Produkcja oleju słonecznikowego od A do Z – etapy procesu

Produkcja oleju słonecznikowego od A do Z – etapy procesu

Używany w kuchni, ale także w kosmetyce. Uwielbiany za szereg właściwości przyczyniających się do poprawy zdrowia. Olej słonecznikowy, bo o nim mowa, to produkt znany na całym świecie! Wyróżnia się łagodnym smakiem, uniwersalnością zastosowania oraz bogactwem składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe i witamina E. Ale jak właściwie wygląda proces produkcji tego niezwykłego oleju? Przyjrzyjmy się poszczególnym etapom uzyskiwania oleju słonecznikowego! Po lekturze tego wpisu będziesz wiedział, na co zwrócić uwagę podczas jego zakupu!

Na skróty

Produkcja oleju słonecznikowego

Etap I. Uprawa i zbiór słonecznika

Zanim powstanie olej słonecznikowy, musi rzecz jasna powstać roślina, z której się go pozyskuje. Ta najlepiej rozwija się w ciepłym klimacie oraz na żyznych, przepuszczalnych glebach – Polska stanowi tutaj znakomite pole do popisu. Istotne dla wysokojakościowego oleju z nasion słonecznika są zatem odpowiednie warunki pogodowe, pozwalające roślinie dojrzeć i osiągnąć pełną moc składników odżywczych.

Zbiór słonecznika odbywa się z kolei w momencie, gdy nasiona zyskają pełną dojrzałość – ich łupiny stają się wówczas twarde, a kwiaty zaczynają opadać. Mechaniczne kombajny zbierają plony, które następnie trafiają do przetwórni.

Etap II: Przygotowanie nasion

Zebrane nasiona słonecznika muszą zostać dokładnie przygotowane przed tłoczeniem. Pierwszym krokiem jest ich oczyszczenie, które przyczynia się do usunięcia zanieczyszczeń takich jak resztki łodyg czy ziemi. Kolejny etap dotyczy łuskania nasion, czyli oddzielania twardej łupiny od miękkiego jądra. Proces ten jest istotny z punktu widzenia jakości pozyskiwanego produktu.

Tłoczenie oleju jako kolejny etap procesu – metody

Odpowiednio przygotowane ziarna, które trafiają do punktów zajmujących się produkcją olejów – w tym do naszej Olejarni Gaja – zostają poddane procesowi tłoczenia. Może on odbywać się na dwa sposoby: na ciepło lub zimno, przy czym my rekomendujemy (i sami stosujemy) tłoczenie oleju słonecznikowego drugą metodą. Dlaczego? Sprawdź charakterystykę każdego ze sposobów, aby poznać odpowiedź na to pytanie!

  • Tłoczenie na gorąco: proces wykorzystujący wyższą temperaturę, pozwalającą uzyskać lepszą wydajność tłoczenia, ale zmieniający skład oleju.
  • Tłoczenie na zimno: mechaniczne wytłaczanie bez podgrzewania, umożliwiające zachowanie wszystkich wartości odżywczych znajdujących się naturalnie w nasionach.
Olej słonecznikowy na twarz – jak wpływa na skórę?

Sprawdź nasz naturalny olej słonecznikowy nierafinowany
Zobacz już teraz

Dlaczego tłoczenie na zimno jest najlepszą metodą?

Chyba nie musimy niczego więcej dodawać – metoda tłoczenia nasion na zimno jest przez nas wykorzystywana z uwagi na zatrzymanie w oleju cennych składników. Jako producent oleju słonecznikowego dzięki temu sposobowi otrzymujemy znakomitej jakości olej, który może działać na organizm od zewnątrz i od wewnątrz w najlepszy sposób! Co jeszcze osiągamy poprzez tę metodę?

  • Lepszy smak i aromat: olej tłoczony na zimno ma pełniejszy, bardziej naturalny smak, który jest ceniony w kulinariach​.
  • Brak chemikaliów i dodatków: metoda tłoczenia na zimno nie wymaga użycia przez nas rozpuszczalników czy chemicznych substancji, co czyni ją bezpieczniejszym oraz bardziej ekologicznym procesem produkcji oleju słonecznikowego​.
  • Korzyści zdrowotne: olej słonecznikowy (a także wszystkie inne oleje) tłoczony na zimno uważany jest za zdrowy wyrób, ponieważ nie traci cennych składników odżywczych pomocnych w walce o lepsze samopoczucie i wspierających pracę organizmu.

Etap opcjonalny: rafinacja oleju

Zapewne wiele osób spotkało się z terminem rafinacji oleju. Wiąże się on z procesem tłoczenia – dotyczy bowiem redukowania zanieczyszczeń z nasion. Warto jednak wiedzieć, że etap ten powoduje utratę części wartości odżywczych zawartych naturalnie w słoneczniku. Jaki zatem olej wybrać? Ten rafinowany ma dłuższą trwałość i neutralny smak, co czyni go bardziej uniwersalnym w kuchni, ale, jak wspomnieliśmy, traci sporo cennych składników. Lepiej sięgać po wersję nierafinowaną, zachowującą więcej elementów, choć jednocześnie wymagającą przechowywania w odpowiednich warunkach, by zapobiec jego szybkiemu psuciu się.

Pakowanie oleju słonecznikowego

Tłoczenie oleju słonecznikowego wymaga wiedzy oraz doświadczenia, których w naszej Olejarni Gaja nie brakuje! Wiemy także, w jaki sposób pakować produkty, aby chronić je przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych. Jako producent wykorzystujemy opakowania wykonane z ciemnego szkła – zabezpieczają one olej przed ingerencją światła i przedostaniem się powietrza. Dzięki temu zachowuje świeżość oraz pełnię swoich właściwości odżywczych.

Produkcja oleju słonecznikowego to złożony proces, który wymaga ścisłego przestrzegania etapów – od uprawy i zbioru nasion, przez ich przygotowanie oraz tłoczenie, aż po pakowanie. Na rynku szczególnie cenione są oleje tłoczone na zimno, które dzięki swojej naturalności, a także zachowaniu składników odżywczych znajdują zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Chcesz mieć pewność, że wybierasz to, co najlepsze? Kup olej słonecznikowy u nas! Zyskaj gwarancję, że inwestujesz w swoje zdrowie oraz posiadasz produkt naprawdę wysokiej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *