• olej z czarnuszki
  • Olej z czarnuszki GAJA

Olej z czarnuszki

Od: 24.00

Wzmacnia odporność organizmu

Olej z czarnuszki tłoczony „na zimno” w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Tłoczony metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych ziaren czarnuszki siewnej. Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony  i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie, znajdujące się w nasionach czarnuszki składniki odżywcze, decydujące o jego unikalnych, zdrowotnych właściwościach. Olej z czarnuszki wspomaga budowanie naturalnej odporności organizmu oraz posiada wyjątkowe właściwości antyalergiczne.

Wybierz pojemność:

  • Spożywając średnio 2 łyżeczki oleju dziennie, butelka o pojemności 250 ml wystarcza na 25 dni.
Wyczyść
SKU: O/CZAR Kategoria:

Opis

Olej z czarnuszki z naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Jest on tłoczony na zimno w prasach ślimakowych z wykorzystaniem wypracowanej przez lata metody – nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych ziaren czarnuszki siewnej. Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie, znajdujące się w nasionach czarnuszki, decydujące o jego unikalnych, zdrowotnych właściwościach, składniki odżywcze. Olej z czarnuszki wspomaga budowanie naturalnej odporności organizmu oraz posiada wyjątkowe właściwości antyalergiczne.
Czarnuszka siewna, z której nasion pozyskiwany jest olej, to wyjątkowa roślina o naprawdę doskonałych właściwościach. Należy ona do rodziny jaskrowatych, charakteryzuje się dość długą (10-40 cm) i rozgałęzioną łodygą oraz sporymi (o średnicy do 3 cm) białymi lub błękitnymi kwiatami. Pod względem zdrowotnym najbardziej istotne są jednak znajdujące się w owocach czarnuszki nasiona. Odznaczają się one tak wieloma cennymi właściwościami, że w czasach starożytnych mówiono o nich nawet, że są w stanie wyleczyć wszystko oprócz śmierci. A ponieważ mądrość przodków to coś, z czego zdecydowanie warto czerpać – zachęcamy Cię do sięgnięcia po dostępny w naszym sklepie olej czarnuszkowy.

Olej z czarnuszki – jakie ma właściwości?

Oto najważniejsze właściwości oleju z czarnuszki:

  • wspomaga budowanie naturalnej odporności,
  • działa antynowotworowo,
  • zapobiega cukrzycy,
  • znakomity dla alergików,

Czarnuszka, zwana także „czarnym kminkiem” posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Wspomaga budowanie naturalnej odporności organizmu oraz posiada wyjątkowe właściwości antyalergiczne. Olej z czarnuszki siewnej w ok. 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których większość stanowi kwas linolowy (omega-6), następnie kwas oleinowy (omega-9) oraz kwas alfa-linolenowy (omega-3). Kwasy te są niezastąpione, gdyż wspomagają powstawanie i regenerację komórek oraz regulują pracę całego organizmu. Ponadto olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę oraz liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jedną z ważniejszych składowych oleju stanowi tymochinon – unikatowy olejek eteryczny o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych oraz ochronnych. Wykazuje on działanie antynowotworowe – z licznych badań wynika, iż przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych oraz do zahamowania ich rozwoju.

Kto przede wszystkim powinien sięgnąć po olej z nasion czarnuszki?

Komu przede wszystkim można polecić zażywanie oleju z czarnuszki? Tak naprawdę – właściwie każdemu! Produkt ten doskonale wzmacnia odporność, dzięki czemu będzie wartościowy dla osób, które mają problem osłabieniem organizmu, a także dla tych, które czują się dobrze, ale zwyczajnie wolą zapobiegać niż później leczyć. Po specyfik ten warto sięgnąć przede wszystkim na przełomie sezonów (czyli jesienią i wiosną), kiedy to jesteśmy szczególnie narażeni na różnego rodzaju infekcje – ma działanie nie tylko profilaktyczne, ale też wspomaga powrót do zdrowia, gdy już dojdzie do zachorowania. Dzięki jego właściwościom przeciwzapalnym i antyrakowym będzie pomocny również przy leczeniu nowotworów – taką kurację jednak zawsze lepiej skonsultować najpierw ze swoim lekarzem. Obok osób z osłabioną odpornością olej ten szczególnie dedykowany jest alergikom

Właściwości zdrowotne oleju z nasion czarnuszki:

  • działa przeciwnowotworowo,
  • łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak astma oskrzelowa, katar alergiczny oraz atopowe zapalenie skóry,
  • wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych takich jak wrzody, nadkwasota, refluks,
  • skuteczny w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori,
  • obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi,
  • stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym, przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież, liszaj oraz atopowe
  • zapalenie skóry,
  • poprawia kondycję włosów i paznokci,
  • stosowany w aromaterapii przy chorobach górnych dróg oddechowych.

Olej z czarnuszki zimnotłoczony – jak go stosować?

