Jak przyrządzić nasiona chia

Nasiona chia

Nasiona chia, znane także pod nazwą „szałwia hiszpańska”, dostarczają ogromną ilość składników odżywczych i małą ilość kalorii. Należą zatem do najzdrowszej żywności na świecie. Można dodawać je niemalże do wszystkiego – od jogurtu naturalnego, po dania obiadowe. Są neutralne w smaku, więc łatwo dopasowują się do danej potrawy. Jak przyrządzić nasiona chia? Można je spożywać zarówno na surowo, jak i gotować, w całości lub zmielone – zależnie od przepisu. Są dobrze przyswajalne w każdej formie, jednak najwięcej wartości odżywczych zachowują na surowo. Przed spożyciem zaleca się ich zalanie płynem w proporcji 1:9. Może posłużyć nam do tego celu woda, sok czy mleko kokosowe. W taki sposób produkt pęcznieje, powstaje z niego gęsty żel, gotowy do wykorzystania w potrawie. Oczywiście można je również zalewać wrzątkiem, jeśli przepis tego wymaga, ale im krócej, tym lepiej.

Z czym, jak spożywać nasiona chia?

Nasiona chia zawierają błonnik pokarmowy, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym Omega-3), wapń, mangan, magnez, fosfor, jak również cynk, potas oraz witaminy z grupy B. Ponadto są bogate w przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w organizmie, chroniąc go skutecznie przed nowotworami i innymi chorobami cywilizacyjnymi. Zapobiegają również przedwczesnemu starzeniu. Z czym jeść nasiona chia? Pd zmieloną postacią można dodawać je z powodzeniem do wypieków, ewentualnie stosować do zagęszczania zup. Powszechnie są stosowane jako składnik koktajli, musli, jogurtów, sałatek warzywnych i owocowych, sosów itp. Dodawane są również do kanapek oraz innych potraw. Wykazują wiele korzystnych właściwości. Można z nich przyrządzić nawet pudding. Namoczone nasiona chia to świetny “wypełniacz” żołądka. Zwiększają swoją objętość 8-9 razy, szybko powodując sytość! Z uwagi na obecność błonnika dziennie spożycie to 1 łyżka stołowa. 

Korzyści płynące ze spożywania nasion chia

Jakie korzyści wiążą się ze spożywaniem nasion chia? Niemal wszystkie węglowodany w nasionach chia to błonnik wykazujący zdolność pochłaniania 10-12-krotnie większej masy wody niż waży on sam. Błonnik ma również inne, korzystne właściwości zdrowotne i jest pożądany w każdej, zbilansowanej diecie. Nasiona chia są bogate w wysokiej jakości białka oraz w kwasy tłuszczowe Omega-3. Zarówno błonnik, jak i białko mają potwierdzone właściwości wspomagające odchudzanie. Dodatkowo nasiona chia dodają energii, mogą poprawić niektóre parametry krwi, które powinny zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu II, a także wydolność fizyczną. 

Nasiona chia – z czym jeść?

Z czym jeść nasiona chia? Istnieje wiele przepisów uwzględniających nasiona chia, szczególnie deserowych. Nasiona kupuje się w osobnych opakowaniach. Deser chia to przede wszystkim pudding, koktajl lub napój. Pyszna jest również owsianka przygotowana na bazie tych nasion. Jednym z dań cieszących się ogromną popularnością jest pudding. Łatwy w przygotowaniu, przypomina trochę ten, który robi się z siemienia lnianego. Do przygotowania wystarczą nasiona chia, woda, mleko oraz jogurt. To świetna propozycja na przekąskę między głównymi posiłkami, o ile popije się go dużą ilością wody. Dzięki temu podczas obiadu zjemy mniej i szybciej poczujemy sytość. Jeśli zamierzasz spożywać chia jako deser, dodaj do puddingu owoce, miód lub syrop. Innym pomysłem jest zrobienie pianki chia. Sprawdzi się idealnie do koktajli owocowych oraz owsianki na śniadanie. Aby ją sporządzić, należy wlać odpowiednią ilość czystej wody do naczynia, powoli dodając nasiona chia i nieprzerwanie mieszając. Można także dla wygody użyć ubijaczki do piany, unikając tym samym tworzenia się grudek. Następnie odstawić na kilka minut, ponownie ubić i włożyć do lodówki. Taka pianka może stać w lodówce nawet 2 tygodnie, ale zaleca się spożywanie jej na świeżo. Nasiona chia mogą być również wykorzystane jako składnik sałatek. Są wolne od glutenu, stanowią cenny produkt spożywczy w diecie osób cierpiących na chorobę trzewną czy  unikających glutenu. Ich dzienne spożycie nie powinno przekraczać 15 g. Nie zaleca się stosowania ich w ciąży oraz w czasie karmienia piersią. Jak zatem widzisz, sposobów i możliwości jest wiele, jednak przed zakupem produktu, warto wiedzieć, jak stosować nasiona chia, aby w pełni wykorzystać ich cenne właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *