Nasiona ostropestu

Od: 6.00

Nasiona ostropestu stanowią doskonałe źródło naturalnej sylimaryny, skuteczne w leczeniu chorób wątroby.

Wybierz wagę:

Wyczyść
SKU: Z/OSTR Kategoria:

Opis

Sklep internetowy Olejarnia Gaja oferuje najwyższej jakości nasiona ostropestu plamistego, które pochodzą od polskich producentów, z terenów czystych ekologicznie. Ziarna te stanowią doskonałe źródło naturalnej sylimaryny i są bardzo skuteczne w leczeniu chorób wątroby. Ostropest plamisty to uprawna, dziko rosnąca roślina, która należy do rodziny astrowatych. Co ją wyróżnia? Ma ostro zakończone, kłujące liście i charakterystyczne fioletowe kwiaty. Przypomina oset, ale odróżnia się od niego wysokością – ostropest może osiągnąć nawet dwa metry długości. Do celów leczniczych wykorzystywane są ziarna tej niezwykłej rośliny.

Opis – ostropest plamisty

Ostropest plamisty ma silne działanie odtruwające. Zawiera sylimarynę, niezwykle cenną i rzadką substancję, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, detoksykujące (oczyszczające), antynowotworowe oraz przeciwzapalne. Dzięki temu wspiera pracę wątroby i nerek, wspomaga regenerację uszkodzonych komórek oraz oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu oraz skutkami ubocznymi farmakologii.
Ostropest uważany jest także za jedno z najbogatszych źródeł dobrze przyswajalnej witaminy E, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Szczególnie zalecany osobom cierpiącym na choroby wątroby takie jak wirusowe zapalenie wątroby typu A, B i C, marskość, żółtaczka zakaźna, choroba alkoholowa oraz inne zatrucia.

Podstawowe zastosowanie ostropestu

Nasiona ostropestu można spożywać w postaci całych ziaren lub w postaci zmielonej – wówczas należy je przechowywać szczelnie zamkniętym opakowaniu. Dawkowanie: 1 łyżeczka dziennie (profilaktyka), w stanach chorobowych 2-3 łyżeczki 2 razy dziennie. Ostropest można spożywać samodzielnie, popijając wodą lub zalewając ziarna wrzątkiem. Nasiona można stosować jako dodatek do sałatek, zup, past, owsianek oraz koktajli.

Sylimaryna – podstawowy składnik ostropestu

Ziarna ostropestu zawierają kwas linolowy, który jest silnym przeciwutleniaczem, oraz substancję leczniczą – sylimarynę, która wykazuje działanie przeciwzapalne, oczyszczające, regenerujące oraz antynowotworowe. Sylimaryna stanowi główny składnik popularnych leków na wątrobę, jednakże jej najlepszym źródłem są zmielone nasiona oraz olej z ostropestu (pozyskiwany metodą tłoczenia) na zimno. To naturalne i najłatwiej przyswajalne formy tego produktu. Sylimaryna skutecznie regeneruje uszkodzoną alkoholem bądź lekami wątrobę oraz chroni ją przed działaniem trucizn i toksyn.
Ta substancja lecznicza zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Inne składniki ostropestu to m.in. kwasy organiczne o działaniu antybakteryjnym i żółciopędnym, które efektywnie wspomagają trawienie; sterole roślinne, które obniżają poziom cholesterolu; garbniki, które wykazują działanie ściągające i przeciwzapalne; kwas linolowy, który chroni przed chorobami układu krążenia i nowotworami, a także przyspiesza metabolizm i leczy choroby skóry, np. łuszczycę.

Zakres działania ostropestu

Ostropest plamisty w ziarnach ze sklepu Olejarnia Gaja jest zalecany w leczeniu wirusowego zapalenia wątroby oraz w przypadku jej stłuszczenia bądź uszkodzenia (alkoholem, toksycznymi substancjami i lekami). Zaleca się go osobom borykającym się z kamicą żółciową, nieżytem dróg żółciowych, wysokim poziomem cholesterolu czy stanami zapalnymi skóry.
Stosuje się go w dolegliwościach żołądkowych takich jak wzdęcia czy zgaga, a także na migreny czy endometriozę. Osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną mogą go zażywać przed podróżą, aby nie odczuwać niekomfortowych dolegliwości. Jak widać, zakres działania ostropestu plamistego jest naprawdę szeroki.

Formy występowania ostropestu na rynku

Na rynku dostępne są różne formy tego produktu. Można kupić ostropest w ziarnach, zmielony, w postaci tabletek lub kapsułek. Dostępny jest też olej z ostropestu. Najwięcej właściwości zachowują jednak całe ziarna, które mają neutralny smak, więc z jednej strony gwarantują wszechstronne działanie, a z drugiej nie zmieniają smaku potrawy.
Mielony ostropest plamisty można z kolei używać do robienia herbaty. Wystarczy zalać gorącą wodą dwie łyżeczki proszku i pić taki napar 2-3 razy dziennie. Najlepiej kupować ostropest w postaci całych ziaren i mielić je bezpośrednio przed użyciem. Ostropest można stosować profilaktycznie oraz w stanach chorobowych (wówczas można delikatnie zwiększyć dzienną dawkę).

Olej z ostropestu

Cennym produktem pozyskiwanym z ziaren ostropestu plamistego jest olej tłoczony na zimno, który wykazuje liczne właściwości zdrowotne i cieszy się świetnymi opiniami konsumentów. Wspiera on pracę wątroby i nerek, a także wspomaga regenerację uszkodzonych komórek oraz efektywnie oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu oraz skutkami ubocznymi farmakologii (sprawdzi się przy długotrwałym przyjmowaniu niektórych leków). Działa odtruwająco, oczyszczająco, regenerująco i ochronnie.
Olej pozyskiwany z ostropestu wspomaga rekonwalescencję po przebytych chorobach wątroby i nerek, a także przynosi poprawę w stanach zapalnych oraz działa przeciwbólowo. Wykazuje działanie żółciopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowy, działanie antybakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie, a także chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Aby zyskać gwarancję najlepszych efektów, warto zakupić dobrej jakości produkt pozyskiwany w rodzinnej Olejarni Gaja.

Zastosowanie

Nasiona ostropestu można spożywać w postaci całych ziaren lub w postaci zmielonej – wówczas należy je przechowywać szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Dawkowanie: 1 łyżeczka dziennie (profilaktyka), w stanach chorobowych 2-3 łyżeczki 2 razy dziennie.

Ostropest można spożywać samodzielnie, popijając wodą lub zalane wrzątkiem. Nasiona ostropestu stosujemy także jako dodatek do sałatek, zup, past, owsianek oraz koktajli.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olej z ostropestu na włosy

Każdy z nas marzy o pięknych i zdrowych włosach. Jednak wiele osób ma problemy z szybko przetłuszczającymi się kosmykami, przesuszonymi i rozdwajającymi końcówkami, a także uszkodzonymi pasmami. W takich sytuacjach za wszelką cenę staramy się odpowiednio pielęgnować włosy za pomocą różnych kosmetyków odżywczych, a także o ratunek prosimy profesjonalistę udając się do salonu fryzjerskiego. Jednak […]

Czytaj więcej

Ostropest plamisty – jak zażywać i dawkować

Ostropest plamisty to dziko rosnąca roślina o wspaniałych właściwościach, które doskonale wpływają na ludzki organizm i znacznie poprawiają zarówno zdrowie, jak i samopoczucie. Warto włączyć ten suplement do swojej codziennej diety, by w szybkim czasie zauważyć doskonałe efekty. Poznaj już dziś działanie ostropestu plamistego i dowiedz się, jak go dawkować. Ostropest – jak działa? Ostropest […]

Czytaj więcej

Ostropest mielony czy w ziarnach?

Ostropest to rosnąca na dziko roślina, należąca do grupy astrowatych. Zwany jest również pod inną nazwą – oset mleczny, przez co z wyglądu bardzo łatwo pomylić ją z popularnym ostem, który zna każdy z nas. Charakteryzuje się ostro zakończonymi i mocno kłującymi liśćmi, a także kwiatami w kolorze fioletowym. Roślina ta może osiągać nawet 2 […]

Czytaj więcej
Olej z ostropestu GAJA

Ostropest – jakie ma właściwości?

Ostropest należy do rodziny astrowatych, a jego łacińska nazwa to Sybilum marianum. Ostropest rośnie głównie dziko, ale niekiedy jest również uprawiany. Można go spotkać zarówno w krajach śródziemnomorskich, niektórych częściach Azji, jak i w Polsce. Roślinę tę rozpoznasz przede wszystkim po dość charakterystycznym wyglądzie. Przede wszystkim ostropest jest dość wysoki – niekiedy może osiągnąć nawet […]

Czytaj więcej

Ostropest plamisty mielony – zastosowanie

Ostropest to roślina należąca do rodziny astrowatych. Można ją spotkać rosnącą dziko, jednak w niektórych regionach jest również uprawiana. Jej cechami charakterystycznymi są znaczna wysokość (nawet do 2 m), kłujące, ostro zakończone liście z białymi plamami (stąd nazwa) oraz fioletowe kwiaty. Pod względem leczniczym jednak najbardziej interesujące są jej nasiona, które zawierają cały szereg cennych […]

Czytaj więcej