosowania sylimaryny, czyli głównego składnika ostropestu, nie należy przekraczać maksymalnej dawki na dobę wynoszącej 400 mg.
Ostropest plamisty – skutki uboczne
Już znamy lecznicze działanie ostropestu, jednak jak każdy suplement diety, tak i ten może wywoływać pewne skutki uboczne. Zwykle są one obserwowane w pierwszych dniach przyjmowania, gdy organizm nie jest jeszcze przyzwyczajony do regularnych dawek. Mogą wówczas wystąpić bóle głowy, swędzenie, niestrawność, biegunka, zgaga czy też bóle stawów. Warto pamiętać, że każda osoba, która jest uczulona na kiwi, karczochy lub stokrotki może mieć również alergię na ostropest. Przeciwwskazaniem do jego stosowania jest niedrożność przewodów żółciowych i okres laktacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *