Olej lniany – recepta na zdrowie!

Olej lniany GAJA

Olej lniany jest uznawany za najzdrowszy tłuszcz  na ziemi. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, z czego ponad 50% (rekordowa ilość) stanowią kwasy Omega-3. Są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a ich niedobór powoduje powstawanie i rozwój wielu chorób. Olej lniany zawiera także silne antyoksydanty – lignany, które chronią nasz organizm przed nowotworami oraz  jest nośnikiem wielu witamin: A, D, E i K. Regularne spożywanie oleju lnianego zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych i doskonale służy zdrowiu.

Jak olej lniany wpływa na nasze zdrowie?

  • UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY – Wyniki badań potwierdzają, że spożywanie oleju lnianego wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, chorób serca i układu krążenia. Olej lniany wpływa na rozszerzenie naczyń wieńcowych i zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego, zapobiega arytmii, jak również może chronić przed dusznicą (ból w klatce piersiowej). Olej lniany podwyższa elastyczność żył i w ten sposób zapobiega zwapnieniu arterii (arterioskleroza), przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału oraz udaru.
  • UKŁAD NERWOWY – Olej lniany zawiera kwas alfa-linolenowy (ALA), będący głównym źródłem kwasu DHA, który buduje tkankę mózgową i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niski poziom DHA stanowi przyczynę występowania wielu schorzeń neurologicznych. Regularne stosowanie oleju lnianego jest zalecane przy występowaniu drętwienia i mrowienia kończyn, w leczeniu choroby Parkinsona oraz zwyrodnieniowej choroby układu nerwowego. Bogaty w kwasy tłuszczowe DHA olej lniany zabezpiecza przed uszkodzeniem nerwów związanych z cukrzycą i stwardnieniem rozsianym.
  • UKŁAD TRAWIENNY – Olej lniany wspomaga procesy trawienne, zapobiegając tworzeniu się kamieni żółciowych. Jego spożywanie wzmacnia i regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego oraz wydalniczego (hemoroidy), jak również pomaga zmniejszyć stany zapalne jelit. Badania wykazują, iż zarówno siemię lniane jak i olej lniany mogą chronić przed nowotworem jelita grubego.
  • ZDROWIE PSYCHICZNE – Nasze zdrowie psychiczne w dużej mierze zależy od poziomu kwasów Omega-3 (DHA), gdyż to one stanowią budulec do produkcji tzw. hormonów szczęścia tj. serotoniny i dopaminy. Jeśli nie dostarczymy poprzez naszą dietę odpowiednich ilości kwasów omega-3 może to być przyczyną  obniżenia nastroju, problemów z koncentracją, zaburzeń emocjonalnych oraz stanów depresyjnych. Stosując regularnie olej lniany, dostarczamy organizmowi Omega-3 w odpowiedniej ilości, co wpływa korzystnie na poprawę samopoczucia i zdrowie psychiczne.
  • ZWALCZANIE STANÓW ZAPALNYCH – Zawarty w oleju lnianym kwas alfa-linolenowy (ALA) hamuje syntezę białek odpowiedzialnych za powstawanie reakcji zapalnych (np. gorączki) i reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki zdolności do osłabiania i ograniczania procesów zapalnych, kwas ALA powstrzymuje rozwój zapalenia płuc, a także łagodzi objawy RZS, dny moczanowej, stanów zapalnych skóry czy przewlekłego zapalenia nerek.
  • DZIAŁANIE ANTYNOWOTWOROWE – Olej lniany posiada szczególne, potwierdzone naukowo właściwości, pomocne w zapobieganiu i leczeniu nowotworów. Spożywanie oleju, będącego ważnym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 zmniejsza występowanie stanów zapalnych. Badania laboratoryjne wykazały, że lignany zawarte w lnie mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów, a nawet hamować ich rozprzestrzenianie się w organizmie. Według naukowców kobiety przyjmujące duże ilości kwasu alfa-linolenowego są mniej narażone na zachorowanie na raka piersi. Badania sugerują też, że regularne spożywanie oleju lnianego przez chorych na raka prostaty hamuje rozwój komórek nowotworowych i przyspiesza ich obumieranie. Olej lniany stanowi podstawowy składnik słynnej diety antynowotworowej dr Budwig.

          Więcej informacji na temat tzw. diety budwigowej znajdziesz na naszym blogu Olej lniany w diecie dr Budwig

  • ZDROWIE OCZU – Badania wykazały, iż olej lniany obniża ciśnienie śródgałkowe i może być pomocny w przypadkach jaskry. Łagodzi on objawy tzw. zespołu suchego oka – często występującej dolegliwości, polegającej na pieczeniu, wrażeniu piasku pod powiekami itp., który wynika z niedoborów kwasów Omega-3. Badania naukowe wykazały, iż kwasy Omega-3 zmniejszają ryzyko pogorszenia widzenia w związku ze zwyrodnieniem plamki żółtej – choroby oczu, powodującej uszkodzenie komórek nerwowych w oku.
  • SKÓRA, WŁOSY, PAZNOKCIE – Olej lniany regeneruje, nawilża i wygładza skórę – jest doskonały do każdego typu cery. Działa przeciwzapalnie, odkażająco i antybakteryjnie– stosowany w leczeniu atopowego zapalenia skóry, egzemy,  łuszczycy, trądziku, łojotoku, zapaleń skóry, pokrzywki, łagodzi oparzenia słoneczne. Jest pomocny w walce z uporczywym cellulitem. Ponadto, wzmacnia i odżywia włosy, spowalnia proces łysienia jak również stosowany jest przy chorobach skóry głowy – łupieżu, łojotoku, swędzeniu. Wzmacnia paznokcie, chroni je przed złamaniem i rozdwajaniem.

 

Olej lniany GAJA

 Dobroczynne i lecznicze działanie oleju lnianego – dla każdego!

  • ZDROWIE KOBIET – Zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe, lignany oraz estrogeny roślinne wpływają na regulację poziomu hormonów w organizmie, co korzystnie oddziałuje na cykl miesiączkowy: łagodzi przedmiesiączkowe bóle głowy, depresje, bóle podbrzusza, drażliwość i obrzęki.  Ponadto, olej lniany łagodzi objawy menopauzy (uderzenia gorąca, nocne poty, wahania nastroju). Wspomaga także pracę macicy, przez co może być stosowany w leczeniu bezpłodności. Badania potwierdzają, iż dzięki siemieniu lnianemu oraz olejowi lnianemu można zahamować wzrost komórek rakowych w piersiach.
  • CIĄŻA – Zapotrzebowanie na kwasy Omega-3 szczególnie wzrasta w ciąży, a ich regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i urodzenia dziecka o zbyt niskiej masie urodzeniowej. Kwas DHA, z grupy Omega-3 jest niezwykle ważny  dla prawidłowego rozwoju mózgu, układu nerwowego i narządu wzroku u dzieci w okresie prenatalnym i w pierwszych latach życia. Stwierdzono, że dzieci kobiet, które uzupełniały swoją dietę w ciąży kwasami Omega-3, lepiej rozwijają się fizycznie, psychicznie, a nawet mają wyższy wskaźnik inteligencji.
  • ZDROWIE MĘŻCZYZN – Olej lniany jest stosowany jako środek wspomagający leczenie schorzeń prostaty (przerost, zapalenie prostaty). Pomaga niwelować przykre dolegliwości wynikające z powiększającej się prostaty np. częste oddawanie moczu, jak również zmniejsza ryzyko rozrostu nowotworu prostaty. Olej wspomaga też leczenie problemów z płodnością, gdyż zawarte w nim kwasy Omega-3 poprawiają kondycję plemników i jakość nasienia, a także wzmacniają ukrwienie.
  •  ZDROWIE DZIECI I MŁODZIEŻY – Kwasy Omega-3 są niezbędne do prawidłowego rozwoju neuronów w mózgu, dlatego szczególnie ważne jest ich dostarczanie dzieciom oraz młodzieży uczącej się. Wspomagają one pamięć, koncentrację oraz zapobiegają i są pomocne w  leczeniu zespołu nadpobudliwości dziecięcej (ADHD). W okresie dojrzewania pomagają utrzymać równowagę hormonalną, zmniejszając zmiany skórne (trądzik młodzieńczy).
  •  ZDROWIE SENIORA – Zawarte w oleju lnianym kwasy tłuszczowe Omega-3 pomagają w leczeniu istniejących chorób, a także usprawniają procesy myślowe, zapobiegając chorobie Alzheimera. Substancje odżywcze, występujące w oleju wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszając ryzyko artretyzmu oraz rozwoju osteoporozy. Regularne stosowanie oleju lnianego łagodzi stany zapalne stawów oraz zmniejsza sztywność i ból mięśni.
  • NADWAGA I OTYŁOŚĆ – Olej lniany wspomaga odchudzanie. Zawarte w nim wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają przywrócić i utrzymać równowagę hormonalną oraz regulują metabolizm. W ten sposób wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamują powstawanie nowej. Badania potwierdzają, że regularne spożycie oleju i siemienia lnianego zdecydowanie wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, lepsze wyniki badań i utratę wagi. Olej lniany oczyszcza wątrobę, wspomagając spalanie tłuszczu,  zapobiega zaparciom przez co pomaga pozbyć się zalegających resztek z jelit. Ponadto olej lniany redukuje obrzęki i pomaga pozbyć się zatrzymanej w organizmie wody oraz zmniejsza apetyt na słodkie przekąski po posiłku.
  • DIETA SPORTOWCÓW – Olej lniany zalecany jest w diecie osób uprawiających sport. W naturalny sposób wspomaga wzrost mięśni oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Suplementacja olejem lnianym stanowi doskonałe źródło energii, zwiększa wydolność oraz wytrzymałość organizmu, gdyż zawarte w oleju związki biorą udział w transporcie tlenu i hemoglobiny. Ponadto, przyspiesza regenerację organizmu po wytężonym wysiłku. Olej lniany poprawia samopoczucie oraz zwiększa wykorzystywanie substancji odżywczych przez organizm.

Olej lniany ma bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Posiada szczególne, potwierdzone naukowo właściwości, pomocne w zapobieganiu i leczeniu wielu schorzeń. Pamiętaj, spożywając 2 łyżki oleju lnianego dziennie chronisz swój organizm przed chorobami!

 

Olej lniany GAJA

Jak wybrać dobry olej lniany:

Pamiętajmy, że tylko bardzo dobrej jakości olej posiada właściwości zdrowotne i może przynieść korzyści dla naszego zdrowia. Dlatego, przy wyborze oleju, zwróćmy uwagę na kilka szczegółów, których zachowanie jest kluczowe aby olej był zdrowy i spełnił swoje zadanie. Pełnowartościowy olej lniany powinien być zawsze:

  • świeży, od jego daty produkcji nie powinno upłynąć więcej niż 3 tygodnie
  • tłoczony na zimno
  • nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, jak również powoduje że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
  • nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
  • przechowywany w odpowiednich warunkach: koniecznie w temp. 5-10 st.C
  • sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV

Tylko wtedy mamy gwarancję, iż nasz olej jest pełnowartościowy. Olej lniany, który stoi na półce w sklepie, nie posiada żadnych wartości zdrowotnych, gdyż w takich warunkach kwasy Omega-3 ulegają całkowitemu utlenieniu.

 

Źródła:

dr Grimm Hans-Urlich, Cud oleju lnianego. Źródło zdrowia i witalności., Wydawnictwo Vital, Białystok 2014

dr Hilu Raymond, Dieta dr Budwig, Wydawnictwo D2 System, Warszawa 2013

Woźniak Arkadiusz, Oleje kluczem do zdrowia, Wydawnictwo Idea Contat, 2012

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *