• Olej kokosowy nierafinowany, 100% naturalny
  • Naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno - Olejarnia Gaja
  • Olej kokosowy nierafinowany, 100% naturalny
  • Olej kokosowy nierafinowany, 100% naturalny

Olej kokosowy nierafinowany, 100% naturalny

(1 opinia klienta)

Od: 19.00

✔️ 100% naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno
✔️ wspomaga odchudzanie
✔️ szerokie zastosowanie
✔️ świeży olej kokosowy
✔️ nieoczyszczony i nierafinowany

Wybierz pojemność:

  • Stosując średnio 2 łyżki oleju dziennie, słoik 900 ml wystarcza na miesiąc

Oleje tłoczone na świeżo - Olejarnia Gaja Oleje 100% naturalne zimnotłoczone - Olejarnia Gaja Oleje tłoczone na zimno - Olejarnia Gaja Oleje bez konserwantów, naturalne - Olejarnia Gaja Oleje niemodyfikowane genetyczne, bez GMO - Olejarnia Gaja Oleje nierafinowane - Olejarnia Gaja

Opis

Olej kokosowy tłoczony na zimno

Nasza rodzinna Olejarnia Gaja pragnie zaoferować najwyższej jakości olej kokosowy tłoczony na zimno, który znajdziesz u nas w atrakcyjnej cenie. Tłoczony przez nas naturalny olej zawiera około 90% tłuszczów nasyconych, które są jednym z podstawowych źródeł energii dla człowieka – są łatwo trawione i przyswajane. Jest nieoczyszczony i nierafinowany.

Olej kokosowy zimnotłoczony z naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny, tłoczony na zimno, w temperaturze do 40°C, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości odżywcze. Zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta. Jest nierafinowany oraz nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Olej przeznaczony jest do spożywania zarówno na zimno, jak i do smażenia, oraz do stosowania zewnętrznego jako naturalny kosmetyk. Posiada piękny, delikatny zapach i aromat orzecha kokosowego.

Olej kokosowy inaczej masło lub tłuszcz kokosowy to olej roślinny uzyskiwany z miąższu orzecha palmy kokosowej. W temperaturze pokojowej ma formę twardej, białej masy. Natomiast po podgrzaniu konsystencja oleju kokosowego zamienia się w jasnożółtą i płynną. Występuje w różnych odmianach m.in. jako czyste oleje kokosowe lub rafinowane, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia, a także oliwa kokosowa. Na jakość produktu wpływa szereg czynników – od jakości surowca, z którego powstaje, po miejsce jego produkcji – najlepsze pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Jednym z lepszych rodzajów tłuszczu kokosowego jest olej kokosowy z kopry, czyli wysuszonego miąższu kokosowego. Jego jakość będzie zależała od jakości kopry i sposobu tłoczenia. Wiele osób odradza natomiast olej kokosowy z Indonezji, wskazując na jego słabą jakość czy na ten pochodzący ze Sri Lanki, gdzie występują znaczne wahania w zakresie jakości oleju kokosowego. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem sięganie po produkty ze sprawdzonych źródeł, czego przykładem jest nasza rodzinna olejarnia.

 

Naturalny olej kokosowy – właściwości zdrowotne

Określany jako „najzdrowszy olej na ziemi” olej kokosowy zawiera szereg witamin z grupy B, C i E, kwas foliowy oraz minerały – potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Skład oleju kokosowego to również kwas laurynowy (ten sam, który występuje w mleku matki) o właściwościach antybakteryjnych i antywirusowych, dzięki czemu wzmacnia naturalną odporność organizmu. Zawarty w oleju kokosowym kwas kaprylowy posiada właściwości przeciwgrzybiczne. Produkt ten jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale działa odchudzająco – szczególnie na otyłość brzuszną. Dzięki zawartości naturalnych antyoksydantów spowalnia procesy starzenia, uelastycznia i ujędrnia skórę. Bogaty skład sprawia, że olej z kokosa ma liczne walory zdrowotne. Regularne stosowanie oleju kokosowego pozwoli zapobiec wielu dolegliwościom i profilaktycznie zadbać o Twoje zdrowie.

Olej kokosowy – zastosowanie w lecznictwie:

  • wspomaganie odchudzania;
  • obniżanie poziomu złego cholesterolu;
  • wzmacnianie odporności organizmu;
  • działanie antywirusowe (sprawdzi się na opryszczkę, grypę, przeziębienie);
  • eliminacja bakterii powodujących wrzody i infekcje dróg moczowych, łagodzenie objawów w chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego);
  • działanie probiotyczne podczas antybiotykoterapii;
  • działanie przeciwalergiczne – łagodzi katar sienny;
  • wspomaganie leczenia wielu chorób skóry (łuszczyca, egzema, łupież, trądzik) i zapobieganie wypadaniu włosów;
  • przyspieszanie gojenia ran, odparzeń oraz ukąszeń owadów;
  • zastosowanie do pielęgnacji niemowląt oraz do pielęgnacji piersi u matek karmiących;
  • działanie nawilżające i odżywcze – to doskonały balsam, który będzie pomocny w walce z rozstępami i cellulitem;
  • działanie przeciwzmarszczkowe;
  • środek do pielęgnacji zębów – wzmacnia szkliwo, dziąsła oraz wybiela zęby;
  • specyfik do demakijażu twarzy i oczu – nie uczula, odżywia;
  • środek do pielęgnacji podrażnień błony śluzowej okolic intymnych;
  • stosowanie jako olejku do masażu, opalania, do kąpieli.

Dowiedz się więcej:

Olej kokosowy – zdrowy czy szkodliwy?

 

Zastosowanie

Olej z kokosa do smażenia, pieczenia nada się doskonale. Poradzi sobie również na zimno – do koktajli owocowych czy smarowania pieczywa. Nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans. Zastosowanie oleju kokosowego nie kończy się jednak na kuchni – jest także niezastąpiony do stosowania zewnętrznego na skórę i włosy, zarówno w celach kosmetycznych, jak i leczniczych. Sprawdź, do czego można używać oleju kokosowego.

 

Naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno - Olejarnia Gaja
Naturalny olej kokosowy – Olejarnia Gaja

 

Bio olej kokosowy – zastosowanie w kuchni

Olej z kokosa doskonale znosi wysokie temperatury, dzięki czemu świetnie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia. Można go używać również na zimno i dodawać do koktajli czy letnich deserów. Aby dostarczyć go do organizmu, wystarczy codziennie dodawać go do kawy lub herbaty. Zatem, ile oleju kokosowego do kawy należy dodać, aby spełnił swoją funkcję? Wystarczy jedna łyżeczka na kubek lub filiżankę ulubionego napoju. Produkt ten to świetna alternatywa dla masła – nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów trans, jest też całkowicie naturalny. Aromat kokosowy jest w nim ledwo wyczuwalny, a po podgrzaniu do bardzo wysokich temperatur niemal całkowicie zanika, dlatego olej kokosowy do smażenia nada się o wiele bardziej niż inne tłuszcze. Zatem, co smażyć na oleju kokosowym? Praktycznie wszystko – ryby, mięsa, naleśniki, placuszki, jajka, warzywa czy owoce morza.

Dania przygotowane z użyciem tego tłuszczu roślinnego są bardzo smaczne oraz niskokaloryczne. Wszechstronne zastosowania oleju kokosowego, pozwalają wykorzystać go do przygotowywania zup, zapiekanek czy ciast, a także roślinnego smalcu z cebulą, czosnkiem i szczyptą soli. Warto wypróbować olej kokosowy jadalny do koktajli lub smoothie – aby uzyskać pyszny napój, wystarczy zmiksować banana, gruszkę i kilka liści szpinaku czy jarmużu, a do tego dodać pół łyżeczki oleju. W ten sposób płynna przekąska wzbogaci się o dodatkowe właściwości odżywcze, a organizm przyswoi witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K), które są zawarte w warzywach i owocach.

 

Jakie zastosowanie ma olej kokosowy w kosmetyce?

Na co olej kokosowy może przydać się w Twojej łazience? Niemalże do wszystkiego. Dzięki swoim dobroczynnym właściwościom z olejem kokosowym zadbasz o swoją twarz, ciało oraz włosy.

Olej kokosowy – zastosowania w kosmetyce:

  • jako pomadka ochronna – kokos (olej) wykazuje działanie ochronne oraz nawilżające, dlatego możesz używać go jako pomadki ochronnej, zwłaszcza zimą, kiedy wysuszone i spierzchnięte usta wymagają szczególnej troski;
  • środek do demakijażu – olej kokosowy jest bardzo delikatny, dlatego świetnie sprawdzi się u osób z wrażliwą cerą do usuwania makijażu. Radzi sobie nawet z usuwaniem wodoodpornych kosmetyków;
  • płyn do płukania jamy ustnej – olejek kokosowy zastosowanie znalazł również w pielęgnacji jamy ustnej. Wszystko za sprawą kwasu laurynowego, który sprawia, że ma on właściwości przeciwzapalne oraz bakteryjne. Może być użyty zarówno do płukania jamy ustnej, jak i stworzenia domowej pasty do zębów;
  • balsam do ciała – właściwości odżywcze i nawilżające czynią olej kokosowy świetnym zamiennikiem balsamu do ciała lub bazą do wszystkich preparatów nawilżających. Olej kokosowy zapewni Twojej skórze młodość i sprężystość na dłużej;
  • peeling – mieszając olej kokosowy z cukrem, uzyskasz naturalny peeling do ciała, który świetnie usuwa martwy naskórek i jednocześnie nawilża Twoją skórę. Może być stosowany zarówno na całe ciało, jak i twarz;
  • odżywka do włosów – do czego olej kokosowy może przydać się w pielęgnacji włosów? Wmasowanie kilku łyżeczek oleju w skórę głowy i trzymanie go przez kilka godzin pomoże w pozbywaniu się łupieżu, a naniesiony na wilgotne końcówki włosów, nawilży je i odżywi.

 

Dowiedz się więcej:

Kuracja olejem kokosowym na włosy

Olej kokosowy w kosmetyce

Olej kokosowy – zdrowa cera

Zastosowanie oleju kokosowego w pielęgnacji dzieci i niemowląt

 

Olej kokosowy na insulinooporność

Odporność na insulinę przekłada się na problemy z wagą. Osoba cierpiąca na insulinooporność może spożyć niewielką ilość węglowodanów i przytyć, podczas gdy osoba właściwie reagująca na insulinę może schudnąć, spożywając taką samą ilość kalorii. Jak to wygląda w praktyce? Po spożyciu węglowodanów wzrasta poziom cukru we krwi. Organizm (a konkretnie trzustka) otrzymuje wówczas informację ponaglającą do produkcji insuliny. Osoby, które są na nią odporne, muszą dostarczyć jej znacznie więcej. Produkowanie większych ilości insuliny jest bardzo niebezpieczne dla wagi, ponieważ wyższy poziom tego hormonu powoduje automatyczne odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Jest jednak rozwiązanie – wszyscy borykający się z takimi problemami, powinni sięgnąć po naturalny, który pomaga w usprawnieniu wydzielania insuliny i uwrażliwieniu na nią komórek, dzięki czemu odwraca skutki insulinooporności.

 

Czy olej kokosowy odchudza?

Olej kokosowy może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ponieważ nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale ją redukuje. Nie odkłada się, ale zamienia tłuszcz na energię i przyspiesza przemianę materii, co wpływa na spalanie kalorii. Dania z olejem kokosowym są bardzo sycące – na długo zaspokajają głód. Osoby, które dodają ten produkt do potraw, znacznie rzadziej sięgają po przekąski między posiłkami, ograniczając w ten sposób ilość spożywanych kalorii. Ponadto olej kokosowy pomaga usuwać toksyny z organizmu oraz reguluje pracę układu pokarmowego. W ten sposób gwarantuje systematyczne wypróżnienia, co pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami.

 

Olej kokosowy – skład, który zapewnia smukłą sylwetkę

Olej kokosowy jest jedynym na świecie tłuszczem naturalnym o niskiej zawartości energetycznej. W 100 g produktu znajduje się zaledwie 690 kalorii, natomiast w takiej samej ilości pozostałych olejów jest średnio 900 kalorii. Jest szybko trawiony i łatwo przyswajalny przez organizm, a także poprawia wchłanianie wielu składników odżywczych. Zawiera bogactwo naturalnych witamin (E, B, C) i minerałów (Ca, Mg, Na, Zn, K, P) oraz aminokwasów.

Odchudzające działanie oleju kokosowego wynika ze specyficznej budowy produktu. W ok. 90% składa się on ze średniołańcuchowych trójglicerydów, czym różni się od innych tłuszczów stosowanych w codziennej diecie. Zdecydowana większość (aż 98%) produktów spożywczych zawiera kwasy tłuszczowe o długich łańcuchach. Aby organizm je przyswoił, muszą zostać podzielone na mniejsze części, które wraz z krwią transportowane są do tkanek, w których się odkładają, powodując tycie. Kokosowy olej diametralnie różni się od innych dostępnych produktów oleistych. Przede wszystkim składa się z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, które są trawione i metabolizowane w inny sposób niż pozostałe tłuszcze – nie muszą być dzielone na mniejsze fragmenty i trafiają bezpośrednio do komórek, gdzie od razu są spalane i wykorzystywane przez organizm do produkcji energii. Dzięki temu olej z kokosa nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, a wprost przeciwnie – wywołuje wzrost dostępnej energii i stymuluje metabolizm, a to skutkuje szybszym spalaniem kalorii.

 

Właściwości w kontekście odchudzania?

„Odchudzające właściwości” oleju kokosowego polegają właśnie na tym, że dodając go do posiłku, można zmniejszyć jego rzeczywistą kaloryczność. Po jedzeniu organizm otrzymuje solidną dawkę energii, co powoduje przyspieszenie przemiany materii i szybsze spalanie. Oznacza to, że mniejsza ilość kalorii pozostanie niewykorzystana i nie zmagazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej. Śmiało można stwierdzić, że ten olej z jednej strony pomaga zachować smukłą sylwetkę, a z drugiej przyspiesza usuwanie tłuszczów, które zostały już zmagazynowane w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego coraz częściej mówi się o tym, że osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów i cierpiące na otyłość brzuszną powinny spożywać olej kokosowy na co dzień. Niektórym dokuczają fałdki tłuszczu w okolicach brzucha – to problem borykających się z nadwagą, ale coraz częściej osoby szczupłe też skarżą się na odkładanie tłuszczu właśnie w tych okolicach. To problem estetyczny i przede wszystkim zdrowotny, ponieważ otyłość brzuszna może doprowadzić do wielu poważnych kłopotów ze zdrowiem takich jak zaburzenia przemiany materii, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych oraz znaczne pogorszenie jakości życia.

Dowiedz się więcej:

Olej kokosowy – tłuszcz, który odchudza!

 

Dawkowanie

Optymalne dawkowanie oleju kokosowego to około dwóch łyżek stołowych dziennie. Taka ilość dostarcza bowiem ok. 18 g średniołańcuchowych trójglicerydów MCT (zalecane dzienne spożycie to 15-30 g), co pozwala dodatkowo sięgnąć po inne zdrowe tłuszcze pochodzące np. z awokado. Jednocześnie jest to ilość, która jest w stanie przyspieszyć przemianę materii. Przy rozpoczynaniu przygody z olejem kokosowym warto zacząć jednak od przyjmowania jednej łyżki i stopniowo zwiększać tę ilość do dwóch. Warto również przyjmować go w trakcie posiłku, gdyż wtedy najlepiej się wchłania.

 

Czy jest szkodliwy?

Olej z kokosa w ciągu ostatnich lat stał się ulubionym przedmiotem badań. Najpierw wyniesiony na piedestał za sprawą swoich drogocennych właściwości i spożywany w ogromnych ilościach, dziś określany jako przereklamowany olej kokosowy. Gdzie leży prawda i czy istnieje zdrowy olej kokosowy? Opinie lekarzy są podzielone, ale wśród nich coraz częściej pojawiają się głosy, że niezdrowy olej kokosowy to mit, którego istnienie może wynikać z tego, że produkt ten uderza w przemysł, który produkuje najpopularniejsze oleje jak np. rzepakowy czy słonecznikowy. Jedyna sytuacja, w której może okazać się szkodliwy, to gdy spożywany jest w nadmiarze. Dlatego zapamiętaj, że warto włączyć do swojej diety olej kokosowy. Picie około dwóch łyżek dziennie dostarczy Ci pożądanych kwasów tłuszczowych. Nie zapominaj jednak przy tym o zapewnieniu swojemu organizmowi różnorodnych tłuszczy w diecie. Jeśli jednak nie jesteś przekonany, to olejek kokosowy zastosowanie znalazł również w innych dziedzinach, jak np. kosmetyka i niekoniecznie skorzystanie z jego drogocennych właściwości będzie wiązało się z jego spożywaniem. Jedyny szkodliwy produkt to przemysłowy utwardzony olej kokosowy stosowany najczęściej do deserów oraz zabielania, który podobnie jak inne utwardzone oleje roślinne nie cieszy się dobrą opinią, ze względu na obecność szkodliwych izomerów trans.

 

Olej kokosowy – za i przeciw 

ZA

  • zawiera kwasy nasycone średniołańcuchowe MCT, które zużywane są do produkcji energii, a tym samym nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej;
  • zalety oleju kokosowego obejmują działanie antybakteryjne;
  • nie jełczeje;
  • zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL;
  • jest skutecznym kosmetykiem;
  • olej kokosowy – zastosowanie w medycynie przede wszystkim do poprawy zdrowia pacjentów z epilepsją i Alzheimerem.

PRZECIW

  • w zbyt dużych ilościach może wywołać u niektórych nudności lub biegunki;
  • olej nierafinowany ma stosunkowo niski punkt dymienia;
  • łatwo jest pomylić pełnowartościowy produkt z olejem rafinowanym, produkowanym w wysokiej temperaturze;
  • wysoki poziom HDL niekoniecznie musi wiązać się z poprawą zdrowia;
  • w niektórych przypadkach może wysuszać skórę czy włosy.

 

Przeciwwskazania

Olej kokosowy nie służy osobom cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego. Ponadto jego spożywanie może wiązać się z wystąpieniem skutków ubocznych. Zdarza się to jednak rzadko.

Olej kokosowy – skutki uboczne:

  • biegunka,
  • nudności,
  • reakcja alergiczna.

 

Gdzie kupić? Olejarnia Gaja

Olej kokosowy, jaki należy wybrać, aby cieszyć się jego dobroczynnymi właściwościami to naturalny produkt dobrej jakości, nierafinowany, niefiltrowany, nieoczyszczony. Taki jest właśnie olej kokosowy pochodzący z Olejarni Gaja. Nasz produkt tłoczony jest na zimno w temperaturze nieprzekraczającej 40°C, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości, znajdujące się w orzechu kokosa. Ponadto nasze oleje tłoczymy dwa razy w tygodniu – na świeżo i bezpośrednio na zamówienie. Wybierając olej kokosowy naszej produkcji, dostajesz świeży produkt o pięknym delikatnym zapachu i lekkim posmaku orzecha kokosowego.

 

FAQ – najczęściej zadawane pytania na temat oleju kokosowego

Jaki to tłuszcz? Olej kokosowy jest tłuszczem roślinnym, który zawiera ponad 90% tłuszczów nienasyconych.

Na co jest dobry? Badania wprawdzie nie potwierdzają wszystkich przypisywanych mu właściwości, jednak olej kokosowy organiczny zastosowanie znalazł w wielu dziedzinach życia, nie tylko w kuchni. Wykazuje właściwości antywirusowe, dlatego sprawdzi się jako środek na przeziębienie czy wzmocnienie odporności. Obniży poziom złego cholesterolu, pomoże w walce ze zbędnymi kilogramami, ale także w leczeniu chorób skóry. Co więcej, sprawdzi się jako kosmetyk.

Do czego go używać? Nierafinowany produkt stosować można do wszystkiego – w kuchni, kosmetyce czy profilaktyce zdrowotnej. Jest o wiele lepszym jakościowo olejem niż jego rafinowany odpowiednik. Szczególnie przydatny będzie wtedy, gdy nie zamierzasz poddawać go obróbce cieplnej. Smażenie na oleju kokosowym nierafinowanym zalecane jest w przypadku krótkiego smażenia. Dzięki temu nada potrawie charakterystycznego smaku, nie tracąc przy tym cennych wartości odżywczych.

Do czego użyć go w kuchni? Nadaje się zarówno do gotowania, smażenia, pieczenia, jak i do zimnych potraw. Można dodać go do koktajlu owocowego, wzbogacając go o cenne składniki lub do codziennej kawy, herbaty.

Czy nadaje się do smażenia? Jeśli zastanawiasz się, czy można smażyć na oleju kokosowym, to odpowiadamy, że tak. Olej kokosowy doskonale znosi wysokie temperatury, dlatego jak najbardziej nadaje się do smażenia.

Co na nim smażyć? Można na nim przygotować wszystko: mięsa, ryby, warzywa, jajka, naleśniki, placki. Przy wysokich temperaturach jego ledwo wyczuwalny kokosowy aromat zanika, dlatego nie wpłynie na smak potraw.

Z czym jeść olej kokosowy? My zalecamy jednak jego najbardziej naturalną formę w temperaturze poojowej. Tym bardziej że sposobów na to, jak zażywać olej kokosowy jest mnóstwo. Możesz dodać go do kawy lub herbaty, koktajlu czy deseru. Możesz również smażyć na nim mięsa, ryby, warzywa czy jajka.

Dlaczego jest zdrowy? Najważniejsze wartości oleju kokosowego wynikają przede wszystkim z zawartości tłuszczów nasyconych MCT. Ponadto olej kokosowy zawiera szereg witamin z grupy B, C i E, kwas foliowy. W swoim składzie posiada również minerały – potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk.

Czy odchudza? Tak. Olej kokosowy jest jedynym tłuszczem spożywczym, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej, ale działa odchudzająco – szczególnie na otyłość brzuszną.

Jaki wybrać? Najbardziej wartościowy produkt jest tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Dokładnie taki, jaki powstaje w Olejarni Gaja. Dowiedz się więcej: Olej kokosowy — rafinowany czy nierafinowany?

Jakie jest zastosowanie w kosmetyce? Olej kokosowy może zastąpić pomadkę ochronną do ust czy balsam do ciała. Sprawdzi się jako odżywka do włosów czy składnik domowego peelingu.

Co daje na włosy? W zależności od tego, w jaki sposób go użyjesz, pomoże pozbyć się łupieżu  lub odżywi włosy.

Dlaczego wysusza skórę? Powodem może być wybór nieodpowiedniego produktu, złej jakości lub zbyt częste jego stosowanie.

Czy wybiela zęby? Tak. Olej kokosowy ma właściwości delikatnie wybielające zęby, a przy tym jest bezpieczny dla szkliwa.

Czy rozjaśnia włosy? Olej kokosowy w połączeniu z witaminą C może nie tylko odżywić, ale również delikatnie rozjaśnić włosy. Wystarczy zmielić witaminę C i połączyć z olejem kokosowym, tak aby uzyskać gęstą pastę. Nakładaj regularnie na zwilżone włosy i trzymaj około 40 minut.

Tłoczony na zimno czy na gorąco? Zawsze należy wybierać olej kokosowy zimnotłoczony, nierafinowany. Właściwości tego produktu zdecydowanie są o wiele bardziej bogate niż jego odpowiednika tłoczonego przy pomocy wysokich temperatur.

Jak stosować doustnie? Olej kokosowy w płynie można spożywać samodzielnie. Najlepiej podczas posiłku, ponieważ wtedy lepiej się wchłania.

Czy szkodzi? Mimo że zdania na temat szkodliwości oleju kokosowego są podzielone, to spożywany w optymalnych ilościach nie jest szkodliwy. Nie zaleca się go jedynie osobom, które cierpią na choroby układu sercowo-naczyniowego.

Czy jest rakotwórczy? Żadne badania nie wskazują na rakotwórcze właściwości oleju kokosowego. Nie ma on w swoim składzie kwasów omega-3, a to właśnie one, poddawane obróbce termicznej mogą być rakotwórcze.

Gdzie kupić? W Olejarni Gaja kupisz najwyższej jakości olej kokosowy – nierafinowany, nieoczyszczony, niefiltrowany. Tłoczony na zimno i na zamówienie klienta.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 3700kJ/900kcal

tłuszcz – 100 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone – 90 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 8 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 2 g

węglowodany – 0 g
w tym cukry – 0 g
białko – 0 g
sól – 0 g

Termin przydatności

Naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno z naszej olejarni należy spożyć w terminie 12 miesięcy od daty wytłoczenia. Termin przydatności znajduje się na tylnej etykiecie. Późniejsze otwarcie nie wydłuża okresu przydatności. Olej wysyłany do Ciebie będzie miał maksymalnie 2-3 dni.

1 opinia dla Olej kokosowy nierafinowany, 100% naturalny
  1. iw.pietrucha (zweryfikowany)

    Już od dłuższego czasu stosuje oleje tej firmy. Jakość bardzo dobra. Wysyłka sprawna. Olej kokosowy, właściwy do stosowania przy diecie ketogenicznej. Polecam 🙂

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Może spodoba się również…

  • Olej z czarnuszki nierafinowany, 100% naturalny
    Olej z czarnuszki nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 35.00
    Wybierz opcje
  • Olej z wiesiołka nierafinowany, 100% naturalny
    Olej z wiesiołka nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 44.00
    Wybierz opcje
  • Wiórki kokosowe
    Wiórki kokosowe
    Od: 9.00
    Wybierz opcje
  • Olej lniany nierafinowany, 100% naturalny
    Olej lniany nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 23.00
    Wybierz opcje

Zobacz także na blogu

Czy olej kokosowy może wysuszać skórę? Poznaj fakty i mity na temat tego produktu!

Lecznicze działanie naturalnych olejów jest doceniane już od setek tysięcy lat. Sprawdzają się one zarówno w wielu dolegliwościach, jak i pomagają zadbać o stan skóry twarzy, ciała, a także przyczyniają się do poprawy kondycji włosów. Jednym z popularniejszych olejów jest kokosowy, choć wiemy, że pojawia się wokół niego wiele spekulacji – np. w kontekście skutków […]

Czytaj więcej
Olej kokosowy nierafinowany, 100% naturalny

Olejowanie włosów niskoporowatych. Ten produkt odmieni Twoją pielęgnację!

Każdy, kto ma włosy niskoporowate, zapewne nieraz usłyszał stwierdzenie: „Nie musisz robić nic, by były one ładne!”. Jednak jak się okazuje, takie przypuszczenia są często mylne. Posiadaczki tzw. niskoporów dobrze wiedzą, że włosy nie zawsze pięknie się prezentują i często brakuje im objętości od nasady. Poza tym łatwo można je przeciążyć, sprawiając, że będą wyglądać […]

Czytaj więcej
olejowanie włosów

Olej z wiesiołka na odporność

Wiesiołek to roślina niezwykle popularna w ziołolecznictwie i często wykorzystywana w profilaktyce zdrowotnej oraz zabiegach kosmetycznych. Jako suplement diety jest spotykana pod postacią nasion lub oleju. To właśnie nasiona kwiatów wiesiołka są zbierane i tłoczone na zimno w celu pozyskania oleju. Jego skład jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i gamma-linolenowy […]

Czytaj więcej
Olej z wiesiołka nierafinowany, 100% naturalny