Dlaczego olej tłoczony na zimno jest zdrowszy?

Ludzie coraz więcej uwagi przywiązują do własnego zdrowia. Duży wpływ na nasz organizm oraz codzienne samopoczucie ma dieta. Żywność pochodzenia naturalnego cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Wybór olejów jest również bardziej przemyślany. Produkty tłoczone na zimno nie są poddawane rafinacji chemicznej i fizycznej, wykazują więc dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Czy warto włączyć je do swojej codziennej diety? Jakie korzyści można dzięki temu uzyskać? Podpowiadamy. 

Olej tłoczony na zimno, czyli jaki?

Olej tłoczony na zimno, co to znaczy? Tłoczenie oleju na zimno jest najstarszą i naturalną metodą jego pozyskiwania. Dzięki wykorzystywaniu mechanicznych procesów olej zostaje wyciśnięty z nasion i owoców roślin oleistych. Wszystko odbywa się bez konieczności wykorzystania wysokiej temperatury lub rozpuszczalników. W procesie produkcji takiego oleju stosowane są specjalne prasy ślimakowe. Temperatura oleju na wyjściu nie przekracza 50 stopni Celsjusza. Po wytłoczeniu oleje są oczyszczane. Zgodnie z obowiązującymi standardami odbywa się to również przy zastosowaniu procesów mechanicznych. Zaliczyć można do nich między innymi wypłukiwanie wodą, filtrację, sedymentację lub wirowanie. W rezultacie taki produkt zachowuje swoje korzystne dla zdrowia właściwości, a także znakomite walory smakowe, które są charakterystyczne dla wykorzystywanego surowca. Oleje tłoczone na zimno cechuje bogactwo smaków oraz zapachów, które doskonale podkreślają spożywane posiłki.

Korzystny wpływ na zdrowie

Ogromną zaletą pozyskiwania oleju za pomocą mechanicznych metod jest uzyskanie produktu bogatego w wiele cennych pod względem żywieniowym składników. Chodzi między innymi o tokoferole, sterole, a także karotenoidy i fosfolipidy, które posiadają właściwości przeciwutleniające. Są one częściowo niszczone podczas procesu przemysłowej rafinacji. Oleje tłoczone na zimno zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Bardzo istotnym elementem jest zawartość kwasów omega-3 i omega-6. Muszą być one dostarczane do ludzkiego organizmu wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie ma możliwości ich wytworzenia w samodzielny sposób. Kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego są dla nas również zdecydowanie cenniejsze od tych, pochodzenia zwierzęcego. Jest to spowodowane tym, że wśród tłuszczów zwierzęcych znajdują się głównie tłuszcze nasycone. Mogą one w niekorzystny sposób wpływać na ludzki organizm. Dobroczynny wpływ na zdrowie wynika oczywiście także z jakości oleju zastosowanego do produkcji surowca, a także warunków jego uprawy, sposobu zbioru, prawidłowego przechowywania oraz czyszczenia. Najlepszy olej uzyskuje się bowiem z nasion czystych, niezniszczonych i dojrzałych. Dobrze, jeśli są to uprawy ekologiczne. Jakość surowca mocno przekłada się na obecność składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. 

Olej tłoczony na zimno czy ciepło?

Wielu konsumentów z pewnością zadaje sobie pytanie, czy lepiej jest wybrać olej tłoczony na zimno czy ciepło? Ogromna ilość olejów, z którymi można spotkać się na rynku, może stanowić problem w momencie dokonywania wyboru. Nie znając właściwości oraz konkretnych, praktycznych zastosowań poszczególnych produktów, bardzo trudno dokonać trafnej decyzji. Olej tłoczony na zimno bez wątpienia posiada wiele korzyści prozdrowotnych. Jak to wygląda w przypadku produktów rafinowanych? Czym w ogóle jest rafinacja i utwardzanie? W procesie rafinacji surowy olej zostaje pozbawiony metali ciężkich. Zaliczyć można do nich rtęć, ołów, arsen lub kadm. W rezultacie staje się on w pełni bezpiecznym produktem i stabilnym tłuszczem o wysokiej jakości. Nie ma więc potrzeby stosowania dodatkowych konserwantów. Olej można także długo przechowywać, bez obawy o utratę jego właściwości. Zdecydowanie groźniejszym procesem jest częściowe utwardzanie olejów roślinnych. Odbywa się to przez ogrzewanie ich w bardzo wysokiej temperaturze, która wynosi około 180-200 stopni Celsjusza, przez okres kilku godzin przy nadciśnieniu z użyciem wodoru. W rezultacie dochodzi do spadku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i tworzenia się szkodliwych dla ludzkiego zdrowia izomerów trans. Biorąc pod uwagę właściwości zdrowotne, lepszym rozwiązaniem będą oleje tłoczone na zimno. Nie wykazują one obecności izomerów trans, podczas gdy w olejach poddawanych rafinacji i dezodoryzacji mogą one występować w ilości około 1%. Pomimo że oleje rafinowane w butelce potrafią prezentować się doskonale, należy pamiętać, że do ich oczyszczania wykorzystuje się wysoką temperaturę oraz chemikalia. W rezultacie dochodzić może do pozbawienia produktu białka, witamin, minerałów, a także wartości odżywczych. 

Jakie oleje warto wykorzystać w swojej kuchni?

Oleje tłoczone na zimno mogą uzupełnić codzienną dietę w niezbędne składniki odżywcze. Którymi produktami warto się zainteresować? Swoje wartości świetnie zachowuje olej lniany. Wpływa on korzystnie na nasz stan zdrowia, ponieważ posiada wysoką zawartość kwasu omega-3 oraz alfa-linolenowego. Olej lniany tłoczony na zimno jest również bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych, które odpowiadają za utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu. Olej z ostropestu wykazuje natomiast silne działanie przeciwzapalne. Zawiera on substancję zwaną sylimaryną, która świetnie sprawdza się podczas leczenia stanów zapalnych wątroby. Olej można również stosować w celu pozbycia się chorób, które swoje źródło posiadają w wyniku styczności z różnymi środkami toksycznymi. Wszechstronne właściwości lecznicze posiadają oleje z czarnuszki. Czarnuszka znana jest ze swojego gorzkiego smaku. Wykorzystuje się ją między innymi do leczenia dróg oddechowych lub schorzeń pojawiających się na skórze. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obecne w tym oleju dobrze sprawdzają się w przypadku osób o niskiej odporności organizmu. Oleje zimnotłoczone wykorzystać można na wiele sposobów. To świetny dodatek do sałatek, dressingów i mięs. Sprawdzi się również w owocowo-warzywnych koktajlach. Warto zaserwować sobie porcję zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *