• Len mielony GAJA

Len mielony

Od: 4.00

Len mielony GAJA to zmielone, odtłuszczone siemię lniane. Jest niskokaloryczny, polecany dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę.

Wybierz wagę:

Wyczyść
SKU: Z/LEN_MIEL Kategoria:

Opis

W Olejarni Gaja dostępny jest mielony len odtłuszczony, który polecany jest dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. Powstaje on z nasion lnu brązowego odmiany “Szafir” – cenionej, polskiej, wysokooleinowej odmiany o dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych OMEGA-3. To niskokaloryczny produkt, który można spokojnie włączyć do codziennej diety. Producent rekomenduje dobrą jakość w przystępnej cenie – zamawiając len z oferty naszego sklepu internetowego, klient z pewnością będzie usatysfakcjonowany, a towar dotrze do niego tak szybko, jak tylko będzie to możliwe.

Len mielony – właściwości i wpływ na odchudzanie

Len mielony powstaje z odtłuszczonego siemienia lnianego. Len bywa nazywany „złotem polskich pól”. To produkt, który jest szczególnie zalecany przy leczeniu dolegliwości układu pokarmowego takich jak wrzody żołądka, zespół nadwrażliwego jelita, zgaga, uciążliwe zaparcia czy biegunki. Regularne spożywanie kleiku z siemienia lnianego chroni błony śluzowe przełyku i żołądka, osłaniając je przed szkodliwym działaniem kwasów trawiennych i jednocześnie zmniejsza ich wydzielanie.
Poza tym zawarty w siemieniu błonnik pokarmowy przywraca prawidłową perystaltykę jelit, przynosząc ulgę przy uporczywych zaparciach. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w nasionach lnu wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko nadciśnienia i chorób serca. Odtłuszczone siemię lniane jest niskokaloryczne i wspomaga odchudzanie za sprawą zawartych związków, które działają podobnie do żeńskich estrogenów. Reguluje tempo przemiany materii i gospodarki węglowodanowej organizmu. Oprócz mielonego lnu warto przyswajać olej, który przy regularnym spożywaniu pobudza produkcję żółci rozkładającej tłuszcz. W ten sposób można przyspieszyć metabolizm.

Zastosowanie lnu

Najpopularniejszą formą przyswajania mielonego lnu jest kleik. Aby go przygotować, wystarczy zalać łyżeczkę produktu połową szklanki gorącej wody, a następnie odstawić, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsta papka. Taki kleik należy spożywać po przestudzeniu dwa, trzy razy dziennie – około pół godziny przed posiłkiem. Przyswajanie lnu w takiej formie sprawdzi się przy wspomnianych problemach z układem pokarmowym. Odtłuszczony len mielony ze sklepu internetowego Olejarnia Gaja warto przyswajać również w postaci naparu, który wspomaga obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu. Jego regularne picie zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
Ponadto odtłuszczony mielony len można dodawać do przyrządzania przekąsek, śniadań i obiadów. Len sprawdzi się jako dodatek do wypieków – zarówno słodkich, jak i pieczywa. Można go dodać do ciasta na chleb czy bułki. Dietetycy zalecają przyrządzanie płatków śniadaniowych czy jogurtów z musli z dodatkiem lnu. Można go też wykorzystać do produkcji koktajli owocowych, a także z dodatkiem jarmużu czy szpinaku.

Zastosowanie

  • kleik – 1 łyżeczkę lnu mielonego należy zalać ½ szklanki gorącej wody, następnie odstawić, mieszając od czasu do czasu, aż powstanie gęsty kleik. Spożywać po przestudzeniu 2-3 razy dziennie, ½ godziny przed posiłkiem
  • jako dodatek do wypieków ciast, pieczywa, płatków śniadaniowych oraz koktajli owocowych.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olej lniany a nasze zdrowie

Olej lniany jest uznawany za najzdrowszy tłuszcz na ziemi. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego ponad 50% (rekordowa ilość) stanowią kwasy Omega-3. Są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a ich niedobór powoduje powstawanie i rozwój wielu chorób. Olej lniany zawiera także silne antyoksydanty – lignany, które chronią nasz organizm […]

Czytaj więcej
Olej lniany GAJA

Oleje kluczem do zdrowia

Czy wiesz, że na początku XX wieku choroby nowotworowe oraz ataki serca – prawdziwa zmora dzisiejszych czasów, występowały sporadycznie? Jeszcze 70 lat temu nie notowano w na polskiej wsi przypadku raka przewodu pokarmowego. Co się zmieniło w środowisku, w naszej diecie, iż nowotwory i choroby serca stanowią obecnie główną przyczynę śmiertelności? Co można zrobić aby […]

Czytaj więcej
Oleje tłoczone na zimno Gaja

Olej lniany w diecie dr Budwig

Olej lniany ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Posiada szczególne, potwierdzone naukowo właściwości, pomocne w zapobieganiu i leczeniu nowotworów oraz innych chorób cywilizacyjnych. Olej lniany jest ważnym elementem tzw. diety budwigowej, opracowanej przez niemiecką biochemik Johanne Budwig, która była siedmiokrotnie nominowana do nagrody Nobla za prace dotyczące leczenia nowotworów oraz wielu chorób cywilizacyjnych […]

Czytaj więcej