W jaki sposób najlepiej stosować olej z czarnuszki zimnotłoczony? Najważniejszą zasadą jest to, aby spożywać go zawsze na zimno, gdyż obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte. Zalecane dawkowanie w przypadku osób dorosłych to jedna łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem, natomiast u dzieci – ¼ łyżeczki 2 razy dziennie. Olej można przyjmować oczywiście samodzielnie lub z wodą – jeśli jednak jego smak nie przypadnie Ci do gustu, to nic straconego, gdyż świetnie sprawdzi się także jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak.  Olej z czarnuszki należy bezwzględnie przechowywać w lodówce – wówczas nie straci swoich właściwości.

Olej czarnuszkowy stosować można nie tylko od wewnątrz, lecz także zewnętrznie – w tym przypadku ma on doskonałe właściwości kosmetyczne i świetnie wpływa na urodę. Zaleca się, aby nakładać go zarówno na skórę, jak i włosy, a także paznokcie. Specyfik ten dzięki swoim właściwościom pomaga w leczeniu trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz grzybic. Wspomaga także walkę z alergiami skórnymi, łagodzi zmarszczki oraz wzmacnia włosy i paznokcie.

Skład oleju z nasion czarnuszki – co sprawia, że jest tak bardzo wartościowy?

Co takiego zawiera olej z czarnuszki, że cieszy się tak dobrymi opiniami przyjmujących go osób oraz lekarzy? Otóż obecna jest w nim cała gama cennych składników odżywczych. Należą do nich przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6, omega-9 i omega-3), których w diecie większości z nas brakuje, ale także beta-karoten, witamina E i in. Poniżej prezentujemy szczegółowe informacje dotyczące składu tego specyfiku.

Wartości odżywcze oleju czarnuszkowego:
Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 3700kJ/900kcal
tłuszcz – 100 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone – 20 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 26 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 54 g
węglowodany – 0 g
w tym cukry – 0 g
białko – 0 g
sól – 0 g

Olej czarnuszkowy – gdzie najlepiej go kupić?

Olej z czarnuszki to produkt, który zdecydowanie warto wprowadzić do swojej codziennej diety – co do tego chyba nikt nie ma wątpliwości. Aby jednak móc w pełni cieszyć się wszystkimi jego cennymi właściwościami, powinniśmy go nabyć w sprawdzonym i godnym zaufania miejscu – takim jak na przykład Olejarnia Gaja. Dlaczego jest to tak istotne? Aby ten specyfik był pełnowartościowy, musi on przede wszystkim świeży oraz musi zostać wytłoczony z zachowaniem wszystkich reżimów produkcyjnych tj. w temperaturze nieprzekraczającej 37 stopni, ale oprócz tego również odpowiednio zapakowany i przechowany. My – jako olejarnia z wieloletnią tradycją – jesteśmy w tej kwestii prawdziwymi profesjonalistami i robimy wszystko, aby nasi klienci byli stuprocentowo zadowoleni. Sprzedawane przez nas oleje są tłoczone już po złożeniu na nie zamówienia, co zapewnia świeżość i najwyższą jakość produktu, ponadto wysyłamy je w ciemnych, chroniących przed promieniowaniem UV butelkach. Kolejnym, co wyróżnia nasz olej z czarnuszki, jest jego wyjątkowo atrakcyjna cena. Zapraszamy do składania zamówień!

Pochodzenie czarnuszki siewnej

Czarnuszka siewna pochodzi z kontynentu azjatyckiego, rośnie także dziko w basenie Morza Śródziemnego. Pierwotnie czarnuszka siewna rosła na terenie dzisiejszego Iraku i Turcji. W Polsce jest ona rośliną uprawną. Znana jest również pod następującymi nazwami: kminek egipski, kolendra siewna, kminek czarny, czarnucha czy kąkolnica. Stosowana z powodzeniem już w starożytności przy leczeniu chorób serca oraz chorób psychicznych, do dziś doceniana jest za swoje prozdrowotne właściwości oraz wykorzystywana w przemyśle spożywczym, oraz kosmetycznym.

Wygląd, zapach i smak czarnuszki siewnej

Czarnuszka siewna to roślina jednoroczna, która kwitnie między czerwcem a wrześniem. Charakterystyczne są szczególnie jej piękne niebieskie lub białe kwiaty z zabarwionymi na niebiesko końcówkami. Jej owoce składają się z kilku całkowicie ze sobą zrośniętych mieszków, które zawierają czarne, trójgraniaste nasiona. Smakiem przypominają natomiast kminek i mają intensywny, korzenny zapach. Są drobne, czarnego koloru i mają kanciaste kształty. Nasiona czarnuszki zbierane są wczesną jesienią, gdy mieszki zmieniają barwę na brązową. Z ziaren czarnuszki można tłoczyć olej lub zjeść je w całości, lub zmielone.

Jak pozyskuje się olej z czarnuszki siewnej?

