Natura obfituje w rośliny, które są przyjazne naszemu organizmowi – wiemy o tym nie od dziś! Od setek tysięcy lat ludności plemienne wykorzystywały różnorodne gatunki krzewów oraz bylin w celu wydobycia z nich jak największej ilości składników mających wpływ na Czytaj więcej
Kategoria: Ziarna
Kiedy pić siemię lniane?
Coraz większa liczba ludzi zaczyna zwracać uwagę na swoje nawyki żywieniowe i dbać o zdrowy tryb życia. Na rynku znaleźć można wiele naturalnych produktów, które nie tylko dobrze smakują, ale również korzystnie wpływają na ludzki organizm. W taki sposób działa Czytaj więcej
Błonnik i jego wpływ na organizm
Błonnikiem pokarmowym nazywa się substancję pochodzenia roślinnego, która nie ulega trawieniu i wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. Chociaż składnik ten nie jest przyswajany przez ludzki organizm, ma na niego dobroczynny wpływ. Błonnik zmniejsza bowiem wchłanianie cholesterolu, zapobiega chorobom układu krążenia, obniża Czytaj więcej
Jak jeść nasiona czarnuszki?
Czarnuszka to roślina o drobnych, czarnych owocach. Posiada wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że warto po nią sięgać. Bogactwo różnorodnych związków chemicznych znajdujących się w nasionach czarnuszki pomaga między innymi w walce z wrzodami żołądka, chorobami skórnymi, a nawet Czytaj więcej
Jak kwasy omega-3, 6, 9 wpływają na nasze zdrowie?
Kwasy omega-3, omega-6 oraz omega-9 to niezbędne dla ludzkiego organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Są potrzebne do zachowania pełnego zdrowia. Należy dostarczać odpowiedniej ilości wszystkich kwasów nienasyconych, ponieważ pełnią one w organizmie odmienną rolę. Tłuszcze są bardzo ważne dla naszego życia. Czytaj więcej
Jakie siemię lniane? Mielone czy w ziarnach, a może olej lniany – co wybrać?
Siemię lniane to produkt, który znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Występuje on w kilku różnych postaciach. Jakie siemię lniane wybrać – mielone czy w ziarnach? Siemię lniane czy olej lniany – na co się zdecydować? Odpowiedzi znajdziesz tutaj. Czym Czytaj więcej