Opis
W Olejarni Gaja dostępny jest mielony len odtłuszczony, który polecany jest dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. Powstaje on z nasion lnu brązowego odmiany “Szafir” – cenionej, polskiej, wysokooleinowej odmiany o dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3. To niskokaloryczny produkt, który można spokojnie włączyć do codziennej diety. Producent rekomenduje dobrą jakość w przystępnej cenie – zamawiając len z oferty naszego sklepu internetowego, klient z pewnością będzie usatysfakcjonowany, a towar dotrze do niego tak szybko, jak tylko będzie to możliwe.
Właściwości i wpływ na odchudzanie mielonego lnu
Len mielony powstaje z odtłuszczonego siemienia lnianego. nazywanego „złotem polskich pól”. To produkt szczególnie zalecany przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego takich jak wrzody, zespół nadwrażliwego jelita, zgaga, zaparcia czy biegunki. Regularne spożywanie kleiku z siemienia lnianego chroni błony śluzowe przełyku i żołądka. Osłaniając je przed szkodliwym działaniem kwasów trawiennych i jednocześnie zmniejsza ich wydzielanie.
Poza tym zawarty w siemieniu błonnik pokarmowy przywraca prawidłową perystaltykę jelit, przynosząc ulgę przy uporczywych zaparciach. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach lnu wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Odtłuszczone siemię lniane jest niskokaloryczne i wspomaga odchudzanie za sprawą zawartych związków, które działają podobnie do żeńskich estrogenów. Reguluje tempo przemiany materii i gospodarki węglowodanowej organizmu. Oprócz mielonego lnu warto przyswajać olej, który przy regularnym spożywaniu pobudza produkcję żółci rozkładającej tłuszcz. W ten sposób można przyspieszyć metabolizm.
Zastosowanie lnu
Najpopularniejszą formą przyswajania mielonego lnu jest kleik. Aby go przygotować, wystarczy zalać łyżeczkę produktu połową szklanki gorącej wody, a następnie odstawić, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsta papka. Taki kleik należy spożywać po przestudzeniu dwa, trzy razy dziennie – około pół godziny przed posiłkiem. Przyswajanie lnu w takiej formie sprawdzi się przy wspomnianych problemach z układem pokarmowym. Odtłuszczony len mielony ze sklepu internetowego Olejarnia Gaja warto przyswajać również w postaci naparu, który wspomaga obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu. Jego regularne picie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
Ponadto odtłuszczony mielony len można dodawać do przyrządzania przekąsek, śniadań i obiadów. Len sprawdzi się jako dodatek do wypieków – zarówno słodkich, jak i pieczywa. Można go dodać do ciasta na chleb czy bułki. Dietetycy zalecają przyrządzanie płatków śniadaniowych czy jogurtów z musli z dodatkiem lnu. Można go też wykorzystać do produkcji koktajli owocowych, a także z dodatkiem jarmużu czy szpinaku.
Chcesz poznać drogocenne właściwości oleju tłoczonego z siemienia lnianego? Kliknij w ten link!
Na razie nie ma opinii o produkcie.