Olej słonecznikowy czy rzepakowy? Różnice

olej słonecznikowy

Oleje naturalne cieszą się niezwykłą popularnością, zwłaszcza w kuchni. Są wykorzystywane do smażenia, ale także do pieczenia czy jako składnik sosów, np. sałatkowych. Na rynku można zakupić naprawdę wiele rodzajów olejów spożywczych, choć to dwa typy są najchętniej wybierane – słonecznikowy i rzepakowy. Który z nich wybrać? Co różni od siebie te dwa produkty? Sprawdź, żeby mieć pewność, że sięgasz po odpowiedni co do przeznaczenia olej.

Na skróty

Olej słonecznikowy vs. rzepakowy – różnice we właściwościach

Olej słonecznikowy – dobro ze słonecznego kwiatu

Pozyskiwany ze świeżych nasion słonecznika (uprawianego rzecz jasna w Polsce) olej jest źródłem cennych substancji odżywczych, m.in. witamin (zwłaszcza E) i minerałów, a także zdrowych tłuszczy. Zawiera on sporą dawkę fitosteroli, korzystnie wpływając na regulowanie poziomu cholesterolu w organizmie. Olej słonecznikowy z pierwszego tłoczenia wspomaga także układ odpornościowy, przyczyniając się do walki z wirusami w okresie zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Dobrze wpływa również na układ trawienny, pobudzając jelita do prawidłowej pracy.

Olej rzepakowy, czyli oliwa Północy

Określenie oliwa Północy to nazwa, z którą najczęściej można się spotkać w przypadku oleju rzepakowego. Nic w tym dziwnego, ponieważ swoim składem, a także wartościami przypomina oliwę z oliwek, standardowo pozyskiwaną na Południu Europy. Olej rzepakowy posiada cenne substancje korzystne dla naszego organizmu – jest bogaty w witaminę K oraz A, wpływając tym samym na regulowanie pracy wątroby oraz zapobiegając powstawaniu zmian miażdżycowych. Poza tym posiada wysokie stężenie kwasów Omega 3- i Omega-6, zdecydowanie większe niż ma to miejsce w przypadku wspomnianego oleju słonecznikowego.

Wiele osób jest przekonanych, że każdy olej nadaje się do smażenia i sięga po produkty w kuchni bez większych oporów. A to błąd, zwłaszcza jeśli mamy do wyboru olej rzepakowy oraz słonecznikowy. Który z nich będzie tym odpowiednim do obróbki termicznej potraw?

olej rzepakowy naturalny tłoczony na zimno

Sprawdź nasz naturalny olej rzepakowy tłoczony na zimno

Zobacz już teraz

Który olej wybrać do smażenia?

Jeśli chodzi o poddawanie potraw obróbce termicznej, to należy w tym celu wybrać WYŁĄCZNIE olej rzepakowy tłoczony na zimno. Smażenie na nim będzie w bezpieczne w niskich lub średnich temperaturach, ponieważ produkt ten cechuje się temperaturą dymienia ok. 160°C. Jak sprawdzić ten poziom? Nie trzeba posiadać termometru, wystarczy prosty, organoleptyczny test – jeśli zauważamy dymienie, należy zdjąć naczynie z olejem ze źródła ciepła.

Tego samego nie można powiedzieć o oleju słonecznikowym także tłoczonym na zimno, który jednak kategorycznie nie nadaje się do smażenia. Będzie jednak znakomity do dań na zimno, np. do sałatek.

Różnice między olejem słonecznikowym a rzepakowym być może nie są drastyczne, jednak jeśli chodzi o używanie ich do smażenia – tutaj sprawa ma się całkowicie inaczej. Warto wiedzieć, że w każdym przypadku należy sięgnąć po sprawdzone wyroby prosto od polskiego producenta. U nas w Olejarni znajdziesz zarówno olej słonecznikowy, jak i ten tłoczony z rzepaku, dlatego niezależnie od potrzeb możesz liczyć na 100% zdrowe, korzystne dla organizmu wyroby!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *