Opis
W Olejarni Gaja można znaleźć naturalne i świeże oleje, a także nasiona, np. czarnuszki siewnej. Jest ona stosowana leczniczo w chorobach alergicznych i skórnych, a jednocześnie jest to doskonała przyprawa w kuchni.
Czarnuszka siewna bywa nazywana „czarnym kminkiem” i posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Wykazuje przede wszystkim silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz antynowotworowe. Wspomaga budowanie naturalnej odporności organizmu oraz posiada wyjątkowe właściwości antyalergiczne, więc sprawdzi się przy astmie oskrzelowej, katarze alergicznym czy atopowym zapaleniu skóry. Czarnuszka wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych takich jak wrzody, nadkwasota, refluks. Ponadto jest skuteczna w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori. Obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
Zastosowanie
Nasiona czarnuszki można stosować jako dodatek do sałatek oraz wypieków – chleba, bułek, ciast. Dodane do przetworów i soków warzywnych, nadadzą im aromatyczny, lekko korzenny aromat. Aby aromat ziaren był bardziej intensywny, zaleca się je lekko uprażyć na suchej patelni. Ziarna można wykorzystać do dekorowania gęstych zup typu krem. Zamawiając ją w sklepie internetowym, można liczyć na dobrą cenę, świetną jakość rekomendowaną przez producenta i szybką wysyłkę. Wszystkie nasiona i oleje z Olejarni Gaja cieszą się dobrymi opiniami konsumentów.
Profilaktyka z czarnuszką
Czarnuszka siewna efektywnie wspomaga układ odpornościowy, chroniąc organizm przed chorobami. Dzięki zawartym w niej wielonienasyconym kwasom tłuszczowym oraz witaminom stanowi doskonałe działanie profilaktyczne warunkujące prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Ponadto badania naukowe potwierdzają skuteczność czarnuszki jako środka wspomagającego leczenie nowotworów.
W tym przypadku sprawdzi się czarnuszka w postaci oleistej. Olej z tych czarnych nasion hamuje wzrost komórek nowotworowych, zapobiega ich mnożeniu się, a nawet niszczy pewne ich rodzaje. Antynowotworowe działanie oleju z czarnuszki opiera się na założeniu, że stabilny układ immunologiczny jest w stanie w porę rozpoznać i zniszczyć komórki nowotworowe. Szczególną rolę pełni obecny w oleju unikatowy olejek eteryczny – tymochinon posiadający właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz ochronne. Jest skutecznym przeciwutleniaczem, który poprawia system odpornościowy – z licznych badań wynika, iż przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych oraz do zahamowania ich rozwoju.
Olej z nasion czarnuszki
Olej produkowany z nasion czarnuszki może przyczynić się do zbudowania odporności organizmu i zmobilizowania go do walki z chorobami. Zaleca się przyjmowanie czarnuszki w postaci oleistej na przełomie sezonów, kiedy organizm jest osłabiony. Olej z czarnuszki siewnej w ok. 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których większość stanowi kwas linolowy (omega-6), następnie kwas oleinowy (omega-9) oraz kwas alfa-linolenowy (omega-3).
Kwasy te są niezastąpione, gdyż wspomagają powstawanie i regenerację komórek oraz regulują pracę całego organizmu. Ponadto, olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę oraz liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.
Na razie nie ma opinii o produkcie.