Opis
Naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno
Sklep internetowy Olejarnia Gaja oferuje nierafinowany olej rzepakowy, który powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku. Nie bez powodu bywa on nazywany polskim złotem. To skarbnica składników odżywczych. Olej rzepakowy tłoczony na zimno w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Tłoczony metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych i wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Olej zawsze tłoczymy na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony i nierafinowany. Dzięki temu zachowuje wszystkie znajdujące się w nasionach rzepaku składniki odżywcze, które decydują o jego unikalnych zdrowotnych właściwościach.
Olej rzepakowy – oliwa północy
Olej rzepakowy przede wszystkim:
- obniża cholesterol;
- zapobiega chorobom serca;
- powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku;
- nadaje się do spożywania na zimno i smażenia;
- można go używać jako naturalny kosmetyk.
Tłoczony na zimno olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” ze względu na bardzo zbliżony skład biochemiczny oraz walory smakowe podobne jak oliwa z oliwek. Jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzi aż 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Charakteryzuje go optymalny stosunek zawartych w nim kwasów Omega-6 i Omega-9, który wynosi 2:1. Ponadto jest bogaty w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E, witaminę K oraz Karotenoidy. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej rzepakowy nawet podczas smażenia nie traci swoich właściwości odżywczych, a przyrządzane na nim potrawy nie chłoną tak dużej ilości tłuszczu, jak to ma miejsce w przypadku olejów rafinowanych.
Zimnotłoczony olej z nasion rzepaku
Olej rzepakowy stosujcie na zimno do sałatek, jako baza dressingów i sosu winegret, jak również do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Można go wykorzystać do przyrządzenia placków czy naleśników, a także dań mięsnych. Idealnie nadaje się do ukręcenia domowego majonezu, przygotowania wilgotnego ciasta marchewkowego czy małych babeczek waniliowych.
Oleje tłoczone na zimno należą do najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania całego organizmu, ale nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie – właśnie dlatego warto dostarczać je w pożywieniu.
Rzepak – pochodzenie i wygląd
Rzepak występuje wyłącznie w uprawie,głównie w krajach Europy i Azji. Jest on rośliną o żółtych kwiatach, w której środku znajdują się nasiona rzepaku. Ma głęboki korzeń palowy oraz liczne, ale słabo rozwinięte korzenie boczne, osiąga wysokość 1-1,5m. Występuje najczęściej w strefie klimatu umiarkowanego: w Polsce, Niemczech, we Francji. Rzepak kwitnie latem, na żółto i zawiera około 40% oleju. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno a glifosat – fakty i mity!
Wielu z Was przeraża powszechnie krążącą opinią, że rzepak tuż przed zbiorami jest pryskany roundulpem, zawierającym glifosat, środek trujący, ale niezbędny do odpowiedniego wysuszenia ziaren przed zbiorami. Przeprowadzono szereg badań naukowych udowadniających BRAK zawartości pochodnych tego środka w oleju rzepakowym! Dla zainteresowanych, zapraszam do lektury tego artykułu, który nie pozostawia wątpliwości 🙂
Olej rzepakowy nierafinowany – zastosowanie i dawkowanie
Olej rzepakowy pozyskuje się z nasion rzepaku. W większości krajów Europy jest on podstawowym olejem roślinnym i jest dumnie określany „oliwą Północy”. Stosuj go z powodzeniem do lekkiego do smażenia, duszenia, pieczenia czy używany jest do sałatek. W naszej olejarni pozyskiwany jest w taki sposób, że jest tłoczony na zimno i nierafinowany.
Około dwóch łyżek stołowych, czyli 20 g, dostarcza zalecaną, dzienną dawkę. Głównie chodzi tutaj o tak zwany kwas alfa-linolenowy, z którego powstają kwasy omega-3. Te z kolei przyczyniają się między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Warto go stosować w naszej kuchni zamiast innych tłuszczów. Nadaje się bowiem do smażenia czy pieczenia, nie tracąc swoich właściwości.
Przechowywanie: Olej rzepakowy należy przechowywać w lodówce.
Osad – na dnie butelki może pojawić się osad. Jest to zjawisko naturalne i nie wpływa na jakość oleju. Tłoczony na zimno olej jest nierafinowany oraz nieoczyszczany, dzięki czemu zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Przed użyciem można wstrząsnąć delikatnie butelką.
Jeżeli chcesz poznać więcej właściwości oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, zapraszamy do lektury artykułu na naszym blogu. Zapraszamy i polecamy.
Na razie nie ma opinii o produkcie.