Jak jeść nasiona czarnuszki?

Nierafinowany olej z czarnuszki

Czarnuszka to roślina o drobnych, czarnych owocach. Posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że warto po nią sięgać. Bogactwo różnorodnych związków chemicznych znajdujących się w nasionach czarnuszki pomaga między innymi w walce z wrzodami żołądka, chorobami skórnymi, a nawet zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. Jakie właściwości kryje czarnuszka i jak można ją stosować? Jak jeść nasiona czarnuszki? Na surowo, czy po obróbce termicznej? Zapraszamy do lektury poniższego artykułu.

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna to gatunek z rodziny jaskrowatych. Początkowo występowała głównie na terenie Iraku i Turcji, jednak obecnie jej uprawy bardzo mocno się rozprzestrzeniły i są dostępne na terenie całego świata. Owoce czarnuszki składają się z 5 do 10 mieszków. Wewnątrz nich znajdują się kanciaste nasiona o czarnej barwie, silnym zapachu i ostrym smaku. Czarnuszka należy do roślin jednorocznych, jej uprawa wymaga słonecznego miejsca oraz żyznej i wilgotnej gleby.

Właściwości zdrowotne czarnuszki

Czarnuszka wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Stosowanie tego produktu potrafi dostarczyć ogromną ilość składników odżywczych. W skład ziaren wchodzi między innymi tymochinon, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz przeciwnowotworowe. Substancja ta łączy się z enzymami i enzymami biorącymi udział w naturalnej ochronie przed wolnymi rodnikami. Czarnuszka zawiera również niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu kwasy tłuszczowe. Zalicza się do nich między innymi kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy oraz mirystynowy. Dodatkowo znaleźć można również witaminę E, witaminy z grupy B, beta-karoten, korzystnie wpływającą na włosy, skórę i paznokcie biotynę, liczne mikroelementy, przeciwutleniacze, białka i węglowodany. Czarnuszka jest dobrym źródłem flawonoidów, steroli i alkaloidów. Ich zadaniem jest uszczelnianie naczyń krwionośnych oraz działanie rozkurczowe. Mają także pozytywny wpływ na nerki oraz działają przeciwobrzękowo.

Jak jeść nasiona czarnuszki - Olejarnia Gaja

W jaki sposób spożywać nasiona czarnuszki?

Czarnuszka posiada bardzo intensywny i charakterystyczny smak, który jest nieco podobny do pieprzu. Dodatkowo jej nasiona cechuje korzenny zapach. Czy czarnuszkę można jeść na surowo? Nie ma z tym żadnego problemu, natomiast możliwości jest bardzo wiele. Czarnuszka może być bowiem znakomitą posypką na różnego rodzaju kanapki. Zapewni wówczas nie tylko świetne walory smakowe, ale również porcję niezbędnych witamin. Dobrym pomysłem będzie wymieszanie jej nasion z innymi produktami, takimi jak nasiona chia, sezam i prażony słonecznik. Mieszanka będzie bardzo dobrym uzupełnieniem do kanapek z twarożkiem, pastą jajeczną lub hummusem. 

Surową czarnuszkę wykorzystać można również do przygotowania dressingu do sałatki. Jej ziarna z dodatkiem oleju wpływają w korzystny sposób na proces wchłaniania się witamin w rozpuszczalnych tłuszczach. Produkt idealnie sprawdza się także jako marynata do mięs. Czarnuszka swoją popularność zyskała przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Można ją dodać do jagnięciny, ale bywa również składnikiem dań kuchni polskiej, takich jak na przykład bigos. Zmielone ziarna mogą zastępować tradycyjny pieprz. To dobre rozwiązanie dla osób borykających się z dolegliwościami żołądkowymi, związanymi ze spożywaniem pieprzu. 

Czarnuszkę wykorzystać można do wykonywania domowych wypieków. Prażone ziarna świetnie sprawdzą się w przypadku bułeczek lub chleba. W tym przypadku także dodatkowo można zastosować inne składniki w postaci kminku, maku lub sezamu. Pieczywo dobrze będzie smakowało również z dodatkiem samej czarnuszki. Jak widać, możliwości jak jeść czarnuszkę jest bardzo wiele. Wszystko zależy od własnych oczekiwań i upodobań smakowych.

Ile czarnuszki można spożywać?

Intensywny smak czarnuszki sprawia, że nie każda osoba będzie w stanie przyjmować od razu jej większe ilości. Z uwagi na jej korzystne właściwości warto jednak przekonać się do stopniowego wprowadzania jej do swojej diety. Dzienna dawka, którą należy przyjmować,  zależna jest między innymi od postaci czarnuszki. Jeśli ma ona formę oleju, w takim przypadku osoby dorosłe powinny przyjmować dziennie od 2 do 3 łyżeczek. Dzieciom wystarczy połowa takiej porcji. W przypadku nasion z czarnuszki zaleca się spożywanie 1 łyżeczki.

Co oprócz ziaren?

Czarnuszka w swojej surowej postaci cieszy się dużą popularnością. Pomimo tego można ją nabyć również w formie oleju. To najbardziej skoncentrowana postać tego produktu. Do intensywnego smaku oleju początkowo trzeba się przyzwyczaić. Wobec tego najlepszym rozwiązaniem będzie spożywanie jej do posiłków. Olej z powodzeniem można również łączyć z miodem, co pozwala na zmianę walorów smakowych. 

Czarnuszkę pod postacią oleju należy przechowywać w lodówce, w temperaturze wynoszącej 4-10 stopni Celsjusza. Zaleca się spożywanie oleju na zimno, gdyż właśnie wtedy wykazuje swoje najlepsze właściwości. Czy olej z czarnuszki jest w pełni bezpieczny? Nie należy mieć pod tym względem żadnych obaw. Produkt charakteryzuje się w pełni naturalnym pochodzeniem, dlatego też jego stosowanie nie niesie ze sobą żadnych niebezpieczeństw. Olej z czarnuszki to bardzo korzystna substancja. Z całą pewnością warto wprowadzić ją do swojej diety. 

Działanie antynowotworowe

Czarnuszka przez wiele osób uznawana jest jako naturalne lekarstwo na raka. Czy jest tak w rzeczywistości? Niestety takie doniesienia nie zostały jeszcze potwierdzone. Medycyna dysponuje jednak dość obiecującymi badaniami. Wykazały bowiem pozytywne reakcje organizmu w przypadku różnych odmian raka. Składniki czarnuszki przyczyniają się do skrócenia okresu życia komórek nowotworowych. Może się to wobec tego przełożyć na wspieranie procesu leczenia. Czarnuszka okazuje się przydatna w przypadku raka trzustki, białaczki, nowotworu płuc, szyjki macicy, wątroby oraz niektórych rodzajów glejaka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *