Opis
Sklep internetowy Olejarnia Gaja oferuje nierafinowany olej rzepakowy, który powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku. Nie bez powodu bywa on nazywany polskim złotem. To skarbnica składników odżywczych.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Tłoczony metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych i wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie znajdujące się w nasionach rzepaku składniki odżywcze, które decydują o jego unikalnych zdrowotnych właściwościach.
Olej rzepakowy – oliwa północy
Olej rzepakowy przede wszystkim:
- obniża cholesterol;
- zapobiega chorobom serca;
- powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku;
- nadaje się do spożywania na zimno i smażenia;
- można go używać jako naturalny kosmetyk.
Tłoczony na zimno olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” ze względu na bardzo zbliżony skład biochemiczny oraz walory smakowe podobne jak oliwa z oliwek. Olej ten jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich skład wchodzi aż 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Olej rzepakowy charakteryzuje optymalny stosunek zawartych w nim kwasów Omega-6 i Omega-9, który wynosi 2:1. Ponadto jest bogaty w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E, witaminę K oraz Karotenoidy. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej rzepakowy nawet podczas smażenia nie traci swoich właściwości odżywczych, a przyrządzane na nim potrawy nie chłoną tak dużej ilości tłuszczu, jak to ma miejsce w przypadku olejów rafinowanych.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sałatek, jako baza dressingów i sosu winegret, jak również na ciepło – do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Można go wykorzystać do przyrządzenia placków czy naleśników, a także dań mięsnych. Taki olej idealnie nadaje się do ukręcenia domowego majonezu, przygotowania wilgotnego ciasta marchewkowego czy małych babeczek waniliowych.
Oleje tłoczone na zimno należą do najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania całego organizmu, ale nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie – właśnie dlatego warto dostarczać je w pożywieniu.
Rzepak – pochodzenie i wygląd
Rzepak występuje wyłącznie w uprawie. Jest uprawiany głównie w krajach Eurazji. Jest to jednoroczna roślina o żółtych kwiatach, w której środku znajdują się nasiona rzepaku. Ma głęboki korzeń palowy oraz liczne, ale słabo rozwinięte korzenie boczne, osiąga wysokość 1-1,5m. Występuje najczęściej w strefie klimatu umiarkowanego: w Polsce, Niemczech, we Francji. Rzepak kwitnie latem, na żółto i zawiera około 40% oleju. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia.
Olej rzepakowy – zastosowanie
Olej rzepakowy pozyskuje się z nasion rzepaku. W większości krajów Europy jest on podstawowym olejem roślinnym i jest dumnie określany „oliwą Północy”. W kuchni służy do smażenia, duszenia, pieczenia czy używany jest do sałatek. W niewielkiej ilości stosowany jest również do oleju napędowego, może być także samodzielnym paliwem. Olej rzepakowy pozyskiwany jest w taki sposób, że jest tłoczony na zimno i nierafinowany.
Olej rzepakowy – dawkowanie
Około dwóch łyżek stołowych, czyli 20 g, dostarcza zalecaną, dzienną dawkę. Głównie chodzi tutaj o tak zwany kwas alfa-linolenowy, z którego powstają kwasy omega-3. Te z kolei przyczyniają się między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Warto go stosować w naszej kuchni zamiast innych tłuszczów. Nadaje się bowiem do smażenia czy pieczenia, nie tracąc swoich właściwości.
Na razie nie ma opinii o produkcie.