Olej z ostropestu plamistego – właściwości zdrowotne

Olej z ostropestu to całkowicie naturalny produkt o cennych właściwościach leczniczych. Już od ponad 2000 lat stosowany jest jako naturalny sposób leczenia chorób wątroby, której właściwe funkcjonowanie ma ogromny wpływ na pracę całego organizmu.

Olej z ostropestu GAJA

Ostropest regeneruje uszkodzone komórki oraz oczyszcza z toksyn i szkodliwych substancji. Dzięki powyższym właściwościom stanowi doskonały detoks dla całego organizmu. Zawiera również kwas linolowy, będący silnym przeciwutleniaczem, oraz sylimarynę, która wykazuje działanie przeciwzapalne, oczyszczające, regenerujące oraz antynowotworowe. Sylimaryna stanowi główny składnik leków na wątrobę (takich jak np. Sylimarol). Jednakże, najlepszym jej źródłem są zmielone nasiona oraz olej z ostropestu tłoczony na zimno, które są całkowicie naturalne i najłatwiej przyswajalne. W ziarnach ostropestu znajduje się do 5% sylimaryny.

Główne właściwości zdrowotne oleju z ostropestu:

  • wspiera pracę wątroby i nerek, wspomaga regenerację uszkodzonych komórek oraz oczyszcza organizm z toksyn oraz szkodliwych substancji

    Ostropest plamisty
  • chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu oraz skutkami ubocznymi farmakologii (długotrwałe przyjmowanie niektórych leków)
  • działa odtruwająco, oczyszczająco, regenerująco i ochronnie
  • wspomaga rekonwalescencję po przebytych chorobach wątroby i nerek, przynosi poprawę w stanach zapalnych oraz działa przeciwbólowo
  • wykazuje działanie żółciopędne, przeciwzapalne i rozkurczające
  • łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym
  • działanie antybakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników

Wskazania do zastosowania oleju z ostropestu plamistego:

Choroby wątroby:

  • uszkodzenia wątroby spowodowane działaniem toksyn np.: kuracje antybiotykowe, długotrwałe przyjmowanie leków, nadużywanie alkoholu, chemio- i radioterapia, zatrucia metalami ciężkimi, zatrucia pokarmowe
  • uszkodzenia oraz zaburzenia czynności i funkcjonowania wątroby spowodowane przez choroby wątroby: wirusowe zapalenie wątroby typu C, marskość wątroby, cukrzycę
  • osłona wątroby przy chorobie alkoholowej i odwyku
  • marskości wątroby, zwyrodnienie tłuszczowe, niedoczynność wątroby

Choroby dróg żółciowych:

  • zapalenie dróg żółciowych i woreczka żółciowego
  • kamica żółciowa(profilaktycznie i leczniczo)

Dolegliwości układu pokarmowego

  • mdłości, odbijania
  • zespół jelita drażliwego
  • niedokwasota
  • wzdęcia, wodobrzusze

Pozostałe zastosowania:

  • wspomagająco przy leczeniu nowotworów – naukowcy z Uniwersytetu Kolorado wykazali, że sybilijna, wchodząca w skład sylimaryny, blokuje enzymy odpowiedzialne za rozwój i migrację komórek rakowych.
  • endometrioza – jedna z głównych przyczyn bezpłodności u kobiet
  • zapalenie płuc i opłucnej
  • krwawienie wewnętrzne: krwioplucie, krwawienie z nosa, jelit lub z żołądka, przedłużające się zbyt obfite miesiączki, hemoroidy
  • choroba lokomocyjna i morska
  • migrenowy ból głowy, niskie ciśnienie krwi
  • nerki – stosowanie ostropestu chroni nerki przed toksynami i stłuszczeniem
  • cholesterol i miażdżyca – ostropest to ważny składnik diety antycholesterolowej. Obniża on poziom cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą, udarem oraz chorobą wieńcową
  • leczniczo w zapaleniu krtani, jamy ustnej i dziąseł

Zastosowanie zewnętrzne:

  • Leczenie trudno gojących się ran, procesów ropnych, oparzeń
  • łuszczyca, egzema, nadmierne rogowacenie skóry
  • objawy alergii atopowej i kontaktowej skóry
  • trądzik
Olej z ostropestu GAJA

Jak wybrać najlepszy olej z ostropestu?

Aby olej z ostropestu był pełnowartościowy i skuteczny, muszą zostać zachowane określone warunki. Olej powinien być przede wszystkim:

  • świeży – od jego daty produkcji nie powinno upłynąć więcej niż 2 tygodnie
    tłoczony na zimno
  • nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości oraz sprawia, że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
  • nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
  • przechowywany w lodówce (w temp. 5-10 st.C)
  • sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV

Jeśli powyższe wytyczne są przestrzegane w trakcie produkcji i przechowywania, mamy gwarancję, że wybrany przez nas olej zachował swoje właściwości lecznicze oraz szerokie zastosowanie. Warto zadbać o produkt przygotowany profesjonalnie, w odpowiednich warunkach, dlatego tak ważne jest sprawdzone źródło, z którego zamierzamy go pozyskać. Najlepszej jakości olej z ostropestu – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz w naszej małej, rodzinnej Olejarni Gaja. Zapraszamy do naszego sklepu, by zapoznać się z szeroką ofertą. Zadbaj o swoje zdrowie z nieocenionym olejem z ostropestu i ciesz się nim jak najdłużej. https://olejarnia-gaja.pl/pl/p/Olej-z-ostropestu/41

2 thoughts on “Olej z ostropestu plamistego – właściwości zdrowotne”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *