Olej z czarnuszki na alergię

Olej z czarnuszki

 

Czarnuszka, zwana także „czarnym kminem” posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Wspomaga budowanie naturalnej odporności oraz posiada wyjątkowe właściwości antyalergiczne. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki siewnej powala uwolnić się lub w znacznym stopniu złagodzić dolegliwości o podłożu alergicznym, jak również przyczynia się do spadku intensywności ataków astmy. Alergiku – poznaj moc nasion i oleju z czarnuszki, a poczujesz się znacznie lepiej!

Przyczyny alergii

Źródłem alergii są nadmierne reakcje układu odpornościowego, który nie potrafi odróżnić niegroźnych bakterii od niebezpiecznych patogenów i zwalcza wszystkie substancje, które się do niego dostają. Każdy kontakt z substancją wywołującą alergię, czyli tzw. alergenem powoduje nabrzmiewanie błon śluzowych, objawiające się kichaniem, zaczerwienionymi i łzawiącymi oczami, cieknącym lub zatkanym nosem, dusznościami itp. Reakcje alergiczne, z którymi tak wielu z nas się boryka są uwarunkowane prze wiele, zróżnicowanych czynników takich jak: ogólny spadek odporności, błędy żywieniowe, nietolerancja pokarmowa, zahamowanie produkcji enzymów, zanieczyszczenie środowiska, stres oraz czynniki genetyczne.

Czarnuszka – naturalny środek przeciwalergiczny

Włączenie czarnuszki do codziennej diety oraz regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki, potwierdziło swoją skuteczność w terapii wszelakich dolegliwości o podłożu alergicznym.

Skąd w czarnuszce taka moc? Po pierwsze, czarnuszka siewna dostarcza alergikom niezbędnej, dodatkowej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w organizmie uczestniczą w szeregu reakcji chemicznych. Tworzy się przy tym m. in. kwas arachidowy – substancja umożliwiająca syntezę prostaglandyny E1, która hamuje uwalnianie się alergicznych substancji i stabilizuje działanie układu odpornościowego. Przywrócona w ten sposób równowaga w systemie immunologicznym wpływa na zdecydowaną poprawę w zakresie chorób wywołanych nadmiernymi reakcjami alergicznymi takich jak: katar sienny, wypryski skórne, zapalenie stawów czy astma oskrzelowa.

Po drugie, swe wyjątkowe właściwości antyalergiczne czarnuszka zawdzięcza obecności substancji eterycznych takich jak nigellon semohiprepion oraz tymohydrochinon. Pierwszy z nich posiada działanie rozkurczowe i rozszerzające oskrzela, wykazuje łagodzące działanie i jest bardzo skuteczny w przypadkach astmy oskrzelowej oraz krztuśca. Ponadto, nigellina hamuje wydzielanie histamin, przeciwdziałając w ten sposób wielu reakcjom alergicznym. Z kolei tymohydrochinon działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, jak również wykazuje działanie przeciwutleniające.

Pamiętajmy że zarówno nasiona czarnuszki, jak i tłoczony z nich olej są całkowicie naturalne. Działają w delikatny i naturalny sposób, bez skutków ubocznych i nietolerancji, typowych dla innych metod leczenia

Kuracja olejem z czarnuszki

Czarnuszka wzmacnia naturalną odporność organizmu, dlatego przyjmowanie jej przez dłuższy czas pozwala zapobiegać chorobom. Kurację czarnuszką należy przeprowadzać przed fazą spodziewanego największego obciążenia oraganizmu: wiosną – aby poprawić odporność organizmu w przypadku reakcji alergicznych oraz w okresie wczesno-jesiennym – w celu wzmocnienia układu odpornościowego przeciw przeziębieniom i infekcjom.

W przypadku alergii, astmy oskrzelowej, kataru siennego zaleca się suplementację olejem z czarnuszki 3 razy dziennie po 1/2 łyżeczki. Dawkowanie w przypadku dzieci 1/4 łyżeczki 2-3 razy dziennie. W przypadku alergii na pyłki należy rozpocząć przyjmowanie oleju już w styczniu i kontynuować aż do początku lata. W okresie nasilonego pylenia można zastosować dodatkowo inhalacje lub napar z nasion czarnuszki.

Poniżej prezentujemy kilka praktycznych przepisów na zastosowanie oleju oraz nasion czarnuszki:

  • Napar z czarnuszki siewnej  – Wymieszać 1 łyżeczkę zmielonych nasion czarnuszki siewnej z ziołami: 1 łyżeczką rumianku, 1 łyżeczką lukrecji, ½ łyżeczki zmielonego anyżu. Zalać wszystko szklanką gorącej (ale nie wrzącej) wody i pozostawić na 10 minut do naciągnięcia. Napar należy pić 3 razy dziennie przed posiłkiem przez okres 4-6 tygodni.
  • Inhalacje olejem z czarnuszki – 2 ml oleju z czarnuszki zalać 1 litrem gorącej (ale nie wrzącej wody) i  wdychać pod przykryciem. Inhalację wykonywać 2 razy dziennie przez około 10 minut.
  • Inhalacja olejem z czarnuszki przy użyciu nebulizatora – do pojemnika nebulizatora wlej 5 ml soli fizjologicznej i dodaj 1 kroplę oleju z czarnuszki. Inhaluj aż cały płyn wyparuje tj. ok. 10 minut. Inhalacja przy użyciu nebulizatora jest bardzo szybka i prosta wykonaniu – szczególnie sprawdza się u dzieci.
  • Inhalacja z nasion czarnuszki – 1 szklankę zmielonych nasion czarnuszki zalać 1l gorącej (ale nie wrzącej wody), odstawić do naciągnięcia i ostudzić. Wdychać pod przykryciem przez ok. 10 minut. Inhalację wykonywać 2 razy dziennie przez około 10 minut.
  • Syrop z oleju z czarnuszki siewnej – posiekany ząbek czosnku wymieszaj z 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką oleju z czarnuszki. Zażywaj na wzmocnienie odporności, 1 łyżeczkę codziennie rano, przed śniadaniem przez ok. 2-3 tygodnie.

 

Olej z czarnuszki

 

Olej z czarnuszki na alergiczne zmiany skórne – Olej z czarnuszki posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Doskonale sprawdza się w przypadku zmian skórnych wywołanych przez choroby alergiczne. Doskonale nawilża oraz natłuszcza skórę, koi podrażnienia i łagodzi objawy. Stosowany w atopowym zapaleniu skóry, z którym boryka się wielu alergików. Stanowi  alternatywę do maści antyhistaminowych, gdyż posiada bardzo podobne działanie – a jest w 100% naturalny.

Należy pamiętać, że olej z czarnuszki nie zawsze może zastąpić leczenie farmakologiczne, warto go jednak stosować jako środek wspomagający, a gdy objawy ustąpią – wykorzystywać go na co dzień w profilaktyce przeciwalergicznej.

Przeczytaj również o innych właściwościach oleju z czarnuszki: Olej z czarnuszki wzmacnia odporność, Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Na co należy zwrócić uwagę kupując olej z czarnuszki?

Aby olej z czarnuszki był pełnowartościowy i skuteczny, muszą zostać zachowane określone warunki. Przede wszystkim, olej musi być:

  • świeży – tylko wtedy posiada  wszystkie cenne składniki i właściwości – w naszej Olejarni tłoczymy olej na Twoje zamówienie
  • tłoczony na zimno (poniżej 40 stopni)
  • nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, jak również powoduje że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
  • nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
  • przechowywany w lodówce (w temp. 5-10 st.C)
  • sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV
  • z najlepszego ziarna – w naszej Olejarni stosujemy najlepsze gatunki ziaren, pochodzące z terenów czystych ekologicznie, od sprawdzonych dostawców

Najlepszej jakości olej z czarnuszki – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz w naszej,  małej, rodzinnej olejarni GAJA. Zapraszamy! Przejdź do sklepu

Źródła:

Schleicher P., Mohamed S., tłum. Janiszewska A., Czarnuszka siewna w medycynie naturalnej, Wydawnictwo Purana, Wrocław 2014

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/olej-z-czarnuszki-wlasciwosci-i-zastosowanie-oleju-czarnuszkowego_36180.html

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *