Kiedy pić siemię lniane – rano czy wieczorem?

Coraz większa liczba ludzi zaczyna zwracać uwagę na swoje nawyki żywieniowe i dbać o zdrowy tryb życia. Na rynku znaleźć można wiele naturalnych produktów, które nie tylko dobrze smakują, ale również korzystnie wpływają na ludzki organizm. W taki sposób działa właśnie siemię lnianie. Te niewielkie ziarenka to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które dobrze wpływają na wzrok, włosy, pracę mózgu, zmniejszenie cholesterolu lub usprawnienie funkcjonowania serca i krążenia krwi. Dlaczego warto wykorzystać ten produkt w swojej kuchni? Kiedy pić siemię lniane, rano czy wieczorem?

Czym jest siemię lniane?

Siemię lniane to niewielkie ziarenka lnu pospolitego. Charakteryzują się one brązową lub lekko złotawą barwą. Dzięki swoim cennym właściwościom zdrowotnym zaliczają się do tak zwanego superfoods. Siemię lniane często wykorzystywane jest również jako domowy preparat kosmetyczny. Stosowany zewnętrznie wykazuje bardzo korzystne działanie na włosy i cerę. 

Siemię lniane w kolorze brązowym jest spotykane najczęściej. Nieco mniej rozpoznawalny jest produkt w kolorze złocistym. To jednak właśnie on wyróżnia się bogatą zawartością składników odżywczych. Oba warianty nabyć można w postaci ziaren lub w formie zmielonej. Dodatkowo z ziaren lnu pozyskiwany jest także olej lniany, który również warto wprowadzić do swojej codziennej diety.

Korzystne właściwości siemienia lnianego

Warto zdawać sobie sprawę z korzystnych właściwości siemienia lnianego oraz wiedzieć, kiedy najlepiej pić siemię lniane. Produkt ten jest jednym z najlepszych, roślinnych źródeł kwasów omega-3. W naszej diecie dominują kwasy omega-6. Trzeba jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej równowagi i korzystaniu z dobrych źródeł omega-3. Siemię lniane sprawdzi się pod tym względem doskonale. Zadba również o odpowiednią pracę mózgu i serca oraz przyczyni się do polepszenia pamięci. To także bardzo dobre źródło lignanów, które wykazują działanie antynowotworowe. Hamują one skutki działania estrogenu, który przyczynia się do wspierania rozwoju nowotworów. Nasiona siemienia lnianego nie mają sobie równych pod kątem ilości lignanów, czyli fitoestrogenów roślinnych. Posiadają również dobroczynne działanie dla naszego układu pokarmowego. Unikalną cechą nasion są bowiem śluzy roślinne, które powlekają błony śluzowe żołądka, przełyku i dwunastnicy, a także chronią przed agresywnym działaniem kwasu solnego. Siemię lniane korzystnie wpływa na trawienie. Poprawia ono perystaltykę jelit. Zawiera bowiem dużą ilość błonnika, który oczyszcza przewód pokarmowy. Ziarna nie zawierają glutenu, mogącego w niektórych przypadkach doprowadzać do powstawania stanów zapalnych. Jest to więc doskonała alternatywa dla wszystkich osób, które nie tolerują glutenu. Siemię lniane sprawdzi się również u tych, którzy dbają o swoją linię lub zależy im na zrzuceniu zbędnych kilogramów. Duża ilość błonnika połączona ze zdrowymi kwasami tłuszczowymi gwarantuje szybsze i trwalsze uczucie sytości. Może to przyczynić się do polepszenia efektów związanych z utratą wagi.

W jaki sposób spożywać siemię lniane?

Bez względu na to, jaki rodzaj nasion zostanie zakupiony, może pojawić się dylemat dotyczący sposobu jego spożywania. Wiele osób zastanawia się także, jak pić siemię lniane, rano czy wieczorem? Tak naprawdę sposobów spożycia jest sporo i każdy z nich ma swoje plusy. W przypadku stosowania całych ziaren nadają się one do gotowania i picia. Trzeba jednak pamiętać o tym, że mielonego lnu nie wolno podgrzewać. Produkt w takiej formie należy spożywać wyłącznie na surowo. Z nasion uzyskiwany jest również olej, który także można z powodzeniem stosować w swojej diecie. Olej sprawdzi się do stosowania na surowo, jak również dodawania do farszów, zup i różnego typu dań. Ważną kwestią jest fakt, że nie nadaje się on jednak do smażenia i należy spożywać go wyłącznie wtedy, kiedy zachowuje swą świeżość. O utracie świeżości informuje między innymi pojawienie się bardzo gorzkiego smaku. 

Kiedy najlepiej pić siemię lniane?

Kiedy pić siemię lniane, rano czy wieczorem? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie. Wszystko zależne jest bowiem od własnych upodobań i prowadzonego stylu życia. Wywar sporządzony z ziaren można zalać gorącą wodą i odstawić na noc, żeby spożyć go rano po przebudzeniu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić to również na czczo. Z powodzeniem można przygotować siemię także rano. Ziarna zalane gorącą wodą nadają się do spożycia już po upływie 15 minut. Można wówczas wypić siemię przed wyjściem do pracy lub na uczelnię.

 

Kiedy pić siemię lniane i jak często należy robić? Zależne jest to od zapotrzebowania konkretnego organizmu. Warto wprowadzać ten produkt do swojej diety stopniowo. Początkowo wystarczy nawet pół łyżeczki dziennie. Z czasem stosować można kilka łyżeczek w ciągu tygodnia. Regularne picie siemienia lnianego pozwala na zaobserwowanie korzystnych efektów.

 

Warto zadbać o dobrej jakości ziarna. Należy nabywać wyłącznie takie, które pozbawione są dodatkowych, szkodliwych związków chemicznych. W przypadku ziaren zmielonych najlepiej sprawdzają się takie, które umieszczone zostały w opakowaniu próżniowym. Siemię lniane można z powodzeniem przechowywać przez długi okres. Badania wykazują, iż nie tracą one swoich cennych właściwości nawet po upływie 10 miesięcy. Trzeba mieć jednak na uwadze, że opakowanie powinno być szczelnie zamknięte i znajdować się w ciemnym miejscu. Nie ulega wątpliwości, iż warto stosować siemię lniane. Wykazuje ono bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Regularne spożywanie tego produktu pozwala cieszyć się w pełni jego drogocennymi właściwościami. Całe lub zmielone nasiona lnu idealnie sprawdzą się zarówno do posiłków, jak i jako naturalne maseczki do włosów i skóry. Koniecznie trzeba przetestować ten produkt i przekonać się samemu, jakie korzyści może przynieść.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *