Dynia, będąca symbolem jesieni – a właśnie ta pora roku przed nami – to nie tylko pyszne warzywo (choć pod kątem botanicznym: owoc), ale także źródło cennych witamin, minerałów oraz związków pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Działa rewelacyjnie m.in. na układ trawienny, regulując pracę jelit i niwelując przykre dolegliwości związane z przetwarzaniem przyjmowanych pokarmów. Chcesz wprowadzić ten produkt do swojej diety? Możesz zrobić to, sięgając po olej pozyskiwany z pestek dyni. Co warto o nim wiedzieć? Jak oddziałuje na jelita? Sprawdź!
Na skróty
Olej z pestek dyni – naturalne wsparcie dla zdrowia jelit
Czas poznać bliżej olej z pestek dyni. Właściwości zdrowotne tego produktu są naprawdę szerokie! Ten gęsty, ciemnozielony wyrób pozyskiwany metodą tłoczenia na zimno jest bogaty w składniki takie jak witaminy A, E, K oraz nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3 i omega-6. Ze względu na obecność tychże substancji korzystnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego i to na kilku poziomach – jest w stanie zwalczać stany zapalne wynikające m.in. z obecności zespołu jelita drażliwego. Jakich?
- Jako że olej z pestek dyni wykazuje działanie przeciwzapalne, to jego regularne spożywanie może okazać się pomocne w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów, takich jak ból, wzdęcia i uczucie ciężkości.
- Poza tym nie można nie wspomnieć o jego roli w procesie trawienia pokarmów. Olej z pestek dyni zawiera błonnik, który stanowi istotny element w zakresie perystaltyki jelit. Zapewnia tym samym lepsze, a przede wszystkim prawidłowe trawienie i regularne wypróżnianie.
- Olej z pestek dyni stymuluje produkcję żółci, a to z kolei sprzyja efektywniejszemu trawieniu tłuszczów oraz wchłanianiu poszczególnych składników odżywczych.
- Dobra wiadomość dla wszystkich osób, które zmagają się ze schorzeniami w postaci choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy! Olej z pestek dyni może okazać się zbawienny w przypadku dolegliwości związanych z tymi problemami. Wszystko za sprawą właściwości ochronnych oraz regenerujących błonę śluzową żołądka.
Sprawdź nasz naturalny olej z pestek dyni
Zobacz już teraz
Olej dyniowy a mikrobiota jelitowa. Co warto wiedzieć?
Regularne przyjmowanie oleju z pestek dyni jest korzystne jeszcze z jednego względu. Mianowicie, mowa tutaj o mikrobiocie jelitowej, czyli o zespole mikroorganizmów zamieszkujących nasze jelita. Odgrywa ona niebagatelną rolę w utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego, a zmiany w jej składzie mogą prowadzić do wielu problemów, w tym m.in. do nadmiernego wzrostu bakterii patogennych czy grzybów. Aby przeciwdziałać takiemu zjawisku, warto spożywać olej z pestek dyni. Dzięki zawartości fitosteroli pomaga on w utrzymaniu równowagi mikrobioty, zapobiegając infekcjom i problemom z trawieniem.
Jak stosować olej z pestek dyni na jelita?
Aby cieszyć się dobroczynnymi właściwościami oleju z pestek dyni, warto włączyć go do codziennej diety. Możesz to zrobić na kilka sposobów. Sprawdzi się on do sałatek, koktajli czy też zup, ale równie dobrze odnajdzie się w roli dodatku do pieczywa. Uwaga! Olej z pestek dyni jest przeznaczony do stosowania na zimno, gdyż podgrzewanie może obniżyć jego wartość odżywczą. Zaleca się przyjmowanie 1-2 łyżek oleju dziennie – w przypadku osób borykających się z przewlekłymi problemami jelitowymi, przed wprowadzeniem oleju do diety, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Olej z pestek dyni to naturalny i wszechstronny produkt, który może wspierać zdrowie jelit na wielu płaszczyznach. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, trawiennym oraz regulującym mikrobiotę jelitową jest cennym elementem diety szczególnie dla osób z problemami układu pokarmowego. Już teraz zakup swoją pierwszą butelkę w naszej Olejarni, by mieć pewność, że stawiasz na to, co najlepsze. Prosto z natury!