„Polskie złoto” – olej rzepakowy

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z najlepszych ziaren polskiego rzepaku, zwany jest „oliwą północy”, ze względu na bardzo zbliżony skład biochemiczny oraz walory smakowe jak oliwa z oliwek. Posiada doskonały smak i aromat. Olej ten jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w skład których wchodzi aż 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

Skarbnica składników odżywczych

Oleje tłoczone na zimno należą do najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania całego organizmu. Ale nie potrafi ich wytworzyć samodzielnie. Dlatego musimy dbać, by dostarczyć ich sobie w pożywieniu. W śród nich góruje olej rzepakowy, posiadający optymalny stosunek kwasów omega-6 i omega-3, który wynosi 2:1. Stosunek ten jest istotny szczególnie w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów. Dla porównania w oliwie z oliwie stosunek ten jest znacznie gorszy i wynosi 10:1. (wyjątkiem lnianego, który ma więcej omega-3 niż omega-6.)

Olej rzepakowy GAJA

Olej rzepakowy to bogate źródło witamin: A, E, K oraz witaminy D2, która w organizmie przekształca się w D3. Zawarta w oleju rzepakowym witamina E działa przeciwnowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Olej rzepakowy posiada jej aż 26 mg na 100 gramów oleju, co stanowi najwięcej z dostępnych na rynku olejów roślinnych. Zawarta w oleju witamina K wpływa na krzepliwość krwi i poprawia metabolizm kości i naczyń krwionośnych.

 Właściwości zdrowotne oleju rzepakowego:

  • przeciwdziała miażdżycy i chorobom serca
  • obniża poziom „złego” cholesterolu
  • chroni przed cukrzycą oraz jej powikłaniami
  • zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia choroby mięśnia sercowego,
  • łagodzi objawy choroby zapalenia stawów
  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dzięki zawartości kwasu DHA (zalecany w zaburzeniach pamięci oraz chorobie Alzhaimera)
  • dzięki zawartości beta-karotenu korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku oraz układu immunologicznego.
  • reguluje przemianę materii
  • poprawia kondycję skóry: spowalnia pojawianie się zmarszczek, redukuje plamy i znamiona oraz blizny po trądziku
  • spożywanie oleju wspomaga wchłanianie i przyswajanie witamin przez organizm

Powyższe właściwości posiada jedynie olej rzepakowy tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany – posiada on doskonały smak, zapach oraz przyniesie nam wiele korzyści zdrowotnych.

Czy wiesz że ….

Większość olejów rzepakowych dostępnych w sklepach to oleje rafinowane. Nie posiadają one żadnych właściwości leczniczych, pozbawione są smaku i aromatu oraz dodatkowo szkodzą naszemu organizmowi.

Oleje rafinowane to oleje poddawane ekstrakcji silnie działającymi środkami chemicznymi (rozpuszczalnikami) w wysokich temperaturach. Najczęściej obecnie stosowanym rozpuszczalnikiem jest ropopochodny heksan. Proces ten ma na celu wytworzenie jak największej ilości produktu nadającego się przede wszystkim do długoterminowego przechowywania. W wyniku procesu rafinacji oleje zostają pozbawione wartościowych składników. Podczas procesu rafinacji stosuje się bardzo wysokie temperatury, często przekraczające 200ºC, a w takich temperaturach nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się syntetyczne tłuszcze trans, które mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie.

Naturalny kosmetyk

 Oprócz swoich właściwości spożywczych, olej rzepakowy może być także stosowany jako naturalny kosmetyk do ciała i włosów.

SKÓRA: Bogaty w antyoksydanty olej rzepakowy stanowi swoistą tarczę ochronną przed wolnymi rodnikami. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E zwanej „witaminą młodości” działa przeciwzmarszczkowo oraz przywraca skórze zdrowy, promienny wygląd. Stanowi świetną bazę do domowych kosmetyków.

WŁOSY: Olej rzepakowy posiada zbawienny wpływ na kondycję włosów: odżywia, nawilża, dodaje blasku, zmiękcza i przeciwdziała puszeniu. Włosy stają się bardziej podatne na układanie oraz łatwiej się rozczesują. Ponadto, olej domyka łuski włosa, dzięki czemu częściowo zabezpiecza je przed uszkodzeniami mechanicznymi. Nie obciąża włosów. Szczególnie polecany do włosów suchych i porowatych.

Olej rzepakowy GAJA

OLEJ RZEPAKOWY W KUCHNI – Jak spożywać?

Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sałatek i surówek, jako baza dressingów i sosu winegret, do pieczywa, jak również na ciepło – do pieczenia, duszenia i krótkiego smażenia. Zaletą oleju rzepakowego jest fakt, iż nie przenosi zapachów, tak więc może być używany do smażenia kilku potraw po sobie. Ponadto, potrawy nie chłoną dużej ilości tłuszczu, jak to ma miejsce w przypadku olejów rafinowanych.

Jak wybrać najlepszy olej z rzepakowy?

Aby olej rzepakowy był pełnowartościowy i zawierał opisane w artykule  składniki odżywcze oraz aby posiadał smak i aromat, olej musi być:

  • świeży
  • tłoczony na zimno
  • nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, jak również powoduje że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
  • nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
  • w 100% naturalny (bez dodatków chemicznych i konserwantów)
  • sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV

Najlepszej jakości olej rzepakowy – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz naszej,  małej, rodzinnej olejarni GAJA. Zapraszamy! https://olejarnia-gaja.pl/pl/p/Olej-rzepakowy/38

Gaja rzepakowy GAJA

2 thoughts on “„Polskie złoto” – olej rzepakowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *