Olej z czarnuszki na alergię

Olej z czarnuszki

Czarnuszka, zwana także „czarnym kminem”, posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Wspomaga budowanie naturalnej odporności oraz znajduje zastosowanie w leczeniu alergii. Regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki siewnej pozwala w znacznym stopniu złagodzić dolegliwości o podłożu alergicznym lub całkowicie je wyeliminować/ Przyczynia się również do spadku intensywności ataków astmy. Warto zatem, by każdy alergik poznał moc nasion i oleju z czarnuszki, by poczuć się znacznie lepiej.

Przyczyny alergii

Źródłem alergii są nadmierne reakcje układu odpornościowego, który nie potrafi odróżnić niegroźnych bakterii od niebezpiecznych patogenów. Zwalcza zatem wszystkie substancje, z którymi ma do czynienia. Każdy kontakt z substancją wywołującą alergię, czyli z tzw. alergenem, powoduje nabrzmiewanie błon śluzowych, objawiające się kichaniem, zaczerwienionymi i łzawiącymi oczami, cieknącym lub zatkanym nosem, dusznościami itp. Reakcje alergiczne, z którymi tak wielu z nas się boryka, są uwarunkowane przez wiele zróżnicowanych czynników, takich jak: ogólny spadek odporności, błędy żywieniowe, nietolerancja pokarmowa, zahamowanie produkcji enzymów, zanieczyszczenie środowiska, stres oraz czynniki genetyczne.

Czarnuszka a alergia – wypróbuj naturalny środek przeciwalergiczny

Włączenie czarnuszki do codziennej diety oraz regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki potwierdziło swoją skuteczność w terapii wszelakich dolegliwości o podłożu alergicznym.
Skąd w czarnuszce taka moc? Po pierwsze, roślina ta dostarcza alergikom niezbędnej, dodatkowej porcji nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w organizmie uczestniczą w szeregu reakcji chemicznych. W ich wyniku tworzy się m. in. kwas arachidowy, czyli substancja umożliwiająca syntezę prostaglandyny E1, która hamuje uwalnianie się alergicznych substancji i stabilizuje działanie układu odpornościowego. Przywrócona w ten sposób równowaga w systemie immunologicznym wpływa na zdecydowaną poprawę w zakresie chorób wywołanych nadmiernymi reakcjami alergicznymi, takich jak: katar sienny, wypryski skórne, zapalenie stawów czy astma oskrzelowa.

Po drugie, swe wyjątkowe właściwości antyalergiczne czarnuszka zawdzięcza obecności substancji eterycznych, a mianowicie nigellon semohiprepion oraz tymohydrochinon. Pierwszy z nich posiada właściwości rozkurczowe i rozszerzające oskrzela, wykazuje działanie łagodzące, a także jest bardzo skuteczny w przypadkach astmy oskrzelowej oraz krztuśca. Ponadto, nigellina hamuje wydzielanie histamin, przeciwdziałając w ten sposób wielu reakcjom alergicznym. Z kolei tymohydrochinon działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo, jak również wykazuje działanie przeciwutleniające.
Pamiętajmy, że zarówno nasiona czarnuszki, jak i tłoczony z nich olej, są całkowicie naturalne. Działają w delikatny i naturalny sposób, bez skutków ubocznych oraz nietolerancji, typowych dla innych metod leczenia.

Kuracja olejem z czarnuszki

Czarnuszka wzmacnia naturalną odporność organizmu, dlatego przyjmowanie jej przez dłuższy czas pozwala zapobiegać chorobom. Kurację czarnuszką należy przeprowadzać przed fazą spodziewanego, największego obciążenia organizmu, a dokładniej wiosną, aby poprawić odporność organizmu w przypadku reakcji alergicznych, oraz w okresie wczesnojesiennym – w celu wzmocnienia układu odpornościowego przeciw przeziębieniom i infekcjom.

W przypadku alergii, astmy oskrzelowej czy kataru siennego zaleca się suplementację olejem z czarnuszki 3 razy dziennie po 1/2 łyżeczki. Dawkowanie w przypadku dzieci wynosi 1/4 łyżeczki 2-3 razy dziennie. W przypadku alergii na pyłki należy rozpocząć przyjmowanie oleju już w styczniu i kontynuować aż do początku lata. W okresie nasilonego pylenia można zastosować dodatkowo inhalacje lub napar z nasion czarnuszki.

Poniżej prezentujemy kilka praktycznych przepisów na zastosowanie oleju oraz nasion czarnuszki, w tym na specjalne inhalacje dla alergików:

  • Napar z czarnuszki siewnej – wymieszać 1 łyżeczkę zmielonych nasion czarnuszki siewnej z ziołami: 1 łyżeczką rumianku, 1 łyżeczką lukrecji, ½ łyżeczki zmielonego anyżu. Zalać wszystko szklanką gorącej (ale nie wrzącej) wody i pozostawić na 10 minut do naciągnięcia. Napar należy pić 3 razy dziennie przed posiłkiem przez okres 4-6 tygodni.
  • Inhalacje olejem z czarnuszki – 2 ml oleju z czarnuszki zalać 1 litrem gorącej (ale nie wrzącej wody) i wdychać pod przykryciem. Inhalację wykonywać 2 razy dziennie przez około 10 minut.
  • Inhalacja olejem z czarnuszki przy użyciu nebulizatora – do pojemnika nebulizatora wlej 5 ml soli fizjologicznej i dodaj 1 kroplę oleju z czarnuszki. Inhaluj, aż cały płyn wyparuje tj. ok. 10 minut. Inhalacja przy użyciu nebulizatora jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu, a szczególnie sprawdza się u dzieci.
  • Inhalacja z nasion czarnuszki – 1 szklankę zmielonych nasion czarnuszki zalać 1l gorącej (ale nie wrzącej wody), odstawić do naciągnięcia i ostudzić. Wdychać pod przykryciem przez ok. 10 minut. Inhalację wykonywać 2 razy dziennie przez około 10 minut.
  • Syrop z oleju z czarnuszki siewnej – posiekany ząbek czosnku wymieszaj z 1 łyżką miodu i 1 łyżeczką oleju z czarnuszki. Zażywaj w celu wzmocnienia odporności 1 łyżeczkę codziennie rano, przed śniadaniem przez ok. 2-3 tygodnie.

Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki na alergiczne zmiany skórne

Olej z czarnuszki posiada działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego doskonale sprawdza się w przypadku zmian skórnych wywołanych przez choroby alergiczne. Gruntownie nawilża oraz natłuszcza skórę, koi podrażnienia i łagodzi objawy. Stosowany jest w przypadku atopowego zapalenia skóry, z którym boryka się wielu alergików. Stanowi alternatywę do maści antyhistaminowych, gdyż posiada bardzo podobne działanie – a jest w 100% naturalny.

Należy pamiętać, że olej z czarnuszki nie zawsze może zastąpić leczenie farmakologiczne, warto go jednak stosować jako środek wspomagający, a gdy objawy ustąpią – wykorzystywać go na co dzień w profilaktyce przeciwalergicznej.

Przeczytaj również o innych właściwościach oleju z czarnuszki: Olej z czarnuszki wzmacnia odporność, Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki

Na co należy zwrócić uwagę, kupując olej z czarnuszki?

Aby olej z czarnuszki był pełnowartościowy i skuteczny, muszą zostać zachowane określone warunki. Przede wszystkim olej powinien być:

  • świeży – tylko wtedy zachowuje wszystkie cenne składniki i właściwości, a w naszej Olejarni tłoczymy olej na Twoje zamówienie
  • tłoczony na zimno (poniżej 40 stopni)
  • nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości oraz powoduje, że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
  • nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
  • przechowywany w lodówce (w temp. 5-10 st.C)
  • sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV
  • z najlepszego ziarna – w naszej Olejarni stosujemy najlepsze gatunki ziaren, pochodzące z terenów czystych ekologicznie, od sprawdzonych dostawców

Powyższe warunki są szczególnie istotne, jeżeli pragniemy skutecznie zapobiegać i leczyć schorzenia. Warto zatem zadbać o produkty profesjonalnie przygotowane, zachowujące swoje drogocenne właściwości. Najlepszej jakości olej z czarnuszki – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz w naszej małej, rodzinnej Olejarni Gaja. Jeśli pragniesz cieszyć się zdrowiem jak najdłużej i korzystać z uroków każdej pory roku, zapraszamy do naszego sklepu w celu zapoznania z szeroką ofertą. Przejdź do sklepu

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *