Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – zastosowanie

Olej słonecznikowy nierafinowany i tłoczony na zimno zawiera znacznie więcej substancji odżywczych niż olej słonecznikowy tłoczony na ciepło. Różni się także od oleju poddawanego działaniu wysokiej temperatury intensywniejszym smakiem i zapachem. Gdzie, dzięki swojemu bogatemu składowi oraz cennym właściwościom, olej słonecznikowy tłoczony na zimno znajduje coraz szersze zastosowanie?

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno – poznaj jego unikalne właściwości zdrowotne

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno jest coraz częściej wykorzystywany w medycynie naturalnej. Stosowany z umiarem wykazuje korzystny wpływ na zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pomaga uniknąć wielu problemów zdrowotnych, utrzymać serce w dobrej kondycji, poprawić krążenie krwi, a także jako jeden z najlepszych źródeł fitosteroli – obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej słonecznikowy pochodzący od sprawdzonego, renomowanego producenta wspomaga układ odpornościowy, wpływa na budowanie i wzmacnianie naturalnej odporności organizmu oraz hamuje rozwój infekcji i stanów chorobowych. Jest swoistą ochroną przeciwrakową – dzięki dużej zawartości witaminy E pomaga zwalczać wolne rodniki, które odpowiedzialne są za mutacje rakowe komórek.
Olej słonecznikowy nierafinowany, tłoczony na zimno przynosi ulgę w stanach zapalnych układu oddechowego i astmy. Łagodzi uciążliwy kaszel oraz pozwala zlikwidować obrzęki. Można wykorzystać go także jako w 100% naturalny środek do zwalczania bólu głowy i zapalenia zatok. Cierpisz na bóle reumatyczne? Olej słonecznikowy tłoczony na zimno przyniesie Ci ulgę oraz będzie przeciwdziałał zapaleniu stawów. Możesz stosować go także do zwalczania nocnych skurczów łydek, które mogą być efektem intensywnego treningu lub długiego wysiłku fizycznego połączonego z odwodnieniem organizmu. Olej słonecznikowy znajduje także zastosowanie jako naturalny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn – płukanie ust świeżym, nierafinowanym olejem słonecznikowym zapobiega wielu dolegliwościom oraz pozwala pozbyć się bakterii.

Naturalny sposób na piękną skórę, włosy i paznokcie

Olej słonecznikowy tłoczony na zimno to prawdziwa skarbnica witaminy E, nazywanej witaminą młodości, dlatego też jest cennym, naturalnym produktem, który wykorzystywany jest w kosmetyce do poprawy kondycji i wyglądu skóry, włosów oraz paznokci. Olej słonecznikowy znajduje zastosowanie także w walce z negatywnymi skutkami mijającego czasu – pozwala zapobiegać przedwczesnym oznakom starzenia i cieszyć się pięknym, młodym i zdrowym wyglądem. Może być stosowany do wszystkich typów skóry, a w szczególności jest polecany do cery tłustej i mieszanej, a to za sprawą właściwości regulujących wydzielanie sebum. Naturalny, nierafinowany i tłoczony na zimno olej słonecznikowy regeneruje naskórek oraz wzmacnia jego naturalną barierę ochronną. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, pomaga więc skutecznie wygrać walkę z trądzikiem i wypryskami na skórze oraz zapobiega powstawaniu zaskórników. Oprócz tego ujędrnia skórę i zwiększa jej elastyczność.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno jest wykorzystywany także w domowej pielęgnacji włosów. Można użyć go do olejowania skóry głowy, całych włosów lub tylko końcówek, zastosować do wykończenia fryzury albo też użyć jako bazy do domowej maski odżywczej, idealnej do włosów suchych i zniszczonych. Regularne stosowanie oleju słonecznikowego sprawia, że włosy stają się mocne oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne, doskonale nawilżone, zdrowe, pełne blasku, a także zabezpieczone przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i wysokiej temperatury. Duża zawartość witaminy E sprawia, że olej słonecznikowy tłoczony na zimno w korzystny sposób działa także na paznokcie, przyspieszając i wspomagając ich wzrost oraz utwardzając płytkę. Jest więc idealnym produktem do łamliwych, kruchych i rozdwajających się paznokci.

Idealny do podkreślenia smaku potraw

Olej słonecznikowy jest zatem powszechnie stosowany w medycynie naturalnej oraz w kosmetyce. Do czego jeszcze można go wykorzystać? Nierafinowany, tłoczony na zimno olej słonecznikowy ze względu na dużą zawartość dobroczynnych składników, przyjemny aromat i w 100% naturalny smak, doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek, surówek, zup, makaronów, sosów, majonezu, pieczywa oraz imprezowych przekąsek. Można dodawać go także do dań przygotowanych z kaszy lub ziemniaków. Wyjątkowy smak, aromat oraz piękny, intensywny kolor wzbogacają potrawy i wydobywają z nich to, co najlepsze.
Specjaliści zajmujący się zdrowym odżywianiem zalecają, by nie stosować tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego do smażenia, gotowania i pieczenia. Wysoka temperatura sprawia, że olej traci swoje dobroczynne właściwości i zaczyna rozkładać się na związki, które w niekorzystny sposób działają na organizm. Dlatego też lepiej pozostać przy stosowaniu oleju wyłącznie na zimno. Dzięki temu można w pełni korzystać z jego bogatego składu, unikalnych właściwości oraz pozytywnego wpływu na zdrowie i samopoczucie, a także cieszyć się wyjątkowymi walorami oraz delikatnym, pięknym smakiem pestek słonecznika.

Postaw na naturę!

Zanim zdecydujesz się na zakup oleju słonecznikowego, zwróć uwagę na producenta. Ważne, by przestrzegał on tradycyjnych metod tłoczenia oraz oferował świeże produkty o naturalnym składzie, bez żadnych ulepszaczy, konserwantów lub dodatków chemicznych. Wybieraj oleje tłoczone na zimno, nierafinowane. Tego typu oleje zawierają dużą ilość dobroczynnych składników oraz cenne dla zdrowia i urody właściwości. Warto dowiedzieć się także, skąd dostarczane są wykorzystywane do tłoczenia ziarna.
Jeśli producent stosuje wyłącznie te pochodzące z polskich, ekologicznych upraw, możesz mieć pewność, że oferowany olej wyróżnia się najwyższą jakością. Zwróć także uwagę na opakowanie – olej powinien zostać przelany do butelki wykonanej z ciemnego szkła, która zabezpiecza przed negatywnym działaniem światła. Aby cieszyć się wyjątkowym smakiem, aromatem i unikalnymi właściwościami oleju jak najdłużej, warto przechowywać go w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *