• Olej rzepakowy GAJA
  • Olej rzepakowy
  • Olej rzepakowy GAJA

Olej rzepakowy

Od: 17.00

Olej rzepakowy tłoczony „na zimno” w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Tłoczony metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych i wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony  i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie, znajdujące się w nasionach rzepaku składniki odżywcze, decydujące o jego unikalnych, zdrowotnych właściwościach.

Wybierz pojemność:

  • Spożywając średnio 2 łyżki oleju dziennie, butelka o pojemności 1 litr wystarcza na 1 miesiąc
Wyczyść
SKU: O/RZEPAK Kategoria:

Opis

Sklep internetowy Olejarnia Gaja oferuje nierafinowany olej rzepakowy, który powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku. Nie bez powodu bywa on nazywany polskim złotem. To skarbnica składników odżywczych.
Olej rzepakowy tłoczony na zimno w naszej rodzinnej olejarni to produkt w 100% naturalny. Tłoczony metodą „z dziada pradziada” w prasach ślimakowych, nie zawiera żadnych dodatków chemicznych ani konserwantów. Powstaje z najlepszych, świeżych i wyselekcjonowanych nasion polskiego rzepaku. Olej zawsze tłoczony jest na świeżo, bezpośrednio na zamówienie klienta, jest nieoczyszczony i nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszystkie znajdujące się w nasionach rzepaku składniki odżywcze, które decydują o jego unikalnych zdrowotnych właściwościach.

Olej rzepakowy – oliwa północy

Olej rzepakowy przede wszystkim:

  • obniża cholesterol;
  • zapobiega chorobom serca;
  • powstaje z najlepszych ziaren polskiego rzepaku;
  • nadaje się do spożywania na zimno i smażenia;
  • można go używać jako naturalny kosmetyk.

Tłoczony na zimno olej rzepakowy nazywany jest „oliwą północy” ze względu na bardzo zbliżony skład biochemiczny oraz walory smakowe podobne jak oliwa z oliwek. Olej ten jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. W ich skład wchodzi aż 65% kwasu oleinowego, który stanowi źródło silnych przeciwutleniaczy oraz jest sprzymierzeńcem w walce z chorobami układu sercowo-naczyniowego. Olej rzepakowy charakteryzuje optymalny stosunek zawartych w nim kwasów Omega-6 i Omega-9, który wynosi 2:1. Ponadto jest bogaty w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminę E, witaminę K oraz Karotenoidy. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno olej rzepakowy nawet podczas smażenia nie traci swoich właściwości odżywczych, a przyrządzane na nim potrawy nie chłoną tak dużej ilości tłuszczu, jak to ma miejsce w przypadku olejów rafinowanych.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sałatek, jako baza dressingów i sosu winegret, jak również na ciepło – do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia potraw. Można go wykorzystać do przyrządzenia placków czy naleśników, a także dań mięsnych. Taki olej idealnie nadaje się do ukręcenia domowego majonezu, przygotowania wilgotnego ciasta marchewkowego czy małych babeczek waniliowych.
Oleje tłoczone na zimno należą do najlepszych źródeł niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Organizm potrzebuje ich do dobrej pracy serca i funkcjonowania całego organizmu, ale nie potrafi wytworzyć ich samodzielnie – właśnie dlatego warto dostarczać je w pożywieniu.

Rzepak – pochodzenie i wygląd

Rzepak występuje wyłącznie w uprawie. Jest uprawiany głównie w krajach Eurazji. Jest to jednoroczna roślina o żółtych kwiatach, w której środku znajdują się nasiona rzepaku. Ma głęboki korzeń palowy oraz liczne, ale słabo rozwinięte korzenie boczne, osiąga wysokość 1-1,5m. Występuje najczęściej w strefie klimatu umiarkowanego: w Polsce, Niemczech, we Francji. Rzepak kwitnie latem, na żółto i zawiera około 40% oleju. Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia

Olej rzepakowy – zastosowanie

Olej rzepakowy pozyskuje się z nasion rzepaku. W większości krajów Europy jest on podstawowym olejem roślinnym i jest dumnie określany „oliwą Północy”. W kuchni służy do smażenia, duszenia, pieczenia czy używany jest do sałatek. W niewielkiej ilości stosowany jest również do oleju napędowego, może być także samodzielnym paliwem. Olej rzepakowy pozyskiwany jest w taki sposób, że jest tłoczony na zimno i nierafinowany.

Olej rzepakowy – dawkowanie

Około dwóch łyżek stołowych, czyli 20 g, dostarcza zalecaną, dzienną dawkę. Głównie chodzi tutaj o tak zwany kwas alfa-linolenowy, z którego powstają kwasy omega-3. Te z kolei przyczyniają się między innymi do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu. Warto go stosować w naszej kuchni zamiast innych tłuszczów. Nadaje się bowiem do smażenia czy pieczenia, nie tracąc swoich właściwości.

Właściwości zdrowotne

  • zapobiega chorobom serca i miażdżycy
  • obniża poziom złego cholesterolu
  • reguluje przemianę materii
  • chroni przed cukrzycą oraz jej powikłaniami
  • pozytywnie wpływa na pracę mózgu, dzięki zawartości kwasu DHA (zalecany w zaburzeniach pamięci oraz chorobie Alzhaimera)
  • zawarta w oleju witamina E działa obniża ryzyko choroby przeciwnowotworowej
  • poprawia metabolizm kości i naczyń krwionośnych, dzięki obecności witaminy K
  • regularne spożywanie nawet niewielkich ilości oleju wspomaga wchłanianie i przyswajanie witamin przez organizm
  • poprawia kondycję skóry: spowalnia pojawianie się zmarszczek, redukuje plamy i znamiona oraz blizny po trądziku

Wymienione powyżej właściwości zdrowotne, posiada jedynie olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany i nieoczyszczony.

Zastosowanie

Olej rzepakowy może być stosowany na zimno – do sałatek, jako baza dressingów i sosu winegret, jak również na ciepło – do smażenia potraw.

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza w 100g:

wartość energetyczna 3766kJ/900kcal

tłuszcz                                                                 –              100 g

w tym

kwasy tłuszczowe nasycone                     –              8 g

kwasy tłuszczowe jednonienasycone   –              61 g

kwasy tłuszczowe wielonienasycone    –              31 g

węglowodany                                                 –              0 g

w tym cukry                                                     –              0 g

białko                                                                  –              0 g

sól                                                                        –              0 g

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.

Zobacz także na blogu

Olej rzepakowy zastosowanie

O tym, że olej rzepakowy to bardzo wartościowy produkt, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Ten niepozorny płyn stanowi prawdziwą skarbnicę cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, witaminy A, K, E, D2(3) i sterole roślinne. Wprowadzając olej rzepakowy do swojej diety, możemy więc w prosty sposób dostarczyć organizmowi wiele potrzebnych mu […]

Czytaj więcej

Wartości odżywcze oleju rzepakowego

Olej rzepakowy to bardzo popularny produkt, który znaleźć można w wielu polskich kuchniach. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, jak wiele zalet posiada ten niepozorny płyn. Jest on prawdziwą skarbnicą wielu różnych składników odżywczych, dzięki czemu ma doskonały wpływ na kondycję ludzkiego organizmu. Spożywając regularnie olej rzepakowy, możemy znacznie poprawić swój stan zdrowia, samopoczucie, a […]

Czytaj więcej

Olej rzepakowy nierafinowany do smażenia

Olej rzepakowy nierafinowany to bardzo wartościowy produkt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Ten niepozorny złocisty płyn zawiera naprawdę wiele cennych składników odżywczych, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, K, E oraz D2, a także sterole roślinne. Spożywając go, możemy wspomóc swój organizm, zapobiec powstaniu wielu różnych schorzeń, a także załagodzić istniejące już […]

Czytaj więcej

Tłoczenie oleju rzepakowego na zimno w Olejarni Gaja

Obecnie olej rzepakowy można nabyć w bardzo wielu miejscach – sklepach internetowych, stacjonarnych, supermarketach. Jeśli jednak zależy nam na produkcie naprawdę zdrowym i odznaczającym się najwyższą jakością, zdecydowanie nie powinniśmy kupować pierwszego lepszego, na jaki trafimy. Właściwości oleju rzepakowego zależne są od wielu czynników, a jednym z nich jest to, w jaki sposób powstał. Dlatego […]

Czytaj więcej
Oleje Gaja

Olej rzepakowy a zdrowie – właściwości lecznicze

Nie od dziś wiadomo, że jeśli chcemy być zdrowi i cieszyć się dobrą kondycją, lepiej jest zapobiegać niż później leczyć. A do ważnych elementów profilaktyki należy odżywianie. Dlatego też warto do swojego jadłospisu wprowadzać jak najwięcej pełnowartościowych i bogatych w różnego rodzaju składniki odżywcze produktów – takich jak na przykład olej rzepakowy. Ten zdrowy artykuł […]

Czytaj więcej
Oleje tłoczone na zimno Gaja