Opis
W Olejarni Gaja dostępny jest mielony len odtłuszczony, który polecany jest dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. Powstaje on z nasion lnu brązowego odmiany “Szafir” – cenionej, polskiej, wysokooleinowej odmiany o dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3. To niskokaloryczny produkt, który można spokojnie włączyć do codziennej diety. Producent rekomenduje dobrą jakość w przystępnej cenie – zamawiając len z oferty naszego sklepu internetowego, klient z pewnością będzie usatysfakcjonowany, a towar dotrze do niego tak szybko, jak tylko będzie to możliwe.
Len mielony – właściwości i wpływ na odchudzanie
Len mielony powstaje z odtłuszczonego siemienia lnianego. Len bywa nazywany „złotem polskich pól”. To produkt, który jest szczególnie zalecany przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego takich jak wrzody żołądka, zespół nadwrażliwego jelita, zgaga, uciążliwe zaparcia czy biegunki. Regularne spożywanie kleiku z siemienia lnianego chroni błony śluzowe przełyku i żołądka, osłaniając je przed szkodliwym działaniem kwasów trawiennych i jednocześnie zmniejsza ich wydzielanie.
Poza tym zawarty w siemieniu błonnik pokarmowy przywraca prawidłową perystaltykę jelit, przynosząc ulgę przy uporczywych zaparciach. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach lnu wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Odtłuszczone siemię lniane jest niskokaloryczne i wspomaga odchudzanie za sprawą zawartych związków, które działają podobnie do żeńskich estrogenów. Reguluje tempo przemiany materii i gospodarki węglowodanowej organizmu. Oprócz mielonego lnu warto przyswajać olej, który przy regularnym spożywaniu pobudza produkcję żółci rozkładającej tłuszcz. W ten sposób można przyspieszyć metabolizm.
Zastosowanie lnu
Najpopularniejszą formą przyswajania mielonego lnu jest kleik. Aby go przygotować, wystarczy zalać łyżeczkę produktu połową szklanki gorącej wody, a następnie odstawić, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsta papka. Taki kleik należy spożywać po przestudzeniu dwa, trzy razy dziennie – około pół godziny przed posiłkiem. Przyswajanie lnu w takiej formie sprawdzi się przy wspomnianych problemach z układem pokarmowym. Odtłuszczony len mielony ze sklepu internetowego Olejarnia Gaja warto przyswajać również w postaci naparu, który wspomaga obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu. Jego regularne picie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
Ponadto odtłuszczony mielony len można dodawać do przyrządzania przekąsek, śniadań i obiadów. Len sprawdzi się jako dodatek do wypieków – zarówno słodkich, jak i pieczywa. Można go dodać do ciasta na chleb czy bułki. Dietetycy zalecają przyrządzanie płatków śniadaniowych czy jogurtów z musli z dodatkiem lnu. Można go też wykorzystać do produkcji koktajli owocowych, a także z dodatkiem jarmużu czy szpinaku.
Na razie nie ma opinii o produkcie.