Olej z czarnuszki siewnej pozyskuje się w ten sposób, że jest on tłoczony na zimno i nie poddaje się go rafinacji. To dlatego zachowuje on wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Tłoczenie na zimno to proces, który odbywa się prasach ślimakowych w temperaturze tłoczenia nie większej niż 50° C, przy odpowiednich ustawieniach technicznych. W ten sposób uzyskuje się olej o niezmienionych parametrach biochemicznych, który można dalej wykorzystywać.

Co zawiera czarnuszka siewna?

Czarnuszka siewna to niezwykła roślina, która zawiera różnorodne kwasy tłuszczowe, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe, fosfolipidy i fitosterole, flawonoidy i saponiny, białka – osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów – i węglowodany, alkaloidy, czy witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotyna, związki mineralne takie jak cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód i potas. Jej skład chemiczny sprawdza się zatem doskonale w branży spożywczej i kosmetycznej.

Właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne:

  • działa przeciwnowotworowo
  • łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak astma oskrzelowa, katar alergiczny oraz atopowe zapalenie skóry.
  • wspomaga leczenie dolegliwości żołądkowych takich jak wrzody, nadkwasota, refluks
  • skuteczny w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori
  • obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.
  • stosowany zewnętrznie chroni skórę przed poparzeniem słonecznym, przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupiez, liszaj oraz atopowe zapalenie skóry
  • poprawia kondycję włosów i paznokci.
  • stosowany w aromaterapii przy chorobach górnych dróg oddechowych

Zastosowanie

Może być stosowany wyłącznie na zimno (obróbka termiczna niszczy prozdrowotne substancje w nim zawarte), jako dodatek do sałatek, zup, sosów, twarogów, kasz itp. Potrawom tym nadaje korzenny smak. Dorośli: 1 łyżeczka 2 razy dziennie, przed posiłkiem. Dzieci: ¼ łyżeczki 2 razy dziennie.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna 3700kJ/900kcal

tłuszcz                                                                 –              100 g

w tym

kwasy tłuszczowe nasycone                     –              20 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone   –              26 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone    –              54 g

węglowodany                                                 –              0 g

w tym cukry                                                     –              0 g

białko                                                                  –              0 g

sól                                                                        –              0 g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olej z czarnuszki dla dzieci

Dzieci są o wiele bardziej narażone na różnego rodzaju problemy zdrowotne niż dorośli – dzieje się tak ze względu na nieukształtowany jeszcze układ odpornościowy maluchów. Nic więc dziwnego, że rodzice starają się na wszelkie sposoby wzmacniać organizmy swoich kilkulatków. Nie bez powodu zresztą mówi się, że o dzieci dbamy bardziej niż o siebie samych. Jednym […]

Czytaj więcej

Olej z czarnuszki zastosowanie

Olej z czarnuszki to doskonały środek o szerokim spektrum działania. Posiada on cały szereg właściwości zdrowotnych, ponadto może być stosowany i przez dorosłych, i przez dzieci. Można go przyjmować zarówno profilaktycznie, jak i w celu zwalczenia konkretnych dolegliwości. Jest pomocny m.in. przy alergiach, problemach skórnych, a także schorzeniach układu pokarmowego i krążenia. Chcesz się dowiedzieć, […]

Czytaj więcej

Olej z czarnuszki właściwości

Olej z czarnuszki to bardzo wartościowy produkt, który ma wiele cennych właściwości. Co warto o nim wiedzieć? Powstaje on poprzez wyciskanie z nasion czarnuszki siewnej, czyli rośliny z rodziny jaskrowatych, której działanie zdrowotne było znane już w starożytności. Czarnuszka charakteryzuje się długą łodygą (od 10 do 40 cm), a także sporymi różnokolorowymi kwiatami. Najbardziej godne […]

Czytaj więcej
Olej z czarnuszki

Czarnuszka jako przyprawa – zastosowanie w kuchni

Czarnuszka to roślina o całej gamie zastosowań. Choć znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości zdrowotnych, nie wolno zapominać również o jej walorach smakowych, które sprawiają, że czarnuszka świetnie sprawdza się w kuchni. Uwielbiasz gotować? Lubisz eksperymenty kulinarne? W takim razie czarnuszka koniecznie powinna znaleźć się w kolekcji Twoich przypraw. Jeśli jeszcze jej nie wypróbowałeś, […]

Czytaj więcej

Olej z czarnuszki włosy i skórę głowy

Włosy to jedna z największych ozdób każdej kobiety. Gdy są ładne, gęste i zadbane, dodają więcej uroku niż najlepsze nawet kosmetyki i najdroższa biżuteria. Dlatego zdecydowanie warto dbać o swoje pasma i stosować odpowiednio dobraną do nich pielęgnację. Jednym ze środków, który dobrze mieć w swojej łazience, jest olej z czarnuszki – działa on na […]

Czytaj więcej