Olej rzepakowy nierafinowany, 100% naturalny

Od: 14.00

Olej rzepakowy tłoczony „na zimno” w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Tłoczony metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych i wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony  i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie, znajdujące się w nasionach rzepaku składniki odżywcze, decydujące o jego unikalnych, zdrowotnych właściwościach.

Wybierz pojemność:

  • Spożywając średnio 2 łyżki oleju dziennie, butelka o pojemności 1 litr wystarcza na 1 miesiąc

Oleje tłoczone na świeżo - Olejarnia Gaja Oleje 100% naturalne zimnotłoczone - Olejarnia Gaja Oleje tłoczone na zimno - Olejarnia Gaja Oleje bez konserwantów, naturalne - Olejarnia Gaja Oleje niemodyfikowane genetyczne, bez GMO - Olejarnia Gaja Oleje nierafinowane - Olejarnia Gaja

Opis

Naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno

Sklep internetowy Olejarnia Gaja oferuje nierafinowany olej rzepakowy, który powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku. Nie bez powodu bywa on nazywany polskim złotem. To skarbnica składników odżywczych. Olej rzepakowy tłoczony na zimno w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Tłoczony metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych i wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Olej zawsze tłoczymy na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony i nierafinowany. Dzięki temu zachowuje wszystkie znajdujące się w nasionach rzepaku składniki odżywcze, które decydują o jego unikalnych zdrowotnych właściwościach.

 

Olej rzepakowy – oliwa północy

Olej rzepakowy przede wszystkim:

  • obniża cholesterol;
  • zapobiega chorobom serca;
  • powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku;
  • nadaje się do spożywania na zimno i smażenia;
  • można go używać jako naturalny kosmetyk.

Tłoczony na zimno olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” ze względu na bardzo zbliżony skład biochemiczny oraz walory smakowe podobne jak oliwa z oliwek. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzi aż 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Charakteryzuje go optymalny stosunek zawartych w nim kwasów Omega-6 i Omega-9, który wynosi 2:1. Ponadto jest bogaty w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E, witaminę K oraz Karotenoidy. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej rzepakowy nawet podczas smażenia nie traci swoich właściwości odżywczych, a przyrządzane na nim potrawy nie chłoną tak dużej ilości tłuszczu, jak to ma miejsce w przypadku olejów rafinowanych.

 

Naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno - Olejarnia Gaja
Oleje tłoczone na zimno – Olejarnia Gaja

 

Zimnotłoczony olej z nasion rzepaku

Olej rzepakowy stosujcie na zimno  do sałatek, jako baza dressingów i sosu winegret, jak również do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Można go wykorzystać do przyrządzenia placków czy naleśników, a także dań mięsnych. Idealnie nadaje się do ukręcenia domowego majonezu, przygotowania wilgotnego ciasta marchewkowego czy małych babeczek waniliowych.
Oleje tłoczone na zimno należą do najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania całego organizmu, ale nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie – właśnie dlatego warto dostarczać je w pożywieniu.

 

Rzepak – pochodzenie i wygląd

Rzepak występuje wyłącznie w uprawie,głównie w krajach Europy i Azji. Jest on rośliną o żółtych kwiatach, w której środku znajdują się nasiona rzepaku. Ma głęboki korzeń palowy oraz liczne, ale słabo rozwinięte korzenie boczne, osiąga wysokość 1-1,5m. Występuje najczęściej w strefie klimatu umiarkowanego: w Polsce, Niemczech, we Francji. Rzepak kwitnie latem, na żółto i zawiera około 40% oleju. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia

 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno a glifosat – rozwiewamy mity!

Wielu z Was przeraża powszechnie krążącą opinią, że rzepak tuż przed zbiorami jest pryskany roundulpem, zawierającym glifosat, środek trujący, ale niezbędny do odpowiedniego wysuszenia ziaren przed zbiorami. Przeprowadzono szereg badań naukowych udowadniających BRAK zawartości pochodnych tego środka w oleju rzepakowym! Dla zainteresowanych, zapraszam do lektury tego artykułu, który nie pozostawia wątpliwości 🙂

 

Olej rzepakowy nierafinowany – zastosowanie i dawkowanie

Olej rzepakowy pozyskuje się z nasion rzepaku. W większości krajów Europy jest on podstawowym olejem roślinnym i jest dumnie określany „oliwą Północy”. Stosuj go z powodzeniem do lekkiego do smażenia, duszenia, pieczenia czy używany jest do sałatek.  W naszej olejarni pozyskiwany jest w taki sposób, że jest tłoczony na zimno i nierafinowany.

Około dwóch łyżek stołowych, czyli 20 g, dostarcza zalecaną, dzienną dawkę. Głównie chodzi tutaj o tak zwany kwas alfa-linolenowy, z którego powstają kwasy omega-3. Te z kolei przyczyniają się między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Warto go stosować w naszej kuchni zamiast innych tłuszczów. Nadaje się bowiem do smażenia czy pieczenia, nie tracąc swoich właściwości.

Przechowywanie: Olej rzepakowy należy przechowywać w lodówce.

Osad – na dnie butelki może pojawić się osad. Jest to zjawisko naturalne i nie wpływa na jakość oleju. Tłoczony na zimno olej jest nierafinowany oraz nieoczyszczany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Jeżeli chcesz poznać więcej właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, zapraszamy do lektury artykułu na naszym blogu. Zapraszamy i polecamy.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna 3700kJ/900kcal

tłuszcz – 100 g
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone – 8 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 61 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 31 g

węglowodany – 0 g
w tym cukry – 0 g
białko – 0 g
sól – 0 g

Termin przydatności

Naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno z naszej olejarni należy spożyć w terminie 6 miesięcy od daty wytłoczenia. Termin przydatności znajduje się na tylnej etykiecie. Późniejsze otwarcie nie wydłuża okresu przydatności. Olej wysyłany do Ciebie będzie miał maksymalnie 2-3 dni.

Sedymentacja oleju jest procesem ciągłym i naturalnym, dlatego na dnie butelki może wytrącać się osad. Przed użyciem oleju można wstrząsnąć delikatnie butelką.

Przechowywanie

Olej rzepakowy należy przechowywać w chłodnym zacienionym miejscu.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Może spodoba się również…

  • Olej z czarnuszki nierafinowany, 100% naturalny
    Olej z czarnuszki nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 39.00
    Wybierz opcje
  • Olej lniany nierafinowany, 100% naturalny
    Olej lniany nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 18.00
    Wybierz opcje
  • Olej z wiesiołka nierafinowany, 100% naturalny
    Olej z wiesiołka nierafinowany, 100% naturalny
    Od: 52.00
    Wybierz opcje

Zobacz także na blogu

“Polskie złoto” – olej rzepakowy

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z najlepszych ziaren polskiego rzepaku, zwany jest „oliwą północy”, ze względu na bardzo zbliżony skład biochemiczny oraz walory smakowe jak oliwa z oliwek. Posiada doskonały smak i aromat. Olej ten jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w skład których wchodzi aż 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz […]

Czytaj więcej
Olej rzepakowy nierafinowany, 100% naturalny