Czarnuszka, jako roślina zwana także „czarnym kminkiem” znana jest już od wielu pokoleń. Również już nasi dziadkowie i pradziadkowie poznali wspaniałe właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki. Jako najważniejsze z wielu, należy podkreślić, że jest to naturalny sposób na budowanie odporności organizmu do walki z licznymi chorobami, jak również posiada wyjątkowe właściwości antyalergiczne.
Czarnuszka znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie wierzono, iż leczy wszystko poza śmiercią. Olej z czarnuszki siewnej w ok. 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których większość stanowi kwas linolowy (omega-6), następnie kwas oleinowy (omega-9) oraz kwas alfa-linolenowy (omega-3). Kwasy te są niezastąpione, gdyż wspomagają powstawanie i regenerację komórek oraz regulują pracę całego organizmu. Ponadto, olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę oraz liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jedną z ważniejszych składowych oleju stanowi tymochion – unikatowy olejek eteryczny o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbólowych oraz ochronnych. Wykazuje on działanie antynowotworowe – z licznych badań wynika, iż przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych oraz do zahamowania ich rozwoju. Reasumując, właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki są niezliczone. Czytając dalej ten artykuł dowiesz się więcej o najważniejszych z nich.
Właściwości zdrowotne oleju z czarnuszki – co warto wiedzieć:
- Wzmocnienie naturalne odporności organizmu – przede wszystkim! Odpowiedź na pytanie dlaczego jedni ludzie chorują, innych zaś choroby omijają, sprowadza się do sposobu funkcjonowania ich układu immunologicznego. Nie wolno jednak czekać, aż wystąpią objawy. Lepiej w porę zatroszczyć się o swoją odporność. Czarnuszka siewna wspomaga układ odpornościowy, chroniąc organizm przed chorobami. Dzięki zawartym w niej wielonienasyconym kwasom tłuszczowym oraz witaminom, stanowi doskonałe działanie profilaktyczne warunkujące prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Szczególnie zaleca się przyjmowanie oleju z czarnuszki na przełomie sezonów.
- Działanie przeciwnowotworowe – badania naukowe potwierdzają skuteczność oleju z czarnuszki jako środka wspomagającego leczenie nowotworów. Olej z czarnuszki hamuje wzrost komórek nowotworowych, zapobiega ich mnożeniu się, a nawet niszczy pewne ich rodzaje. Antynowotworowe działanie oleju z czarnuszki opiera się na założeniu że stabilny układ immunologiczny jest w stanie w porę rozpoznać i zniszczyć komórki nowotworowe. Obecny w oleju z czarnuszki tymochinon pełni rolę przeciwutleniacza i poprawia system odpornościowy. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe. Zabija komórki rakowe ale nie jest szkodliwy dla zdrowych komórek.
- Niezastąpiony przy astmie, alergii oraz infekcjach dróg oddechowych – olej z czarnuszki działa przeciwzapalnie na układ oddechowy. Czarnuszka rozszerza oskrzela i upłynnia śluz, ułatwiając odksztuszanie. Zawarty w oleju tymochinon posiada działanie antyhistaminowe, przeciwdziałając reakcjom alergicznym takim jak katar sienny, łzawiące oczy, duszności itp. Kuracja olejem z czarnuszki może przyczynić się do spadku intensywności ataków astmy oraz spowolnić rozwój choroby. Stosowany zewnętrznie , przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupiez, liszaj oraz atopowe zapalenie skóry.
- Naturalny sprzymierzeniec w walce z cukrzycą i chorobami krążenia – olej z czarnuszki, wzmacniając układ immunologiczny reguluje poziom cukru we krwi dzięki czemu jest pomocny w leczeniu cukrzycy. Czarnuszka reguluje także poziom cholesterolu i trój glicerydów, przeciwdziałając miażdżycy i chorobom układu krążenia.
- Panaceum na bóle brzucha i dolegliwości jelitowo-żołądkowe – dzięki substancjom czynnym zawartym w czarnuszce siewnej układ trawienny stabilizuje się. Olej z czarnuszki pozytywnie wpływa więc na przemianę materii i poprawia trawienie. Wspomaga on także leczenie wrzodów żołądka – jest skuteczny w zwalczaniu bakterii Helicobacter pylori (jednej z przyczyn powstawania wrzodów). Olej z czarnuszki jest więc naturalnym lekiem na niestrawność i dolegliwości żołądkowe (zgaga, refluks, biegunka, zaparcia). Odgrywa także ważną rolę przy zaburzeniach funkcji pęcherzyka żółciowego, objawiających się bólami w górnej części brzucha. Poprzez naturalną regulację pobudza pęcherzyk żółciowy do wypłukiwania zanieczyszczeń.
Podsumowując, olej z czarnuszki siewnej posiada niezwykłe właściwości lecznicze. Już w starożytnym Egipcie wierzono, iż leczy wszystko poza śmiercią! Korzystajmy więc z tego dobrodziejstwa natury, które stanowi doskonały przepis na zdrowie i długie życie!
Na co należy zwrócić uwagę kupując olej z czarnuszki
Aby olej z czarnuszki był pełnowartościowy i skuteczny, muszą zostać zachowane określone warunki. Przede wszystkim, olej musi być:
- świeży, od jego daty produkcji nie powinno upłynąć więcej niż 2 tygodnie,
- tłoczony na zimno
- nierafinowany – proces rafinacji pozbawia olej wszystkich cennych właściwości, jak również powoduje że nienasycone kwasy tłuszczowe przekształcają się w syntetyczne tłuszcze trans, mające bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie
- nieoczyszczony – dzięki temu olej zachowuje wszystkie znajdujące się w ziarnach składniki odżywcze
- przechowywany w lodówce (w temp. 5-10 st.C)
- sprzedawany w ciemnej butelce, chroniącej przed promieniami UV
Najlepszej jakości olej z czarnuszki – tłoczony zawsze na świeżo – kupisz w naszej, małej, rodzinnej olejarni GAJA. Zapraszamy! Olejarnia Gaja
Jeżeli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej, przeczytaj ten artykuł.