Na co pomaga olej z czarnuszki?

Warto stosować oleje w codziennej diecie, ponieważ są bardzo dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, wzmacniają nasze zdrowie i odporność. Którymi z nich warto się zainteresować? Z całą pewnością będzie to olej z czarnuszki. Produkt ten z powodzeniem może być wykorzystywany zarówno do użytku wewnętrznego, jak i zewnętrznego. Działa ochronnie na żołądek, wątrobę i wspomaga leczenie alergii. Na co jeszcze pomaga olej z czarnuszki? W jaki sposób można go spożywać? Podpowiadamy.

Skład oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki stanowi bardzo popularny i ceniony za swoje dobroczynne właściwości produkt. Charakteryzuje go lekko gorzkawy smak oraz intensywny, korzenny zapach. Jego barwa najczęściej jest miodowa lub ciemnobrązowa. W oleju znajduje się prawdziwe bogactwo prozdrowotnych składników. W przeważającej części, wynoszącej aż 85%, to nienasycone kwasy tłuszczowe w postaci kwasu linolowego, oleinowego oraz alfa-linolenowego. Dodatkowo w oleju znajduje się bardzo duża liczba różnego rodzaju witamin oraz minerałów. Olej z czarnuszki zawiera między innymi witaminę E, biotynę, beta-karoten, fitosterole, wapń, sód, potas, selen, magnez, żelazo, cynk, aminokwasy i saponiny. Bardzo cennym składnikiem oleju z czarnuszki jest również olejek eteryczny. Składa się on z trans-anetolu, tymohydrochinonu i tymochinonu, limonenu, p-cymenu, karwonu tymolu oraz ditymochinonu. Olej z czarnuszki posiada zatem wyjątkowe właściwości zdrowotne, za które jest ceniony przez ogromną liczbę odbiorców.

Wpływ oleju z czarnuszki na organizm

Olej z czarnuszki znajduje bardzo wszechstronne zastosowanie. Osoby, które go spożywają,  mogą liczyć między innymi na poprawę odporności swojego organizmu. Produkt świetnie sprawdza się zarówno w przypadku osób dorosłych, jak i dzieci. Spożywanie oleju sprawia, że rośnie ilość przeciwciał, dzięki czemu bakteriom trudniej jest zaatakować organizm i układ odpornościowy. To także doskonały środek przeciwalergiczny. Za takie działanie odpowiada zawarty w oleju tymochinon. Substancja ta blokuje wytwarzanie histaminy. W rezultacie układ odpornościowy reaguje mniej agresywnie na wszelkie alergeny. Żeby osiągnąć wymierne korzyści w tym zakresie, olej z czarnuszki można stosować zewnętrznie, zastępując nim maści antyhistaminowe. Wiele osób boryka się także z problemem atopowego zapalenia skóry. Badania wykazują, że olej z czarnuszki może być w tym przypadku tak samo skuteczny, jak inne, powszechnie stosowane na tę przypadłość leki. Odpowiadają za to właściwości zmiękczające i odżywiające skórę. Produkt bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Nie powoduje żadnych skutków ubocznych, zmniejsza świąd i uczucie napięcia skóry. Dodatkowo liczyć można także na odżywienie i nawilżenie skóry, dzięki czemu niwelowany jest dyskomfort spowodowany suchością powietrza oraz nagłymi zmianami temperatur.

Na co jeszcze pomaga olej z czarnuszki? Doskonale sprawdza się u osób, które zmagają się z dolegliwościami układu pokarmowego. Chodzi między innymi o takie schorzenia, jak refluks, wrzody żołądka lub wrzody dwunastnicy. Pomoże także w przypadku wystąpienia zatruć pokarmowych. Olej z czarnuszki bardzo skutecznie obniża poziom cholesterolu oraz cukru. Regularne stosowanie tego produktu może przyczynić się nawet do zahamowania rozwoju cukrzycy typu II oraz miażdżycy i innych schorzeń układu naczyniowo-sercowego. Czarnuszka korzystnie wpływa na skórę. Ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dlatego też łagodzi objawy trądziku, łuszczycy oraz różnego rodzaju wysypek i alergii skórnych. To samo dotyczy również włosów. Antybakteryjne właściwości wspomagają leczenie niektórych chorób i mają dobroczynny wpływ na poprawę kondycji włosów. Olej z czarnuszki przeciwdziała także wypadaniu włosów i łysieniu, a także ułatwia pozbycie się łupieżu. Olej z czarnuszki ma bardzo korzystne działanie. Pierwsze efekty można zauważyć bardzo szybko.

W jaki sposób spożywać olej z czarnuszki?

Wiedząc już, co leczy olej z czarnuszki, warto zastanowić się nad tym, w jaki sposób można go spożywać. Dla niektórych osób problematyczny może okazać się charakterystyczny smak oleju, który nie każdemu przypadnie do gustu. Żeby zmienić walory smakowe, można spożywać go na przykład z sokiem owocowym lub miodem. Taki zabieg pozwoli na skuteczne złagodzenie aromatu czarnuszki. Olej z powodzeniem może stanowić również dodatek do rozmaitych potraw. Świetnie sprawdzi się między innymi w sałatkach jako składnik, który podkręca ich smak. Dla osób już przyzwyczajonych do smaku czarnuszki istnieje możliwość spożywania jej bezpośrednio z butelki. Zaleca się picie oleju w ilości jednej łyżeczki, dwa razy dziennie. Najlepiej, jeśli spożywa się go przed posiłkiem. Należy także pamiętać o tym, że olej stosuje się wyłącznie w jego surowej wersji. Obróbka termiczna niszczy bowiem prozdrowotne substancje, które są w nim zawarte.

 

Bardzo ważną kwestią jest wybór odpowiedniego oleju. Powinien on bowiem charakteryzować się wysoką jakością. Olej musi być nierafinowany oraz tłoczony na zimno. Dodatkowo powinien znajdować się w ciemnej butelce. Dzięki temu nie jest narażony na działanie promieni słonecznych. Ważnym elementem jest także jego odpowiednie przechowywanie. Najlepiej, jeśli olej znajduje się w miejscu, gdzie panuje temperatura wynosząca od 3 do 10 stopni Celsjusza. Olej z czarnuszki koniecznie należy wprowadzić do swojej codziennej diety. W okresie jesienno-zimowym to doskonały sposób na znaczące zwiększenie własnej odporności. Dzięki temu zdecydowanie łatwiej i szybciej będziemy radzić sobie z różnego typu infekcjami. To świetna, naturalna alternatywa dla stosowania leków i suplementów. Olej zwiększa także odporność na stres oraz przeciwdziała stanom lękowym i depresyjnym. To bardzo ważne w dzisiejszych czasach, w których stresujące sytuacje bywają codziennością. Lepsze samopoczucie to większy komfort naszego życia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *