Jaki olej roślinny jest najzdrowszy?

Jaki olej roślinny jest najzdrowszy Naturalne oleje tłoczone na zimno - Olejarnia Gaja

Będąc w kuchni i przygotowując potrawy, z pewnością niejednokrotnie zastanawiasz się, jaki olej roślinny jest najzdrowszy? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, gdyż wpływa na nią wiele czynników. Warto wspomnieć, że oleje roślinne nie od dziś uznawane są za najzdrowsze tłuszcze i owszem – nie dzieje się tak bez przyczyny. Jak jednak wybrać ten najlepszy? Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci i do czego ma być wykorzystany.

Olej roślinny – właściwości

Oleje roślinne na tle innych wyróżnia obecność jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie tylko znacznie zmniejszają stężenie całkowitego cholesterolu we krwi, ale także wpływają na stosunek LDL i HDL z okazałym wskazaniem na „dobry” cholesterol, dzięki czemu hamują rozwój takich chorób, jak miażdżyca, nadciśnienie czy nowotwory. Oprócz tego oleje roślinne są także cennym źródłem kwasów omega-6 oraz omega-3. Warto pamiętać, że oba powinny być dostarczane do organizmu w odpowiednich proporcjach, by w pełni mógł on wykorzystać ich właściwości. Kwasy omega-3 ze świeżo wytłoczonego oleju ulegają rozkładowi na skutek kontaktu z powietrzem i światłem w ciągu zaledwie kilkunastu godzin, dlatego licząc na te właściwości oleju roślinnego, należy spożywać m.in. olej lniany, czy z orzechów włoskich na krótko po wytłoczeniu. 

Oleje roślinne są również nieocenionym źródłem witaminy E, nie bez powodu nazywanej witaminą młodości. Jest to antyoksydant, który z sukcesem pozbywa się z organizmu wolnych rodników, co przede wszystkim ma na celu uchronienie przed typowymi chorobami cywilizacyjnymi. Dodatkowo witamina E bezpośrednio wpływa na młody wygląd skóry.

Olej do smażenia – który najzdrowszy?

Najzdrowszy olej roślinny, czyli który? Wybór zależy od sposobu wykorzystania. Zacznijmy od smażenia. Należy wziąć pod uwagę fakt, jak długo mamy zamiar smażyć i w jakiej głębokości. Warto też podkreślić, że dania zawsze przygotowujcie na odpowiednio rozgrzanym tłuszczu.  W ten sposób w znacznie mniejszym stopniu zostanie on wchłonięty przez potrawę i będzie zwyczajnie zdrowsza. Ewentualny nadmiar należy wytrzeć ręcznikiem papierowym, przeznaczonym do kontaktu z żywnością. Co to znaczy dobrze rozgrzanym? Łatwo to sprawdzić. Jeżeli olej zaczyna się dymić, to jego temperatura już jest za wysoka!

Olejarnia Gaja - Logo

Czy do smażenia możemy wybierać olej rafinowany? Zdecydowanie nie. Musimy pamiętać, że olej rafinowany jest szkodliwy, gdyż zastosowany w jego przypadku proces rafinacji sprawia, iż powstają szkodliwe izomery trans, które mają działanie m.in. rakotwórcze. Do smażenia powinniśmy używać wyłącznie olejów nierafinowanych.

Który olej będzie najzdrowszy do smażenia? Olejami nierafinowanymi, który możecie pod pewnymi  warunkami wykorzystać do krótkiego smażenia lub duszenia na małym ogniu, jest olej rzepakowy i kokosowy. Oleje te mają temperaturę dymienia podobną do masła. W przypadku oleju rzepakowego jest to około 140 stopni, natomiast kokosowego około 180 stopni. Należy pamiętać, że olej kokosowy jako olej o dużym udziale nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinien być używany codziennie. Na końcu należy uwypuklić złotą zasadę – jeżeli olej roślinny podczas smażenia zmienił barwę lub zaczął nieprzyjemnie pachnieć, należy go natychmiast wymienić. Absolutnie nie smażcie potraw np. na głębokim tłuszczu! Z takim praktykami wciąż można się spotkać w wielu restauracjach oraz barach szybkiej obsługi.

Dobre oleje do sałatek

Wiemy już, że najlepszym wyborem do smażenia są oleje nierafinowane. A jakie oleje będą dobre do sałatek, polewania gotowych dań? Na pewno warto zwrócić uwagę na olej lniany, konopny, z pestek dyni czy z orzechów włoskich. Dlaczego właśnie te? Olej lniany jest skarbnicą kwasów Omega-3, niezbędnych dla naszego organizmu. Są to najlepsze tłucze, które uczestniczą w transporcie tlenu w organizmie. Jeżeli ich nie posiadamy, hemoglobina dobiera sobie te gorsze, z konieczności nawet tłuszcze trans. Te ostatnie, nagminnie występujące w gotowych produktach „duszą” nasze komórki powodując procesy nowotworowe. Pozostałe trzy proponowane przez nas, oprócz pozytywnego wpływu na organizm,  mają fantastyczny smak ubogacający charakter potrawy, do której go dodacie.

Podsumowując, aby korzystać z oleju zdrowo, należy znać jego właściwości oraz odpowiednio go stosować. W przeciwnym razie nawet najzdrowszy olej roślinny nie będzie miał pozytywnego i zdrowotnego wpływu na nasz organizm. Co więcej, źle zastosowany może wręcz Wam zaszkodzić!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *