Olej rzepakowy nierafinowany do smażenia

Olej rzepakowy nierafinowany to bardzo wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Ten niepozorny złocisty płyn zawiera naprawdę wiele cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, K, E oraz D2, a także sterole roślinne. Spożywając go, możemy wspomóc swój organizm, zapobiec powstaniu wielu różnych schorzeń, a także załagodzić istniejące już dolegliwości. Krótko mówiąc – pozwala on w prosty sposób poprawić stan zdrowia i samopoczucie.
Kolejną zaletą oleju rzepakowego jest to, że w kuchni możemy wykorzystać go na naprawdę wiele sposobów. Stanowi świetny dodatek do sałatek i surówek, bardzo dobrze smakuje z chlebem, sprawdza się również podczas pieczenia i duszenia. Oprócz tego oczywiście można wykorzystać również olej rzepakowy nierafinowany do smażenia. Dlaczego warto się na to zdecydować? Poniżej podajemy cały szereg przekonujących argumentów.

Dlaczego olej rzepakowy nierafinowany jest dobry do smażenia? Jakie dania możesz z jego użyciem przygotować?

Zdecydowanie warto postawić na olej rzepakowy nierafinowany jako tłuszcz do smażenia. Dlaczego? Przede wszystkim odznacza się on bardzo przyjemnymi, ziołowo-orzechowym smakiem i aromatem. Ponadto olej nie przenosi zapachów, dzięki czemu może posłużyć do smażenia kilku potraw z rzędu. Oprócz tego jego cechą charakterystyczną jest to, że (w przeciwieństwie do olejów rafinowanych) przygotowywane na nim dania raczej nie chłoną go w nadmiarze – jedzenie jest więc smaczne i mało kaloryczne.
Olej rzepakowy można wykorzystać do smażenia wielu różnych potraw. Przygotujesz na nim zarówno pyszne naleśniki, jak i placki ziemniaczane czy z jabłkami, a także dania mięsne. Co ważne, ma on wyższą temperaturę dymienia niż inne oleje, ponadto dzięki specjalnej technice tłoczenia podczas smażenia nie traci swoich wyjątkowych właściwości odżywczych – a przypomnijmy, że zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, K, E i D2, a także fitosterole.

Do smażenia… i do czego jeszcze? W jaki inny sposób można wykorzystać olej rzepakowy?

Duża zaleta opisywanego tu produktu to fakt, że jest bardzo uniwersalny. Olej rzepakowy nierafinowany wykorzystasz nie tylko do smażenia – oprócz tego ma on również wiele innych zastosowań. Jak już wspomnieliśmy, doskonale nadaje się na bazę dressingów do surówek i sałatek czy sosu winegret – pasuje zwłaszcza do surówki z kiszonej kapusty. Ponadto świetnie sprawdzi się też przy gotowaniu i duszeniu różnych potraw. Można go oczywiście spożywać również oddzielnie, jako bardzo zdrowy suplement diety – jednak przy tak wielu możliwych zastosowaniach kulinarnych nie ma takiej potrzeby.
Jeśli szukasz wysokiej jakości oleju rzepakowego nierafinowanego do smażenia i nie tylko – zachęcamy Cię do nabycia go właśnie w naszym sklepie. Dostępny u nas olej odznacza się najwyższą jakością i bogactwem wielu różnych składników odżywczych. Jest on wytwarzany według tradycyjnej receptury bezpośrednio przed wysyłką do zamawiającego, dzięki czemu klient otrzymuje produkt świeży i o wyjątkowych właściwościach. Zapraszamy do składania zamówień!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *