Olej rzepakowy – rafinowany czy nierafinowany? Jaki wybrać?

kwiaty rzepaku

Smażenie, duszenie, pieczenie – wszystkie te kuchenne czynności zazwyczaj bazują na tłuszczach, a jednym z nich jest powszechnie znany olej rzepakowy. Jednak czy wiedziałeś, że dzieli się on na ten rafinowany i nierafinowany? Różnica między tymi produktami jest niezwykle istotna, ponieważ ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Czym charakteryzują się poszczególne typy oleju rzepakowego oraz który z nich wybrać? Rozstrzygnijmy spór między olejem rzepakowym rafinowanym i nierafinowanym!

Na skróty

Olej rzepakowy rafinowany

Rafinacja to nic innego jak poddawanie oleju dodatkowej obróbce termicznej, przez co – niestety – traci on nieco swoich wartości. Warto mieć jednak świadomość, że rafinowany olej rzepakowy będzie cennym produktem w kuchni, ponieważ można go stosować do smażenia. Charakteryzuje się bowiem punktem dymienia na poziomie 205°C, co czyni go znakomitym wyborem jako tłuszcz do obróbki termicznej. Poza tym będzie doskonały jako dodatek do sałat, serów, grillowanych warzyw czy też do wypieków.

Olej rzepakowy nierafinowany

Wiedząc, czym jest rafinacja, nietrudno się domyślić, że rzepakowy olej nierafinowany to produkt w 100% naturalny, bez jakiejkolwiek ingerencji w skład. Nie zawiera żadnych dodatków, w tym substancji chemicznych czy konserwantów – jest dobrem płynącym prosto z natury. To, co odróżnia go od wersji rafinowanej, to sposób pozyskiwania. Nierafinowany tłuszcz powstaje z tłoczenia oleju rzepakowego na zimno, z najlepszych i najświeższych nasion rzepaku. Warto mieć świadomość, że NIE nadaje się on do obróbki termicznej w wysokich temperaturach, w przeciwieństwie do rafinowanej wersji.

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy – produkcja własna

Dowiedz się więcej

Który olej wybrać?

Jeśli zależy Ci na produkcie, którego bez obaw użyjesz do smażenia, wybierz wersję rafinowaną, zachowującą znakomitą odporność na wysokie temperatury. Jeżeli z kolei chcesz stosować olej bezpośrednio – w celach zdrowotnych – polecamy zdecydowanie się na olej rzepakowy nierafinowany. Cena zarówno jednego, jak i drugiego produktu z pewnością zachęci Cię do ich wypróbowania.

Pamiętaj jednak, że w każdym przypadku istotny jest producent oleju rzepakowego. Stawiaj wyłącznie na sklepy, które oferują Ci sprawdzone wyroby, tłoczone bezpośrednio przed wysyłką. Oczywiście Olejarnia Gaja jest takim miejscem!

Olej rzepakowy znany jest ze swoich cennych właściwości zdrowotnych – nic dziwnego, że tak często wykorzystuje się go w kuchni i nie tylko. Mamy nadzieję, że znasz już różnicę między wersją rafinowaną a nierafinowaną. Nie pozostaje nic innego jak dokonać zakupu wysokiej jakości oleju rzepakowego w naszej Olejarni, by mieć pewność, że stosujesz sprawdzony produkt, pochodzący od polskiego producenta.

2 thoughts on “Olej rzepakowy – rafinowany czy nierafinowany? Jaki wybrać?”

  1. Witam, jak się ma zdrowotność oleju rzepakowego w kontekście pryskania upraw dużymi ilościami związków zawierających masę akarycydów, czyli związków rakotwórczych ? Mam wątpliwości co do jego zalet w tym kontekście ponieważ nie słyszałem jeszcze o znaczącej plantacji nie polewanej tymi truciznami. Proszę o opinie i ew. źródła badań nad jego właściwościami. Pozdrawiam

    1. Witam. Oczywiście, na pierwszy rzut oka tak jest, jak Pani pisze. Chemia jest wszędzie, a następnie,ym zadaniem jest jej świadomie unikać. W przypadku upraw rzepaku, glifosad nie wnika olej, nie łączy się z tłuszem, gdyż jest nierozpuszczalny w wodzie. Poniżej zamieszczam link do badań naukowców z Warszamy, którzy zajęli się tym faktem i dali odpowiedź na Pani pytanie 🙁

      https://www.pspo.com.pl/299,Olej-rzepakowy-wolny-od-glifosatu,aktualnosci.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *