Oleje naturalne cieszą się niezwykłą popularnością, zwłaszcza w kuchni. Są wykorzystywane do smażenia, ale także do pieczenia czy jako składnik sosów, np. sałatkowych. Na rynku można zakupić naprawdę wiele rodzajów olejów spożywczych, choć to dwa typy są najchętniej wybierane – słonecznikowy i rzepakowy. Który z nich wybrać? Co różni od siebie te dwa produkty? Sprawdź, żeby mieć pewność, że sięgasz po odpowiedni co do przeznaczenia olej.
Na skróty
Olej słonecznikowy vs. rzepakowy – różnice we właściwościach
Olej słonecznikowy – dobro ze słonecznego kwiatu
Pozyskiwany ze świeżych nasion słonecznika (uprawianego rzecz jasna w Polsce) olej jest źródłem cennych substancji odżywczych, m.in. witamin (zwłaszcza E) i minerałów, a także zdrowych tłuszczy. Zawiera on sporą dawkę fitosteroli, korzystnie wpływając na regulowanie poziomu cholesterolu w organizmie. Olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia wspomaga także układ odpornościowy, przyczyniając się do walki z wirusami w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Dobrze wpływa również na układ trawienny, pobudzając jelita do prawidłowej pracy.
Olej rzepakowy, czyli oliwa Północy
Określenie oliwa Północy to nazwa, z którą najczęściej można się spotkać w przypadku oleju rzepakowego. Nic w tym dziwnego, ponieważ swoim składem, a także wartościami przypomina oliwę z oliwek, standardowo pozyskiwaną na Południu Europy. Olej rzepakowy posiada cenne substancje korzystne dla naszego organizmu – jest bogaty w witaminę K oraz A, wpływając tym samym na regulowanie pracy wątroby oraz zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych. Poza tym posiada wysokie stężenie kwasów Omega 3- i Omega-6, zdecydowanie większe niż ma to miejsce w przypadku wspomnianego oleju słonecznikowego.
Wiele osób jest przekonanych, że każdy olej nadaje się do smażenia i sięga po produkty w kuchni bez większych oporów. A to błąd, zwłaszcza jeśli mamy do wyboru olej rzepakowy oraz słonecznikowy. Który z nich będzie tym odpowiednim do obróbki termicznej potraw?

Sprawdź nasz naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno
Który olej wybrać do smażenia?
Jeśli chodzi o poddawanie potraw obróbce termicznej, to należy w tym celu wybrać WYŁĄCZNIE olej rzepakowy tłoczony na zimno. Smażenie na nim będzie w bezpieczne w niskich lub średnich temperaturach, ponieważ produkt ten cechuje się temperaturą dymienia ok. 160°C. Jak sprawdzić ten poziom? Nie trzeba posiadać termometru, wystarczy prosty, organoleptyczny test – jeśli zauważamy dymienie, należy zdjąć naczynie z olejem ze źródła ciepła.
Tego samego nie można powiedzieć o oleju słonecznikowym także tłoczonym na zimno, który jednak kategorycznie nie nadaje się do smażenia. Będzie jednak znakomity do dań na zimno, np. do sałatek.
Różnice między olejem słonecznikowym a rzepakowym być może nie są drastyczne, jednak jeśli chodzi o używanie ich do smażenia – tutaj sprawa ma się całkowicie inaczej. Warto wiedzieć, że w każdym przypadku należy sięgnąć po sprawdzone wyroby prosto od polskiego producenta. U nas w Olejarni znajdziesz zarówno olej słonecznikowy, jak i ten tłoczony z rzepaku, dlatego niezależnie od potrzeb możesz liczyć na 100% zdrowe, korzystne dla organizmu wyroby!