Ostropest mielony czy w ziarnach?

Olej z ostropestu GAJA

Ostropest to rosnąca na dziko roślina, należąca do grupy astrowatych. Zwany jest również pod inną nazwą – oset mleczny, przez co z wyglądu bardzo łatwo pomylić ją z popularnym ostem, który zna każdy z nas. Charakteryzuje się ostro zakończonymi i mocno kłującymi liśćmi, a także kwiatami w kolorze fioletowym. Roślina ta może osiągać nawet 2 metry wysokości, czym głównie odróżnia się od ostu. W celach leczniczych wykorzystuje się nasiona ostropestu, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Warto poznać zalety stosowania tej rośliny i odkryć jej wszystkie właściwości.
Ostropest jest jedną z najstarszych roślin wykorzystywanych w ziołolecznictwie. Jego właściwości wykorzystywali już starożytni Rzymianie, którzy stosowali całe ziarna głównie do regeneracji wątroby. Jest to jeden z ważniejszych organów, którego uszkodzenie może prowadzić do odczuwania ciągłego zmęczenia, braku energii, apatii, a także problemów z koncentracją i ciągłym rozkojarzeniem. Ponadto osobom z nadwagą znacznie ciężej zrzucić nadprogramowe kilogramy, gdy wątroba nie funkcjonuje poprawnie. Dodatkowo możemy odczuwać dyskomfort przez częstsze gazy i wzdęcia, a także podczas badań może pojawić się wysoki poziom cholesterolu. Z tych względów warto zadbać o swoją wątrobę, gdyż to właśnie ona działa niczym najlepszy filtr dla naszego całego organizmu.

Poznaj składniki ostropestu

W ziarnach ostropestu znajduje się przede wszystkim sylimaryna. Jest to rodzaj substancji leczniczej, która wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Między innymi działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, a także odtruwająco oraz żółciopędnie. Dzięki temu doskonale chroni wątrobę przed działaniem toksyn i trucizn, a także znakomicie pomaga w jej regeneracji po uszkodzeniu przez niektóre leki bądź używki. Dodatkowo zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych.
Poza sylimaryną, w ostropeście można znaleźć również kwasy organiczne, które mają działanie antybakteryjne, a także znakomicie wspomagają trawienie. Sterole roślinne obniżają poziom cholesterolu, a garbniki wykazują właściwości ściągające i przeciwzapalne. Ponadto zawarty w ostropeście kwas linolowy chroni organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami oraz znacznie przyspiesza metabolizm. Pomaga również w leczeniu chorób skóry, między innymi łuszczycy i innych stanów zapalnych.

Kiedy stosować ostropest?

Można powiedzieć, że ostropest to taki mały cud natury, który jest zalecany szczególnie dla osób borykających się z wirusowym zapaleniem wątroby lub jej stłuszczeniem bądź uszkodzeniem wywołanym lekami, substancjami toksycznymi czy też alkoholem. Doskonale sprawdzi się również podczas dolegliwości żołądkowych, takich jak wzdęcia i zgaga. Ponadto może stanowić doskonały suplement diety dla migrenowców oraz osób cierpiących na endometriozę i chorobę lokomocyjną. Pomaga również w obniżeniu cholesterolu, którego zbyt wysoki poziom może być tragiczny w skutkach dla naszego organizmu.

Co wybrać – ostropest mielony czy w ziarnach?

Wiele osób zastanawia się, czy lepszym wyborem będzie ostropest mielony czy w ziarnach. W sklepach i aptekach można znaleźć go pod różnymi postaciami, jednak najwięcej właściwości zachowują całe ziarna. Jak je zatem stosować? Można je dodawać do posiłków, takich jak sałatka, ciasto chlebowe, owsianka, jogurt czy zupa. Istotną kwestią jest to, że Ostropest nie zmienia smaku potraw, gdyż jest neutralny. To bardzo duży plus, który ma znaczną przewagę nad innymi suplementami diety. Całe ziarna ostropestu są znacznie lepszym wyborem niż suplementy diety z tym elementem w składzie, gdyż mają znacznie więcej witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz składników odżywczych.
Jeśli chodzi o ostropest mielony – sprawdzi się doskonale jako napar. Wystarczy zalać gorącą wodą dwie łyżeczki proszku i tak powstały roztwór spożywać 2-3 razy dziennie. Jednak zdecydowanie lepiej na bieżąco zmielić całe ziarna w młynku do kawy niż kupować gotowy ostropest w zmielonej postaci, gdyż taki szybko wietrzeje przez co również traci swoje prozdrowotne właściwości.
Podczas podejmowania decyzji, czy wybrać ostropest plamisty mielony czy w ziarnach, warto również rozważyć miejsce, w którym się zaopatrujemy. Powinien to być sprawdzony i godny zaufania punkt, szczególnie jeśli wolimy zakupić mieloną wersję. Wszystko dlatego, że w takim przypadku nigdy nie mamy pewności, co tak naprawdę kupujemy. Mogą znaleźć się w nim szczątki roślin, owadów, piasek lub inne zanieczyszczenia, które po przejściu procesu mielenia, zostają tak dokładnie zmieszane z ostropestem, że nie będziemy w stanie gołym okiem rozróżnić składu.
Na rynku ostropest występuje także w tabletkach i kapsułkach, które należy spożywać zgodnie z zaleceniami widocznymi w ulotce informacyjnej. Natomiast w pielęgnacji włosów i skóry doskonale sprawdzi się olej z ostropestem w składzie, który wspomoże leczenie zmian chorobowych, a także opóźni pocesy starzenia skóry. Dodatkowo nawilży przesuszone włosy i odżywi osłabione pasma.

Zalety stosowania ostropestu

Zdecydowanie największą zaletą stosowania ostropestu jest jego szybkie działanie, bowiem już po 2 tygodniach regularnego spożywania można zauważyć pierwsze wymierne efekty. Jednak warto zażywać go co najmniej miesiąc, by zrobić sobie pełną kurację, gdyż ostropestu plamistego nie da się przedawkować, dzięki czemu nie wywołuje skutków ubocznych. Jednak u niektórych osób mogą wystąpić biegunki, niestrawność, zgaga i bóle głowy, szczególnie w początkowych fazach stosowania.

Ciekawostki związane z ostropestem

Warto wiedzieć o pewnym eksperymencie, który dowiódł że wyciąg z ostropestu był w stanie zablokować działanie niezwykle toksycznej substancji, jakim jest trucizna z muchomora sromotnikowego. W tej sposób uratowane zostało ludzkie życie. Z tego względu ostropest jest często stosowany w przypadku zatruć, które niestety pojawiają się coraz częściej wśród osób w każdym wieku. Przetworzona żywność pełna chemii nie sprzyja zdrowemu trybowi życia i może bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie i funkcjonowanie całego organizmu. Z tego względu już dziś zacznij działać i wykorzystaj drogocenny wpływ ostropestu!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *